Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje ZDRAVLJENJE Z RADIOJODOM – DA ALI NE?

ZDRAVLJENJE Z RADIOJODOM – DA ALI NE?

Spoštovani!

Glede na to, da se zaradi bazedovke zdravite že od novembra 2006 je vsekakor indicirana “definitivna terapija”, bodisi aplikacija terapevtske aktivnosti radiojoda ali kirurška odstranitev ščitnice. Namen obeh postopkov je odstraniti ščitnični antigen in tako umiriti avtoimunsko vnetje žleze. Aplikacija radiojda je zelo učinkovit, enostaven in varen način zdravljenja bazedovke. Končni učinek je navadno res hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice), ki zahteva trajno nadomestno zdravljenje s ščitničnimi hormoni (tiroksin). Kadar je odmerek tiroksina ustrezen zdravilo nima nikakršnih stranskih učinkov. Na drugi strani pa se lahko po Athyrazolu pojavijo številni stranski učinki. Tveganje za pojav stranskih učinkov Athyrazola narašča z velikostjo odmerka in daljšim časom jemanja. Glede na to, da sta pT4 in pT3 v mejah normale in so TSI protitelesa le blago zvišana lahko z aplikacijo radiojoda počakate še par mesecev, dolgoročno pa je radiojod najprimernejši način zdravljenja bazedovke.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!
Novembra 2007 sem rodila prvič in sicer s pomočjo OBMP. Takoj po porodu sem imela tlak 170/100 in so mi naročili v Lj porodnišnici naj si ga kontroliram 14 dni ob hkratnem jemanju tablet. Čez leto in tri mesece sem šla k svoji ginekologinji, ki je takoj že ob mojem prihodu posumila, da gre pri meni pa verjetno za težave s ščitnico. In sem šla k svojemu zdravniku, dala kri in izvid TSH pod 0,005 FT3 36,2 FT4 78,1. Pod nujno sem šla k tirologu, ki mi je dal Athyrazol in Propranolol in kontrola čez 2 meseca. In ob kontroli sem imela spet TSH pot 0,005, FT4 pa 10,7. Moja diagnoza je avtoimuna hipertiroza. Tirolog mi je svetoval čimprejšnje zdravljenje z radiojodom in po petih dneh sem ga ambulantno že prejela. 20.4. sem prejela 638 MBq. Sedaj me pa zanima sledeče:
-Sem še v izolaciji. Imam 18 mesecev staro hčerko, ki je za čas 14 dni pri mojih starših. Ali jaz lahko po preteku teh 14 dni v izolaciji normalno zaživim z njo ali moram imeti še kakšne omejitve. Mož spi v hčerini sobi in tudi kopalnico uporabljava vsak svojo v hiši, da ne bi bilo kaj narobe.
-Ali menite, da je ta doza 638 MBq dovolj velika, da mi ščitnico uniči in bom potem pač jedla hormone vse življenje?
-Rada bi imela še enega otroka (imam 34 let) in me zanima ali grem po preteku 6 mesecev lahko v postopek IVF?
-Večkrat sem ob kavi tudi prižgala cigareto. Maximum je bilo nekje 10 pokajenih cigaret na dan. Sedaj sem nehala in odkar sem v izolaciji ne kadim. Vem da ni dobro da kadim, a vseeno me zanima, ali sploh lahko po končani izolaciji kakšnega prižgem ali je bolje da tudi ob kavi ne?

Tudi moja ginekologinja mi je rekla, da je bil vzrok moje nezanositve verjetno tudi v nihanju ščitnice že poprej, po porodu mi je pa izbruhnila. Ali je morda to pogost pojav in kako je z zanositvijo po zdravljenju ščitnice. Imam morda lahko kaj več upanja tudi po naravni poti?

Že vnaprej hvala za vaše odgovoe in lepe praznike vam želim.

Spoštovani!

