Zdravniska komisija in invalidski dodatek
Spostovani,
stara sem 46 let, imam 22 let delovne dobe. Aprila lani sem bila operirana zaradi raka dojke, sledila je kemoterapija, obsevanje, zdaj prejemam hormonsko terapijo (5 let). Na bolniskem dopustu sem bila od junija do konca leta; od zacetka januarja na svojo zeljo delam po 4 ure, 4 ure pa sem na bolniski. Racunam, da bom aprila lahko zacela delati s polnim delovnim casom.
Imam 2 vprasanji:
Zakaj mi zdravniska komisija vsakic podaljsa bolnisko le za 4 tedne, ceprav imajo informacijo, da sem bila na zadnji kontroli na OI novembra in bom na naslednji sele marca ? Tako moram vsak mesec dvakrat k svojemu zdravniku, enkrat zaradi podaljsanja na zacetku meseca in enkrat po bolniski list na koncu. Stanje pa se vmes ne bo nic spremenilo.
Od zensk, ki imajo za sabo enako zgodbo, sem izvedela, da obstaja moznost, da zaprosim za invalidski dodatek in pridobim status invalida 3. kategorije. Lepo prosim, ce mi pojasnite, kaj konkretno to zame pomeni v odnosu do delodajalca – ali je to zanj neugodno, ali se lahko zaradi tega hitreje znajdem na kaksnem seznamu odvecnih delavcev ? Kje lahko dobim informacije o tem ?
Hvala in lep pozdrav.
[center][/center]
Spoštovani,
imenovani zdravnik in drugostopenjski organ ZZZS imajo pač prakso, da podaljšujejo bolniški stalež na določena obdobja, ki so lahko zelo različno dolga/kratka in včasih nimajo prave povezave z dejanskim stanjem zavarovanca. Na to dejstvo na žalost ne morete vplivati, pa čeprav je to za vas lahko zelo obremenjujoče.
Vaše vprašanje se nanaša na to, da bi vi želeli v okviru uveljavljanja pravic iz invalidskega zavarovanja pridobiti določene pravice, ki gredo invalidu III. kategorije in da bi vam bila priznana telesna okvara in na tej podlagi pravica do invalidnine. Kar se tiče pravice do invalidnine ta nima nobene povezave z vašim delovnim razmerjem in delodajalcem saj gre za denarni prejemek do katerega ste upravičeni v kolikor je podana telesna okvara v višini najmanj 50%, če je ta posledica bolezni ali poškodbe izven dela oz 30% če gre za poškodbo pri delu oziroma poklicno bolezen. Telesna okvara je podana, če je pri zavarovancu prišlo do izgube, bistvenejše poškodovanosti ali znatnejše onesposobljenosti posameznih organov ali delov telesa, kar otežuje aktivnost organizma in zahteva večje napore pri zadovoljevanju življenjskih potreb, ne glede na to ali ta okvara povzroča invalidnost ali ne.
Kar se tiče pravic iz invalidskega zavarovanja na podlagi razporeditve v III. kategorijo in vpliva na vaše delo pri delodajalcu je potrebno povedati, da ta lahko ima vpliv na vaše delo. Ugotovi se lahko npr. da niste več sposobni opravljati svojega dela pod splošnimi pogoji, ali ga opravljati v polnem delovnem času itd, kar pomeni, da bo delodajalec dolžan z vami skleniti novo pogodbo o zaposliti v kolikor ima ustrezna dela , da boste delo opravljali v skrajšanem delovnem času itd. Zavarovancu, kateremu so z dokončno odločbo priznane pravice na podlagi invalidnosti II. ali III. kategorije in ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas na območju R Slovenije, lahko delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s predpisi o delovnih razmerjih le v primeru, če mu zaradi ugotovljene invalidnosti II. ali III. kategorije ali iz poslovnega razloga utemeljeno ne more zagotoviti pravice do premestitve na drugo delovno mesto brez ali po dokončani poklicni rehabilitaciji oziroma pravice do dela s krajšim delovnim časom.
Spostovani,
hvala za vas odgovor.
Medtem sem tudi sama nasla nekaj informacij o tem; v bistvu bi zaprosila za oceno telesne okvare in pridobila nadomestilo iz tega naslova. Ali morda veste, ali je v ta postopek vkljucen tudi delodajalec ? Ali mora biti obvescen o tem, tudi ce jaz tega ne zelim oz. ne uveljavljam pri njem nobenih pravic na osnovi te ocene (s tem mislim na prerazporeditev na lazja dela ali na dodatni dopust) ?
Hvala in lep pozdrav.
