Najdi forum

zdravljenje zoba

Pred 14 dnevi me je začel grozljivo boleti zob, ke je imel šele pol leta staro plombo.Ker se je bolečina začela ravno na soboto, sem morala na Nebotičnik, kjer mi je zdravnica odprla zob in naredila t.i. trapanacijo in je dejala da se je karies naredil že v dlesni in da je tudi živec že okvarjen in da je to zdravljenje tudi zelo težko.
Ker sem študentka, sem šla na Aškrčičevo (moja nekdanja zobozdravnica je šla v invalidski pokoj), kjer mi je ravno tako ob prvem obisku zdravila z iglami in mi brusila kanale in mi tudi potem pustila zob odprt.Medtem nisem čutila nobene bolečine. Ko pa sem prišla čez en teden še na drugo terapijo z iglami, mi je na koncu dala zdravilo v zob in zasilno zaprla zob z mehko snovjo in me naročila čez tri tedne, da pa v primeru bolečin pridem nazaj. Meni pa že drugi dan po terapiji rahlo kluje v zobu in na ugriz je zob zelo občutljiv. Zanima me sledeče: ali je normalno to kljuvanje v zobu, ki niti ni prava bolečina, ali naj potrpim te tri tedne, ali je bolje da grem nazaj če se slučajno tako gnoj nabira pod ‘plombo’.
In pa še, če mi lahko razložite kaj to sploh je trapanacija in kaj se dogaja pri tem zdravljenju z iglami, ali s tem uničuje živec?
Moram pa poudariti, da kljub slabim zobom nisem ena tistih ki bi se bala zobozdravnikov in sem redni gost pri njih.
Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav.

Spoštovana Maja,

verjetno ste se že odpravili k zobozdravniku, pa bom vseeno odgovorila.
Če se bolečine pojavijo, ko se v zob da zdravilo in postanejo takšne kot jih opisujete, potem moramo zdravilo odstraniti in zob pustiti odprt.
Trepanacija je postopek, pri katerem zob “odpremo” in odstranimo ostanke propadle zobne pulpe (živca). Pri tem naredimo prosto pot za produkte vnetja (npr. gnoj), ki se je začelo v predelu okrog korenine. Pri zdravljenju z iglicami poskušamo odstraniti vse dele živca in ustrezno pripraviti kanal za končno terapijo. V vašem primeru je bil zob “mrtev” (živec že uničen) že pred začetkom zdravljenja. Ko težave minejo, zobni kanal ustrezno napolnimo.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close