Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Zdravniško opravičilo

Zdravniško opravičilo

Živjo mamice in atiji,

Včeraj sem doživel eno neljubo situacijo v šoli. Hči je imela škrlatinko (2. razred OŠ). Ker je bila odsotna od pouka 5 dni, mi je zdravnica rekla, da lahko opravičilo napišemo sami (do 5 dni je dovolj opravičilo staršev).Opravičilo je bilo napisano na roke v šolsko beležko z mojim podpisom. Sedaj pa je nastal problem, ker šola zahteva zdravniško opravičilo. Včeraj sem zato izgubil 3 ure v čakalnici in z lepo prošnjo zaporsil zdravnico (ni bilo njene osebne), da mi napiše opravičilo. Po njenih besedah je to nekaj, kar ona še ni poznala. Moji prošnji je zelo prijazno ugodila.

Hči je bila v razredu izpostavljena pritisku, češ, da nima opravičila in da bo imela neporavičene izostanke ( vpričo ostalih sošolcev, ki so si ji posmehovali). Hči mi je jokala in danes je imela odpor do šole. Osebnost ji je bila zlomljena. Danes sem poskušal poklicati šolo , vendar brez uspeha.

Zanima me, kakšne imate kaj izkušnje z opravičevanjem in ali kdo ve, kaj pravi zakon?

Lep dan,
MaRe

Kolikor me spomin ne vara, je res da izostanek do 7 dni, lahko opraviči starš.

Včasih so razlagali, da lahko teh 7 dni tudi doma ležimo in v zrak gledamo. V SŠ je to možnost izkoristilo kar nekaj sošolcev, ki potem niti niso prinesli opravičila, so pa rekli, da so izkoristili Gabrove dni:)

Lp, Špela ************* <http://spela1.moj-album.com> <http://servetke.moj-album.com/album/874923/>

Našel odgovor:
“(opravičevanje odsotnosti)

Starši morajo najkasneje v petih dneh po izostanku učenca razredniku sporočiti vzrok izostanka, razen v primeru, določenem v 13. členu tega pravilnika.
Če učenec izostane več kot pet dni, starši pa razredniku niso sporočili vzroka izostanka, razrednik o izostanku učenca obvesti starše in jih pozove, da sporočijo vzrok izostanka.
Odsotnost učenca morajo starši opravičiti osebno ali v pisni obliki.
Osebna ali pisna opravičila je treba posredovati razredniku najkasneje v petih dneh po prihodu učenca v šolo.
Če razrednik v omenjenem roku ne prejme opravičila, šteje izostanke za neopravičene in ukrepa v skladu s tem pravilnikom.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka razrednik upošteva opravičilo, ki ga učenec ali starši iz opravičenih razlogov predložijo po izteku roka.
Kadar učenec izostane zaradi bolezni več kot 5 šolskih dni, lahko razrednik zahteva uradno zdravniško potrdilo o opravičenosti izostanka. Uradno zdravniško potrdilo izda zdravnik na predpisanem obrazcu, ki mora biti opremljen s štampiljko izvajalca zdravstvene dejavnosti in štampiljko ter podpisom zdravnika.
Če razrednik dvomi o verodostojnosti opravičila, obvesti o tem starše oziroma zdravnika, ki naj bi opravičilo izdal. Če ugotovi, da je opravičilo lažno, izostanka ne opraviči in ukrepa v skladu s tem pravilnikom.
Razrednik sproti pregleduje izostanke učencev in ustrezno ukrepa.”

To je jasno napisano v Uradni list RS 75/2004 z dne 13. 7. 2004

Lep dan,
Marko

Jaz imam izkušnje samo z odsotnostjo v vrtcu. Odsotnost sporočimo že prvi dan. Verjetno ste tudi vi poklicali v šolo in sporočili, da ima hči škrlatinko, če ne zaradi drugega, tudi zato, da se opozori ostale starše, da se je v razredu pojavila škrlatinka.

Dvomim, da je učiteljica učenko šikanirala, verjamem pa, da ji je rekla, da bo opravičila le, če bo učenka prinesla še zdravniško opravičilo in ja, o opravičilih in podobnem običajno razpravljajo v razredu na razredni uri, kjer so prisotni vsi učenci in glede na vzgojo otrok so seveda možne vse mogoče izjave. Prav bi bilo, da se učiteljica na naslednji RU pogovori z učenci o zasmehovanju, žaljenju in podobnem in tudi o tem, kako pridobiti samozavest. Če je vaš otrok zaradi tega osebnostno zlomljen, bo namreč treba delati na občutku lastne vredosti in podobnem.