Nina44,
kot že rečeno, pravica do invalidnine nima nobene povezave z vašim delovnim razmerjem in delodajalcem saj gre za denarni prejemek do katerega ste upravičeni v kolikor je podana telesna okvara v višini najmanj 50%, če je ta posledica bolezni ali poškodbe izven dela oz 30% če gre za poškodbo pri delu oziroma poklicno bolezen. Telesna okvara je podana, če je pri zavarovancu prišlo do izgube, bistvenejše poškodovanosti ali znatnejše onesposobljenosti posameznih organov ali delov telesa, kar otežuje aktivnost organizma in zahteva večje napore pri zadovoljevanju življenjskih potreb, ne glede na to ali ta okvara povzroča invalidnost ali ne.
Posledično torej sodelovanje delodajalca ne samo, da ni potrebno, ampak tudi ni možno.
Drugače je pri vprašanju pravici in naslova invalidskega zavarovanja…
Spostovani,
hvala za vase pojasnilo.
Se eno vprasanje imam. Predvidevam, da bom v aprilu in maju se na bolniski za 4 ure dnevno. V sluzbi se mi enkrat v tem obdobju obeta vecdnevna sluzbena pot oz. izobrazevanje v tujini, ki bi se ga zelo rada udelezila, ker bi mi pri nadaljnjem delu zelo koristilo, na voljo pa je samo vsakih nekaj let enkrat. Kaksen je pravni vidik tega ? Ali to sploh lahko storim ?
Najlepsa hvala in lep pozdrav.
V času začasne odsotnosti z dela zaradi bolezni se je zavarovanec dolžan držati navodil osebnega zdravnika glede svojega ravnanja v tem času . Enako velja tudi za primer, ko je zavarovanec za delo nesposoben za 4 ure dnevno, saj se tudi v tem primeru predvideva, da je njegova zdravstvena sposobnost opravljati svoje delo časovno omejena. Tako velja tudi za vaš primer, da se lahko udeležite večdnevne službene poti le v kolikor se zaradi tega vaše zdravstveno stanje ne poslabša in v kolikor to ne vpliva na zdravljenje, kar pomeni da zaradi tega ne bo potrebna vaša še daljša odsotnost z dela. Ali ste za takšno dejavnost sposobni ali ne pa mora presoditi vaš osebni zdravnik. V kolikor ravnate v nasprotju z navodili zdravnika gre za primer iz 8 alineje 1.odst. 111, člena ZDR, ki določa, lahko delodajalec delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ne spoštuje navodil pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije ali če v tem času opravlja pridobitno delo ali brez dovoljenja pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja.
Lep pozdrav Jaka [code]
[/code]
Spostovani,
z nekaj zamude se vam lepo zahvaljujem za odgovor.Razumem, da so zakonska dolocila taka. Prosila bi pa se za vase mnenje glede dolocila, ki ste ga navedli, namrec o tem, da nekdo
“brez dovoljenja pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja”.
Pri zdravljenju raka s(m)o ljudje na bolniski po vec mesecev, celo leto ali vec. Popolnoma nerealno in tudi neclovesko je pricakovati, da v tem casu oseba ne bo zapustila kraja svojega bivanja. Ce bi bilo tako, ne bi smela na noben izlet, na noben dopust, niti v hribe niti na morje niti nikamor. Po drugi strani pa naj bi se tak clovek spravil cimprej v normalno stanje, fizicno in psihicno. Kako neki, ce ne sme nikamor ??? Da ne govorimo o tem, da gre v nekaterih primerih za matere, ki zivijo same z otroki, ki jih je pac nujno treba kam odpeljat, it ponje.
Problem je tudi v pojmu “brez dovoljenja pristojnega zdravnika” – kateri zdravnik je to ? Moj onkolog mi je vsakic dovolil, da grem (na dopust, na morje, na potovanje). Samo ustno, seveda. Po njegovem mnenju mi lahko npr. pocitnice ob morju, seveda ob upostevanju njegovih navodil, pa bivanje in gibanje na svezem zraku (ce grem v hribe) samo koristijo, psihicno in fizicno, nikakor pa mi ne morejo skodovati.
Moj osebni zdravnik pa pravi, da tega ne more zapisati, ces da mi ZZZS ne bo placeval bolniske, da bom hodila na dopust. Z zdravniki iz komisije pa v 10 mesecih se nisem imela osebnega stika.
Upam, da bom v kratkem lahko pricela delati s polnim delovnim casom, tako da je vprasanje v bistvu bolj teoreticno, bo pa zagotovo zanimalo tudi druge, ki so v taki situaciji.
