ZDRAVO PREHRANJEVANJE BREZ MESA
Očitno SONČICA ne bo dobila svojega 7-dnevnega vegetarjanskega jedilnika.
Bi pa jaz želel nekaj odgovorov.
Zakaj so vegetarjanci:kronično slabe volje,nataknjeni in ne vem če je izraz čisto slovenski mrzovoljni.
Zakaj svoje prepričanje tako krčevito in dostikrat tudi besedno nasilno vsiljujejo vsejedcem.
Zakaj,ko greva z kolegom v gostilno on zelenjavni krožnik jaz naravnega z prilogo,takoj začne kako nezdravo jem in koliko strupa vnašam v telo.
Upam,da bo kaj odgovorov na ta vprašanja in,da se bo debata razvila.
lp
jon napisal:
> Očitno SONČICA ne bo dobila svojega 7-dnevnega vegetarjanskega
> jedilnika.
> Bi pa jaz želel nekaj odgovorov.
> Zakaj so vegetarjanci:kronično slabe volje,nataknjeni in ne vem
> če je izraz čisto slovenski mrzovoljni.
Občutek imam, da si nataknjen ti. Domnevam, da ješ meso. Zakaj si torej slabe volje?
> Zakaj svoje prepričanje tako krčevito in dostikrat tudi besedno
> nasilno vsiljujejo vsejedcem.
> Zakaj,ko greva z kolegom v gostilno on zelenjavni krožnik jaz
> naravnega z prilogo,takoj začne kako nezdravo jem in koliko
> strupa vnašam v telo.
To pa vprašaj svojega kolega.
Meta napisal:
> Oh, Petrasa! A se mogoče poklicno ukvarjaš z živinorejo, da vse
> tako natančno veš? Ali pa samo bereš revije za prosti čas. Pa
> brez zamere!
mi je prav žal ampak tebe dejansko ne pokapiram.
Kaj si želela povprašati????? Morda malček bolj konkretno.Bom odgovorila na vsako vprašanje.Tudi provokativno.
jon napisal:
> Bi pa jaz želel nekaj odgovorov.
>
>
boš tule našel odgovor na vsa vprašanja in morda celo kaj novega’ slišal’:
http://WWW.Svet-Je-Lep.COM – Vegetarijanstvo
Bom odgovoril takole.
Najprej hudička:na tri preprosta vprašanja,je odgovor nataknjen mesojedec za povrhu pa še slabe volje.
Mislim,da vprašanja niso žaljiva ali provokativna,tvoj odgovor pa je pričakovan:takoj napadalno.
Petrasa:tebi sem že odgovoril glede študij,seveda velja tudi za študije o tem kako pametno je jesti meso,te naročajo živinorejci in mesni predelovalci.
darius:kolega mi ni uspel razložiti popolnoma NIČ,ker sem mu mirno povedal,da jaz njega pustim z njegovo zelenjavo popolnoma pri miru in to isto naj velja tudi zame.
Očitno me niste razumeli,nihče vas ne prepričuje,da pričnite jesti meso daleč od tega,samo vi nehajte prepričevati mesojedce,kako je samo vaša prehrana pravilna.
Da se razumemo NIČ nimam proti vegetariancem,NIČ tudi proti pijancem prav tako NIČ proti kadilcem še celo proti marihuani nisem,ampak samo dokler mene pustijo pri miru,da živim tako kot jaz hočem,če z tem ne škodujem ljudem okoli sebe.
Vsem skupaj želim lepe velikonočne praznike.
Ni bilo vprašanje, samo malo sem se nasmehnila ob tvojem prepričanju, kako je danes meso zastrupljeno in kako je bilo pred n.pr. 50 leti vse toliko boljše. Oprosti, saj nisem imela namen biti zlobna. Vendar mora pa človek dobro poznati način reje živali in pripravo mesa sedaj in pred n.pr. 100 leti, če hoče nekaj trditi. Moraš upoštevati zakonodajo -jaz imam zdaj preveč drugih obveznosti, da bi brskala po netu in ti naštevala predpise, ki urejajo te stvari, na pamet pa ne vem – vem pa, da vsak kmet pred oddajo živali v zakol podpiše izjavo, da živali v določenem času (karenca) ni zdravil s temi in temi zdravili (so našteta). Pred časom smo poznali dokument, ki je našteval podobno, podpisal pa ga je veterinar. Zdaj pa vodi vsak kmet (obvezno!) nekakšno “matično evidenco”, ki omogoča tako imenovano “sledljivost živil živalskega izvora”. Tisti, ki bi takšnole izjavo samo podpisal, delal pa drugače, bi bil zelo kaznovan in tudi najdejo ga zlahka, tako da kmetje tega ne delajo. Sama se po sili razmer še malo ukvarjam z ovčerejo, pred kakimi 30 leti pa sem tudi delala v kmetijstvu, tako da vidim razliko. Ko bi ti vedela, kaj so ljudje pred 30 leti vse “požrli”, kaj šele pred 100!
