zdravljenje numularnega dermatitisa pri otroku
Pozdravljeni,
vprašala bi vas za mnenje glede terapije pri 3,5 let staremu otroku.
Sinu so se novembra začele težave s kožo. Na stegnu se mu je naredil mozoljček, ki se je razširil v srbeč izpuščaj z mehurčki. Pediatrinja mu je predpisala Fucidin, ki ni pomagal. Izpuščaji so se mu naredili še na drugih delih telesa. Pediatrinja mu je predpisala kremo Belogent za 7 dni, ki je pomagala, vendar so se izpuščaji ponovili v hujši obliki. Ob ponovnem izbruhu izpuščajev je dobil kremo Advantan (5 dni, 2x/dan) in nato Elidel za 3 tedne 2x/dan. Že med mazanjem z Elidelom so izpuščaji ponovno izbruhnili. Izpuščaji so se pojavili po celem telesu, najhuje je po nogah. Kasneje sva ponovno dobila Belogent, saj so izpuščaji izgledali vneti, iztekala je rumena tekočina. Ko sva po enem tednu zaključila mazanje z Belogentom, so se čez nekaj dni izpuščaji ponovno pojavili v še hujši obliki, tudi na mestih, kjer jih prej ni bilo. Pediatrinja naju je napotila k dermatologu, ki je postavil diagnozo numularni dermatitis in predpisal naslednjo terapijo: 3 dni mazanje z Belogentom 2x/dan, nato Advantan 14 dni 2x/dan, nato Advantan 1 mesec 3x/teden (2x/dan) in ostale dni Protopic 2x/dan, nato nadaljujemo s Protopicom še 1 mesec 2x/dan.
Zanima me ali je tako dolgo mazanje sploh primerno za otroka (npr. v navodilih za Protopic piše, da lahko otroka mažemo največ 3 tedne)? Skrbi me, da se bodo po končanem mazanju izpuščaji pojavili v še hujši obliki. Dermatologinja mi je odgovorila, da so se ponovni izbruhi pojavljali zato, ker smo prekratek čas mazali. Do sedaj smo ves čas upoštevali navodila zdravnika pri zdravljenju, uporabljali negovalne kreme, pa se ekcemov ne znebimo, zdaj pa sem res v dilemi glede terapije. Je to sploh možno pozdraviti na drug, mogoče manj agresiven način? Sploh lahko mažem otroka tako dolgo časa z omenjenimi kremami?
Hvala in lep pozdrav!
Pozdrav!
Diagnoza numularnega ekcem. dermatitisa je pri otroku redka.
Seveda, če je postavljena, potem gre temu verjeti. Kar se tiče omenjenih krem je Protopic najmanj agresiven, njegova uporaba res ni problematična tudi dlje časa, problem bi lahko bile kortikosteroidne kreme, ki bi začele tanjšati kožo, zato je najbolj primerno držati se navodil, če pa ne bo šlo kot je svetovano, potem pa je potreben ponoven obisk pri lečečem dermatologu, kar tako stanje zna biti kar zahtevno za odločitev kdaj močna krema, kdaj manj močna.
Lp