Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Zdravljenje z Minirinom

Zdravljenje z Minirinom

Spoštovani dr. Tanč in ostali bralci!

Zanima me zdravljenje z Minirinom. Ta zdravila je namreč dobil moj 6-letnik zaradi nekontroliranega nočnega lulanja. Rada bi predvsem informacije tistih, ki so se s temi zdravili že srečali, kakšne imajo izkušnje s stranskimi učinki in koliko so ta zdravila učinkovita.
Vsaka informacija je dobrodošla. Hvala, hvala, Nataša

Če gre za nezrelost inhibicije (zaviranja) izločanja nočnega urina, ko se izloča premalo antidiuretičnega hormona (hormon, ki zavira lulanje), potem je Minirin pravo zdravilo. Gre za posnetek naravnega hormona, ki ga pri teh otrocih pač primanjkuje. Pri doziranju, ki ga predpiše zdravnik, ni stranskih učinkov. Le pri večkrat prekoračeni dnevni dozi lahko pride do prevelikega zaviranja izločanja urina.
Ker vem, da ljudje ob besedi hormon takoj dobijo izpuščaj, naj povem, da telo samo tvori in izloča množico hormonov, ki so nujni za delovanje našega telesa. In tukaj ga nadomeščamo, ker ga telo ne tvori.
Če gre za hiperdinamski mehur pa Minirin ne deluje tako dobro ali pa sploh ne.

Za osebne izkušnje pa je še prostor.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljena,
tudi naš fantič dobiva minirin. Glede stranskih učinkov nisem na tekočem, lahko pa povem da ko dobi kapljico (v našem primeru je nujna skoraj vsak večer, če ne lahko dehidrira) pač ne lula nekaj ur. Kapljico mu dam okoli 20 ure in je do cca 3 ure suh. Včasih se tudi zgodi, da ko kaplica spusti polula toliko da premoči plenička in je cel moker (vendar imamo mi drugačne zdravstvene probleme).
Imam pa prošnjo, če bi mi lahko sporočili, če se je vaš fant po določenem času ko bo prejemal minirin, kaj zredil.
Lp

Pozdravljeni!

Sem mama 7 letne deklice, ki v zadnjem letu vask večer dobi 2 tableti Minirina. Opazili smo samo naslednje “stranske” učinke:
– plenice ne potrebujemo več (prej je bila vsako noč polna),
– v enem letu smo imeli nekaj “nesreč”, a le takrat, ko se nismo držali navodil (predvsem je treba paziti, da vzame tableti vsaj 1,5 ure po jedi),
– punca spi veliko bolje in je tudi čez dan bolj zadovoljna,
– njena sampodoba in samozavest sta se močno popravili.
Enako želim tudi vam!

Lep dan vsem!

Pozdravljeni,

tudi naš skoraj 8 letnik je začel v sredo jemati te tabletke. Zanima me, kdaj se pokaže, da tablete delujejo?
Naš je namreč še vedno vsako noč moker, morda pa traja dalj časa, da začnejo tablete delovati?
Sin je žalosten, ker je še vedno enako.

Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav ********************************************** Če želite, da bi bili vaši otroci bistri jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bistrejši, jim pripovedujte še več pravljic. Albert Einstein

Zagotovo morate počakati nekje do enega meseca. Upoštevati pa morate tudi vsa ostala navodila glede pitja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav ********************************************** Če želite, da bi bili vaši otroci bistri jim pripovedujte pravljice. Če želite, da bi bili še bistrejši, jim pripovedujte še več pravljic. Albert Einstein

Spoštovana ma-mi-ca,
sedaj smo že dober mesec na Minirin-u, naš Jaka je bil od prvega dne jemanja tabletke suh, res pa smo zelo pazili, da po 18. uri ni več pil (ali pa morda le kak požirek). Po štirih tednih je zdravnica na kontroli predlagala, naj poskusimo še 10 dni s polovičko tablete, potem pa naj naredimo preizkus. Ni se obnesel, saj je bil Jaka že prvo noč brez tablete moker, potem pa še drugo noč, sedaj pa nadaljujemo s celo tabletko. Res se otrok počuti bolj sigurnega, ko vzame tabletko in ne moči postelje, razmišljali pa smo že, da bi Minirin nadomestili s placebom (se pravi, tabletko, ki nima nikakršnega zdravila, ampak je zgolj iz sladkorja ali česa podobnega).
Iskreno upam, da bomo kmalu spali brez vsake tabletke in upam, da bo uspelo tudi Vam.
LP Nataša

Preden začnete s poksušanjem placeba, morate vedeti, da otroci, ki v tej starosti lulajo v posteljo, nimajo nočnega izločanja antidiuretičnega hormona. Minirin je ta hormon, ki ga dodajamo pač v obliki tablet, ker ga običajno telo pač ne izloča. Z zdravljenjem ne naredimo tega, da se bo hormon začel sam izločati po naravni poti in takoj, ko ukinete Minirin, otrok lula ponovno dalje. Običajno je potrebno večmesečno zdravljenje, potem pa počasi telo dozori. Tako da vam odsvetujem prezgodnje eksperimentiranje z odtegnitvijo Minirina.

Zdravo, hvala za vaš odgovor.
Sin je tudi tabletke skoraj en mesec, a še vedno lula v posteljo skoraj vsako noč. Suh je bil le 3 x.
Vsekakor upam, da bo kaj bolje, ker ga vse zelo teži. Ima tudi hlačke, ki ko se zmočijo zvoni, a tudi to ne pomaga kaj dosti.

Verjetno ste pred uvedbo Minirina opravili kakšne preiskave? Kaj pa meni nefrolog?

Nismo nič opravili pregledov.
Ko je bil še manjši so sumili na refluks in je dal preiskave skozi, izvidi so bili v redu.
Ali bi bilo treba ponovno na iste preiskave, saj so mu tudi takrat preverili delovanje mehurja?

Če je bil refluks izključen, potem ga najverjetneje tudi sedaj nima. Lahko pa ima hiperdinamski mehur ali kakšno drugo motnjo. Če po 1 mesecu zdravljenja z Minirinom ni popolnega izboljšanja, svetujem pregled pri nefrologu.

Spoštovana Ma-mi-ca,

mi smo opravili kar nekaj preiskav (UZ mehurja, ledvic, laboratorijske preiskave, ki sicer pokažejo patološko razmerje kalcija in kreatinina, vendar nismo dobili nobenih posebnih navodil, razen manj slane hrane, ki pa je tako ali tako ne uživamo, tudi 24-urne meritve krvnega tlaka niso pokazale ničesar nenormalnega.
Sicer pa poznam družino, ki svojega 5-letnika zdravijo z Minirinom a zaenkrat brez uspeha.
Srečno, upam, da bo kmalu kaj vidnih rezultatov.
Nataša

Hvala vsem za odgovore in spodbudo. Upam, da bo kmalu res bolje.

New Report

Close