Aplikacija radiojoda je, po mojem mnenju, najprimernejši način zdravljenja avtoimunske hipertiroze (bazedovke). 638 MBq radiojoda je primerna aktivnost za bazedovko in pričakovati je, da se bo ščitnica umirila, oziroma, da se bo razvila hipotiroza. Po 14 dneh izolacije se lahko normalno ukvarjate z vašo 18 mesečno hčerko, odsvetujem le spanje v isti postelji še teden ali dva. Po šestih mesecih je pričakovati, da se bo ščitnica umirila in za postopek IVF ne bo zadržkov, morda pa boste lahko zanosili tudi po naravni poti. Kajenje je v vsakem primeru škodljivo in ga odsvetujem, sicer kak cigaret dnevno vašega stanja ščitnice ne bo bistveno poslabšal.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!
Z iskalnikom sem našla to temo. Moj oče je tudi pred tremi dnevi dobil radiojod I-131. Živimo skupaj in se poskušamo držati navodil iz bolnišnice. Skrbi pa me, ker sem 7 tednov noseča, kaj lahko to pomeni za mojega nerojenega otroka? Redno čistim wc, tudi roke si redno umivam, kljuke brišem, pa vendar se bojim, če sem prišla v stik s slino oz. urinom. Se srečava, drugače se me izogiba, vendar je težko v istem stanovanju. Me mora skrbeti?
Hvala

Spoštovani!

Zaskrbljenost ni potrebna. Bolnikom, ki jih zdravimo z radiojodom pred odpustom domov izmerimo hitrost sevanja, ki mora biti pod zakonsko dovoljeno mejo, vsak bolnik pa prejme tudi pisna navodila glede vedenja doma po odpustu. Posebej je povdarjeno naj se ne zadržuje v bližini majhnih otrok in nosečnic. Za vas je pomembno, da niste v neposredni bližini očeta, oziroma ste z njim v stiku čim krajši čas in seveda, da spite v ločenih sobah. Morebitno škodljivo je neposredno sevanje, ki ga oddaja vaš oče, sevanje, ki ga prejmete s slino, ali urinom je zanemarljivo. Ob upoštevanju navodil za vašega otroka glede sevanja ni nikakršne navarnosti.

Lp

Spoštovani Dr.Pirnat

Po Vašem nasvetu sem aplikacijo RJ odložila še za nekaj časa.Z predzadnjim izvidom dne 21.10.2009 sem bila zelo zadovoljna in pravi:
S-TSH: 0.44 mU/L
S-TSI: 0,3 IU/L – evtiroza
TSI protitelesa niso več prisotna
Mnenje:
Bolezen ščitnice regredira.Priporočam, da nadaljuje z jemanjem athyrazola 1/4 tabl. dnevno še mesec dni, nato athyrazol opusti.Kontrola v jan. 2010.

Brez tablet sem dva meseca in še vedno se zelo dobro počutim, sem polna optimizma, v mislih, da sem končno premagala bolezen.
Na kontroli v jan. 2010, pa je moj optimizem izginil…

Izvid dne 08.01.2010
Status: koža topla,vlažna, tremorja rok ni. Utrip ritmičen, 92 v min. TT 61 kg.Oči brez zankov EO. Bezgavk na vratu ne tipam. Ščitnica difuzno zadebeljena II. stopnje.
UZ: ščitnica je povečana, lisasto izoehogena, vidna psevdolobulacija. V levem režnju sta možna dva izoehogena gomolja, zgornji 15, spodnji 10 mm.Spodnji kaže povdarjeno prekrvavitev.Ostala ščitnica je primerno prekrvavljena.
Scintigrafija ščitnice: ščitnica je povečana, viden je piramidalni reženj, ki izhaja iz desnega režnja, kopičenje v ščitnici je enakomerno dobro, nakopiči se 2.2 % injiciranega pertehnetata.
LAB. preiskave:
S-TSH : 0,11 mU/L
S-fT3 : 5,5 pmol/L
S- fT4 : 15,0 pmol/L
S- TG : 111 µg/L – latentna hipertiroza
Mnenje:
Delovanje ščitnice je le še minimalno povečano.Triostatik ni nujen.Vabljena bo na kontrolo v Februarju 2010, takrat event. UZ vodena punkcija gomoljev.

Prosim Vas, za obrazložitev predvsem zadnjega izvida UZ in scintigrafije ščitnice.
Ali pomeni, da še moje zdravljenje še vendarle ni končano? oz. Kaj lahko pričakujem od naslednje preiskave glede na znane preiskave? Ali je sploh možno, da se ščitnica popolnoma umiri,ter deluje normalno brez tablet in brez RJ?Zakaj TG tako visok?