Pri naši pediatrinji za razna potrdila čakam običajno le 15 min, pri moji osebni zdravnici pa še manj, če že vnaprej povem, da potrebujem le to, da mi zaključi bolniško in bolniški list. Očitno imamo srečo s čakalnimi dobami.

Kaj pravi zakon?

PRAVILNIK O PRAVICAH IN DOLŽNOSTIH UČENCEV V OSNOVNI ŠOLI

12. člen
(opravičevanje odsotnosti)

Starši morajo najkasneje v petih dneh po izostanku učenca razredniku sporočiti vzrok izostanka, razen v primeru, določenem v 13. členu tega pravilnika.

Če učenec izostane več kot pet dni, starši pa razredniku niso sporočili vzroka izostanka, razrednik o izostanku učenca obvesti starše in jih pozove, da sporočijo vzrok izostanka.

Odsotnost učenca morajo starši opravičiti osebno ali v pisni obliki.

Osebna ali pisna opravičila je treba posredovati razredniku najkasneje v petih dneh po prihodu učenca v šolo.

Če razrednik v omenjenem roku ne prejme opravičila, šteje izostanke za neopravičene in ukrepa v skladu s tem pravilnikom.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka razrednik upošteva opravičilo, ki ga učenec ali starši iz opravičenih razlogov predložijo po izteku roka.

Kadar učenec izostane zaradi bolezni več kot 5 šolskih dni, lahko razrednik zahteva uradno zdravniško potrdilo o opravičenosti izostanka. Uradno zdravniško potrdilo izda zdravnik na predpisanem obrazcu, ki mora biti opremljen s štampiljko izvajalca zdravstvene dejavnosti in štampiljko ter podpisom zdravnika.

Če razrednik dvomi o verodostojnosti opravičila, obvesti o tem starše oziroma zdravnika, ki naj bi opravičilo izdal. Če ugotovi, da je opravičilo lažno, izostanka ne opraviči in ukrepa v skladu s tem pravilnikom.

Razrednik sproti pregleduje izostanke učencev in ustrezno ukrepa.

13. člen
(napovedana odsotnost)

Učenec lahko izostane, ne da bi starši sporočili vzrok izostanka, če njegov izostanek razredniku vnaprej napovejo. Ta izostanek lahko strnjeno ali v več delih traja največ pet dni v letu.

Ravnatelj lahko na podlagi obrazložene prošnje staršev iz opravičljivih razlogov dovoli učencu daljši izostanek od pouka.

Odsotnost učenca pri posamezni uri pouka oziroma drugi dejavnosti dovoli učitelj, ki vodi to uro oziroma dejavnost, in o tem obvesti razrednika.

vse je odvisno od razrednika. so tudi takšni,ki se zapičijo v otroka in ga sekirajo za vsako figo. kar se tiče konkretno tvojega primera se je malo za zamislit nad ravnanjem razrednika.
sama nisem razen v 3. in4. razredu osnovne šole pri mlajšem sinu z opravičili imela nobenih problemov. še sedaj ne,pa je v 8. razredu.do 5 dni napišem zmeraj sama opravičilo,pa je ok.
edino koriščenje ministrovih dni je treba v pisni obliki javiti v šolo 14. dni pred začetkom koriščanja.
me pa zanima v katero šolo hodi hči?

Jaz pa mislim, da v drugem razredu nima razredničarka kaj razčiščevati z otrokom in pred otroci glede ustreznosti opravičila, ampak mora poklicati starše, če dvomi v resničnost opravičila.
Zdravniško opravičilo pa lahko zahteva šele po več kot 5 delovnih dneh bolezni. To kar dobro vedo tudi pediatri oz. šolski zdravniki, ki za krajše odsotnosti sploh ne izdajajo zdravniških opravičil.