Znano mi je namrec, da se je Europadonna pred nekaj leti zavzela za to, da bi pri bolnicah z rakom dojke opustili te birokratske omejitve in se skupaj trudili za zdravje in dobro pocutje onkoloskih bolnic. Mislim, da je slo za neko javno pismo ali nekaj takega.
Lepo se vam zahvaljujem in vas pozdravljam.
Spoštovani,
“problem” predstavlja 111. člen ZDR, ki določa, da je razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi med drugim tudi kršitev, ki jo stori delavec s tem, da v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ne spoštuje navodil pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije ali če v tem času opravlja pridobitno delo ali brez odobritve pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja.
Navodila kaj lahko in kaj ne smete v času bolniške vam mora podati osebni zdravnik, lahko pa jih poda tudi imenovani zdravnik, ko podaljšuje vašo “bolniško”. V kolikor vam osebni zdravnik tovrstnega mnenja noče napisti oz. se ne strinja s tem, da bi lahko v času bolniške odpotovali, nimate zoper takšno nedejanje posebnega pravnega sredstva. Pragmatična ugotovitev je, da imate osebnega zdravnika, ki ne skrbi najbolje za vaše interese in ga bi bilo pametno zamenjati. Mnenja vašega zdravnika pa je docela nezrelo, nestrokovno in…..
Se pa seveda strinjam z vami, da bi morali to situacijo rešiti bolj sistemsko npr. z nekimi tipiziranimi navodili za določene vrste pacientov, saj imajo osebni zdravniki izjemno veliko težav s poznavanjem pravic pacientov in z upravnimi postopki, ki jih v bistvu morajo voditi, ko poleg zdravljenja odločajo tudi o vaših pravicah iz zdravstvenega zavarovanja.
Pozdravljeni,
po štirih letih bolniške sem dobila odločbo invalid III. kategorije, štiriurna delovna zmožnost.
Naj povem, da sem pred letom in pol dobila prav tako odločbo invalid III. kategorije, sprememba delovnega mesta, 8 urna delnovna obveznost.
Čudi me, da mi te prve omejitve pri novi odločbi niso upoštevali, saj se zdravstveno stanje v tem času ni sprememnilo na boljše, jasno pa je meni in tudi delodajalcu, da dela, pa čeprav samo za štiri ure ne bom zmogla (delo je stoje, prej je bila omejitev sedeče delovno mesto).
Ker bom povečletnem razmaku začela kmalu delat, me bo delodajalec poslal na izobraževanje v 70 km oddaljen kraj, kjer je sedež družbe. Izobraževanje bi naj trajalo vsaj mesec dni.
Tako to več ne bo štiriurna obveznost ampak s prevozom v obe smeri 6 urna. Kako zakon v tem primeru ščiti delavca?
Hvala za odgovor.
Izobraževanje delavca je ne le njegova pravica temveč tudi njegova dolžnost (172. člen ZDR). Delodajalec je dolžan zagotoviti izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje delavcev, če tako zahtevajo potrebe delovnega procesa ali če se je z izobraževanjem, izpopolnjevanjem ali usposabljanjem možno izogniti odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nespšosobnosti ali poslovnega razloga. V skladu z navedenim zagotavlja delodajalec tudi varstvo invalidom.
Tudi v okviru vaše invalidnosti ( III: kategorija s polovičnim delovnim časom) imate zagotovljeno enako varstvo kot vsi ostali invalidi. Glede prevoza na delo oziroma na izobraževanje je potrebno dodati še to, da se čas prevoza na delo in z dela oziroma na izobraževanje in z njega ne všteva v delovni čas in tako ni mogoče govoriti o tem, da boste imeli en mesec skupaj s prevozom v obe smeri šesturno obveznost. Dolžnost delodajalca je predvsem v tem, da vam zagotovi delo s krajšim delovnim časom od polnega ( 93. člen ZPIZ-1-UPB 1) pri čemer bo potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi zaradi spremembe delovnega časa kot bistvene sestavine pogodbe iz šeste alinee prvega odstavka 29 člena ZDR. V kolikor delodajalec po dokončnosti odločbe o pravici na podlagi invalidnosti ne more zagotoviti oziroma uresničiti teh pravic lahko skladno z določbo 101. člena ZDR ( če ne more zagotoviti drugega dela ali dela s krajšim delovnim časom) začne postopek za odpoved pogodbe o zaposlitvi po prvem odstavku 102. člena in 103. člena ZPIZ-1 v zvezi s prvim odstavkom 116. člena ZDR. Enomesečno izobraževanje v 70 km oddaljenem kraju kjer je sedež družbe tako pomeni enega izmed ukrepov družbe- delodajalca, da izvrši- uresniči vaše pravice iz naslova invalidskega zavarovanja oz delovnopravne zakonodaje.