Za vse odgovore se Vam v naprej zahvaljujem

LP Andreja

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za bazedovko (avtoimunbsko hipertirozo) z zelo blagim povečanim delovanjem. Na UZ sta vidna manjša vozliča v ščitnici, na scintigrafiji pa dokaj intenzivno in enakomerno (homogeno) kopičenje izotopa. Tg je pri bazedovko običajno nekoliko zvišan. Glede na navedeno ščitnica ni popolnoma umirjena in bo potrebno spremljanje, v primeru izrazitejše ponovitve bolezni pa zdravljenje z radiojodom.

Lp

Spoštovani dr.Pirnat

Po dolgem času se zopet oglašam z nekaj vprašanji okoli radiojoda.Po šestih letih bolj ali manj uspešnega zdravljenja z Athyrazolom, sem se morala končno sprijazniti z dejstvom,da brez radiojoda ne bo šlo-svetovano tudi z Vaše strani v Celju:)Torej še vedno imam nekaj vprašanj v vezi z aplikacijo predvidenega radiojoda in sicer 19.09.2012.Na več forumih sem zasledila, da se močno zrediš po aplikaciji, ker pa sem zadovoljna s svojo težo me malce skrbi,da se bom močno zredila…Zanima me kako vpliva mena oz. aplikacija na zacetek mene,kako je z hormonsko terapijo.Navsezadnje bi še vprašala kakšna doza bi-bo predvidena glede na zadnje izvide in sicer…S-TSH:0,01 T3 7.44 T4:22,53.

Najlepša hvala za hiter odgovor in upam,da se ponovno vidimo v ordinaciji

Lp Andreja

Spoštovani!

Zdravljenje hipertiroze (prekomernega delovanja ščitnice) z radiojodom je učinkovit, enostaven in varen način zdravljena. Telesna teža se po aplikaciji radiojoda poveča zato, ker se delovanje ščitnice umiri in sem upočasnijo presnovni procesi. Potrebno je spremljati stanje in zmanjšati vnos kalorij. Menopavza sama po sebi ni v direktni povezavi s hipertirozo. Pri avtoimunski hipertirozi navadno apliciramo od 550 do 740 MBq odvisnosti od velikosti žleze in deleža kopičenja izotopa v ščitnici.

Lp

Najlepša hvala za potrpežlivost in vse Vaše odgovore…Upam,da jutrišni dan ne bo hud kot se zdi danes in upam ,da se bo izteklo, kot se pač bo…saj vrnitve nazaj ne bo…

Lep pozdrav Andreja

Spoštovani

V septembru sem prejela radiojod in moram priznati, da je vsa bojazen glede radiojoda bila odveč, saj sem se oz. se počutim odlično.(za enkrat tudi okoli teže).
Sicer pa bi potrebovla pojasnilo glede zadnjega izvida ščitničnih hormonov.Včeraj sem prejela izvid in sicer S-THS:0.74 mU/L S-fT3 2.5 pmol/L S-fT4 6.1 pmol/L
Dg: hipotiroza po zdravljenju z radioaktivnim jodom Mnenje: Eutirox 50 dva tedna 1 tabl. nato 1/2 tabl. na tešče. Kontrola čez mesec dni.
Zanima me zakaj že Eutirox, saj sem po izvidih sodeč še vedno malce bolj hiper kot hipo?Želela bi Vaš odgovot prej ,kot bi pričela z jemanjem Eutirox-sa ,zato se Vam v naprej zahvaljujem za hiter odgovor.

Lep pozdrav Andreja

Spoštovani!

Glede na znižane vrednosti pT4 in pT3, gre, kljub relativni nizkim vrednostim TSH za postopen pojav hipotiroze in je jemanje Euthyroxa povsem ustrezno.

Lp

Spoštovani,

sem v devetem tednu nosečnosti in ker je bil mož zdravljen z radiojodom sem se odločila, da se za 14 dni preselim k staršem. Trdno sem odločena, da se po izteku dveh tednov vrnem domov, ker bo pri možu tisto najhujše mimo in imava možnost, da spiva v ločenih spalnicah.

Starša vztrajata, da bi mogla biti od moža ločena več kot en mesec, ker moj mož preveč seva.

Kakšno je vaše mnenje?

Že v naprej se zahvaljujem za odgovor

Spoštovani!

Pomembno je vedeti kakšen odmerek radiojoda je prejel vaš mož in kakšno bolezen ščitnice ima. Večinoma zadošča 14 dnevna izolacija, priporočam pa še kak teden spanje v ločenih spalnicah.

Lp

Objava čaka odobritev

New Report

Close