Bom dodala čisto profesionalno, čeprav je jasno razvidno iz priloženih kopij pravinika.
Do 5 dni opravičujejo starši. Za odsotnost nad 5 dni pa LAHKO (ni pa nujno) učitelj zahteva opravičilo zdravnika.
Jaz običajno kopiram člen pravilnika in ga priložim opravičilu, če se slučajno kdo usaja v šoli.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Lahko pa poskusiš s tem opravičilom

Katastrofa!
Dotična zdravnica bo prav gotovo zgrožena, ko ji bom poslala link do tega.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Saj ni nič kriva, verjamem pa, da bo jezna in še kaj zraven. Opravičilom na prvi pogled nič ne fali, na drugi se pa vidi, da so računalniško obdelana in nikakor niso izginila iz kakšnega predala. Otroci so pač pogruntali, da se da zadevo lepo poskenirat in obdelat z računalniškimi programi, da izgleda kot prazen list na katerega po potrebi zapišeš ustrezen datum in diagnozo.
Tudi jaz sem prvič, ko sem videla opravičilo, skočila v zrak in skoraj klicala zdravnico, da naj bolj pazi na svoja pildke, potem me je pa mož ustavil in prepričal, da sem si ga še 1x podrobneje ogledala.

Učitelji pa verjetno ne. Koliko pa so potlej še verodostojna katerakoli opravičila tega zdravnika?

Nič, če bo meni kdo prinesel takšno opravičilo, bom seveda klicala zdravnika, da preverim resničnost navedb.
Osebno sem mnenja, da so starši tisti, ki lahko opravičujejo svojega otroka in zdravnikov za opravičila ne potrebujemo oz. le v primerih, ko sumimo zlorabe in to takšne, da gre v škodo otroka, se mi ne da pisat primerov, to se pa dogaja tudi pri manj kot petdnevnih odsotnostih.

Se strinjam:-)
Meni je to čisto odveč. Predvsem v srednjih šolah, v osnovnih tega ni.

Pozdrav vsem,

Moram vam vsem sporočiti, da je zadeva najlepše urejena. Pogovoril sem se z razredničarko in je bil mali nesporazum, vendar je sedaj OK. Vsem hvala za nasvete. Smo pa rešili en velik tabu glede opravičil.

MaRe

Zdravo!

Jaz pa imam malo drugačno situacijo glede opravičil. Sicer sem že na fakulteti, pa vendar. Imam zdravniško opravičilo za določen del pri športni vzgoji. Zanima me naslednje: ali lahko profesor od mene zahteva dodatno pojasnilo (poleg tega kar na opravičilu piše) in da mu povem svojo diagnozo? Ali sme klicati mojega osebnega zdravnika in spraševati po mojem stanju? To se je namreč pri meni zgodilo. Zadeva je šla še dlje in je rekel, da (ker gre za višinski pohod) bom to morala opraviti naslednje leto in da mi ne bo priznal ocene za to šolsko leto, češ saj se stanje lahko izboljša.
Kaj v teh primerih profesor (ali učitelj) sme in česa ne sme? Kje se o tem še lahko bolje pozanimam?
Žal informacij o tem sama nisem našla in bom hvaležna za vsak odgovor.

Profesor tega ne sme narediti, niti zahtevati nobenih dokazil, saj diagnoza ni njegova stvar. Lahko morda pokliče zdravnika, le-ta pa mu povedal samo to, da je orpavičilo upravičeno in niče drugega.

Odgovor na objavo uporabnika
MaRe, 05.03.2008 ob 07:13

Živjo mamice in atiji,

Včeraj sem doživel eno neljubo situacijo v šoli. Hči je imela škrlatinko (2. razred OŠ). Ker je bila odsotna od pouka 5 dni, mi je zdravnica rekla, da lahko opravičilo napišemo sami (do 5 dni je dovolj opravičilo staršev).Opravičilo je bilo napisano na roke v šolsko beležko z mojim podpisom. Sedaj pa je nastal problem, ker šola zahteva zdravniško opravičilo. Včeraj sem zato izgubil 3 ure v čakalnici in z lepo prošnjo zaporsil zdravnico (ni bilo njene osebne), da mi napiše opravičilo. Po njenih besedah je to nekaj, kar ona še ni poznala. Moji prošnji je zelo prijazno ugodila.

Hči je bila v razredu izpostavljena pritisku, češ, da nima opravičila in da bo imela neporavičene izostanke ( vpričo ostalih sošolcev, ki so si ji posmehovali). Hči mi je jokala in danes je imela odpor do šole. Osebnost ji je bila zlomljena. Danes sem poskušal poklicati šolo , vendar brez uspeha.

Zanima me, kakšne imate kaj izkušnje z opravičevanjem in ali kdo ve, kaj pravi zakon?

Lep dan,
MaRe

Če lahkooo eno poterdilooo za šolo prosim

New Report

Close