Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Zdravljenje stresne inkontinence z magnetoterapijo

Zdravljenje stresne inkontinence z magnetoterapijo

Pozdravljeni.

Stara sem 33 let in imam že od približno 12. leta starosti diagnosticirano stresno inkontinenco. Do poroda pred desetimi meseci sem jo z rednimi keglovimi vajami in vajami z medeničnimi utežmi Femina dokaj dobro obvladovala, po porodu pa nikakor ne morem priti nazaj na prejšnje stanje (niti z najlažjo medenično utežjo še ne morem delati vaj). Voda mi uhaja že pri lahkotnem teku tudi, če je mehur skoraj prazen. Pri hoji težav nimam.

Splošna zdravnica mi je sicer dala napotnico za urologa, vendar bi rada že pred tem mišice okrepila, saj si ne predstavljam vrnitve na delovno mesto v takem stanju (sem učiteljica in poučujem tudi športno vzgojo na razredni stopnji).

Zasledila sem, da obstaja nova možnost zdravljenja oziroma utrjevanja mišic medeničnega dna z napravo Neocotrol, ki z elektromagnetno stimulacijo vpliva na moč mišic na neboleč način. Zanima me, kakšno je mnenje stroke glede tega načina utrjevanja mišic in ali lahko terapija v kakšnem primeru škodi (glede na to, da še nimam mnenja urologa).

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!

Striktno na osnovi “z dokazi podprte medicine” (“evidence based”) lahko rečem, da magnetoterapija za zdravljenje stresne urinske inkontinence pri ženskah (še?) ni uveljavljena metoda. Zaupanja vredna referenca bi bila (prvega avtorja na osnovi osebnega pogovora cenim kot enega najbolj nepristranskih in relevantnih avtoritet na področju urologije): Gilling PJ et al: A double-blind randomized controlled trial of electromagnetic stimulation… BJU Int 2009; 103:1386-90 – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19154474). Je pa to eksperimentalna metoda in zaenkrat ni mogoče reči, da ne bo nekoč sprejeta. Težava pri metodi je tudi v tem, da obstaja več proizvajalcev “stolov z elektromagnetom” in je torej tudi problem standardizacije. Imate “stole”, kjer dobesedno čutite, kako vam mišice “stiska skupaj” in naprave, kjer tega ne občutite. Na strokovnih prireditvah v tujini jih proizvajalci večkrat reklamirajo.

Kot za vse podobne metode velja, da smo (vsaj zase govorim) zdravniki na eni strani vzhičeni nad možnostjo in upanjem, ki jih dajejo magneto- in podobne terapije, na drugi strani pa pomislimo o elektromagnetnih valovanjih in z njimi povezanih strahovih. Izvzemši navedeno se zdi možnost, da bi taka terapija škodila z urološkega stališča, zelo majhna. Če pustimo navedene pomisleke ob strani, verjamem, da taka terapija lahko koristi in ima vlogo v primerih, kot je vaš.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close