Jaz tudi ne jem prav veliko mesa, pa ne da bi mislila, da je “zastrupljeno”, kar tako. Rada imam sadje in zelenjavo. Pa vem, da je tam “sledljivost” manjša kot pri živalskih proizvodih in da so bile karfjolce, ki jih imam tako rada, na polju nekajkrat “pošpricane”, kar je gotovo pustilo na njih “rezidue”, se pravi škodljive snovi, od katerih se ene z lulanjem izločijo iz mojega telesa, druge pa se nalagajo v maščobnih celicah (ki jih imam kar dosti, res!) Vendar sem malo “študirala” dr. Mačka in se prav strinjam s tem, kar je rekel: če ne bi poznali pesticidov, bi pač umrli od lakote! Da ne govorimo, da n.pr. plesnivo sadje tudi ni posebno zdravo.
Bila sem tako “dolga”, da ne vem, če si prebrala do konca. Pa samo še to: kar so ugotovili v Ameriki, še ne velja za Slovenijo! Pa lep pozdrav!
Ah, dajte no! Živite in pustite živeti…
Ljudje smo različni zaradi svojega temperamenta in ne toliko zaradi tega, kar jemo. Če samo malo pogledam svoje sodelavce (pisana druščina, mi lahko verjamete) lahko vidim vegetarijance, sitne kot muhe, zadirčne, tečne, prepirljive. In na drugi strani sodelavce vegetarijance, ki so pravi sončki, ki ti resnično ogrejejo srce in te razveselijo. In imam sodelavce vsejedce, tečne in zadirčne, da se jim raje izogneš, pa tudi takšne vsejedce, ki so čudovita družba, strpni in prijazni. In v mislih imam res čisto konkretne osebe.
Naj vsak sam presodi, kaj mu paše v prehrani, kaj mu dobro dene za telo in isto pravico dopušča vsem drugim okoli sebe. Namesto, da se toliko ukvarjamo s tem, kaj jemo, se raje ukvarjajmo s tem, kaj naredimo za svojo dušo in osebnost. Velikokrat dobivam občutek, da je vrsta prehrane čisti grešni kozel, ki mu obesimo na pleča vse, česar si ne upamo priznati, čemur ne upamo pogledati v oči in izvira iz naše duševnosti, naše preteklosti… Saj ne rečem, da ni pametno poskrbeti, da jemo zdravo, toda življenje je še kaj več kot le prehranjevanje.
Poročila o tem, kaj je zdravo in kaj ni zdravo pa se itak vsak dan spreminjajo (tako paradižnik po današnjih raziskavah zavira raka, jutri bodo pogruntali, da ga sproža in čez dva dni spet prišli do spoznanja, da pozitivno vpliva na zdravje naših celic). Potem pa naj se navaden smrtnik znajde…
Hoj !
Pa velik šunke , jajc in potice, hi, hi, hi….
Jon, na smeh mi gre , ko berem tvoje poste, kot bi brala svoje namreč…
Vsi kolegi in kolegice, ki so postali vegiji, so namreč postali natanko takšni, kot jih opisuješ ti. Podučujejo, predavajo in so nestrpni. Spominjajo me na tiste, ki so včasih kadili, danes pa so najbolj zagrizeni nasprotniki kajenja in maltretirajo vse kadilce !
Pa lepo se imejte mesojedci in vegetarjanci !
Ok, ali bi lahko prosim nehali z brezveznim prepucavanjem in že enkrat ODGOVORILI NA PROŠNJO, ki jo je postavila sončica:
“Prosim naj mi nekdo, ki je izkušen naredi dnevni menu za cel teden za zdravo hrano brez mesa.”
Pa naj vsak prepričan zdravojedec, ne glede ali mesni ali zeleni, napiše jedilnik, za katerega je prepričan, da je zanj zdrav, ne pa da je toliko besedičenja, ki sploh nimajo nobene zveze z vprašanim. mislim, kr neki. in to naj bi bili modrejši.
Torej, zelo simpl: tisti, ki ste prepričani, da jeste zdravo, kakšen je vaš tedenski jedilnik?