Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Zdravljenje s kisikom na domu

Zdravljenje s kisikom na domu

Pozdravljeni.

Doma imam hcerko rojeno v 26. Tednu. Domov smo odsli s kisikom. Imam vprasanje glede saturacije. V budnem stanju ima saturacijo vecino casa med 95 in 100. V spanju ima pa veliko nihanj. Za trenutek pade (med 77-80) ampak se takoj popravi na 95-100. Ali je to “normalno”? Ali bi ponoci se mogla vklopit kisik zaradi teh nenadnih padcev?

Hvala za odgovor

Zelo kratki padci so praviloma “artefakti” – da torej tipalo ne dobi pravega signala in lažno povpreči vrednosti. Seveda pa bi to morali objektivizirati – s snemanjem srčno-dihalnih vzorcev (CMCRF), ki ga praviloma opravimo takrat, ko je dojenček stabilen in z visoko SaO2 brez dodatka kisika preko dneva. Do snemanja (ki seveda zahteva 24-urno bivanje pri nas v porodnišniciu ali na pulmološkem oddelku Pediatrične klinike) pa vseeno svetujemo, da preko noči (ko je spanec res lahko globji in so deSaO2 zato možne) kisik pustite, lahko kar preko cevke, ki jo napeljete ob vzglavje (če je preko dneva brez “brčic”).

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor.

Vprasala bi se kdaj nizka saturacija lahko pusti posledice na mozganih?

Med spanjem je imela kaksno uro saturacijo okoli 89-90 preden sem opazila in dvignila kisik. Bi bilo smiselno nastavit visjo alarmno mejo?

Dojenčki – otroci, ki imajo tim. cianotične prirojene srčne napake (z mešanjem krvi) imajo vrednosti SaO2 pod 90 % dolgo časa, do operacije, ki je izjemoma lahko šele v starosti 1-2 let. Pa se normalno razvijajo…

Torej kratki padci (pa še pri tem je možno, da gre za napačno beleženje aparata ob slabšem signalu, tudi če je trajalo celo uro) niso prav nič škodljivi.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close