zdravljen zob – proces na korenini
Spoštovani,
imam 5 mrtvih (zdravljenih zob) in za dva čutim, da nekaj ni v redu, tudi na ortopanskem posnetku se vidi, da je na koncu ene korenine proces.
Kaj svetujete – poskus ponovnega zdravljenja teh dveh zob (imata notri kovinski čep in povrhu prevleko), apiktomijo ali odstranitev? (gre za šestici)
Postopno sicer nameravam zamenjati amalgamske plombe z inlay materiali.
Zanima me pa še nekaj, vem da nezdravljeni procesi na koreninah zob vplivajo na druge dele telesa (npr. srčne zaklopke), zanima pa me, če je možno, da bi vplivali zudi na sklepe – npr. hrustanec v kolenu??
Namreč že dolgo mi šktripa v obeh kolenih in to vedno bolj, v enem močno poči, ko počepnem, bolečin sicer nimam, vendar me kljub temu skrbi.
Bi bila možna povezava med zobmi in hrustancem v sklepih??
Kaj mi priporočate?’
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Tinča
Pozdravljena Tinča,
najprej glede zdravljenja šestic. Šestice so biološko najvrednejši zobje in se za njih velja potruditi. Možna je odstranitev koreninskega zatiča, kar je precej zahteven postopek, včasih neprimeren, ker korenina zoba poči in je potrebna le še odstranitev zoba. Druga možnost je apikotomija, za katero se odločimo glede na anatomske razmere v čeljusti; torej bližino sinusov ali bližino živcev. Tretja možnost je odstranitev zoba. Kaj je najprimernejše za vas, se bo odločil vaš zobozdravnik ob pregledu ortopana.
Drugo vprašanje je bilo, če je možna povezava hrustanca in zob. Možna, vendar pa napredovalo škripanje in pokanje v kolenih ne bi povezovala s stanjem vaših šestic. Sicer kronični procesi ob vrhu korenin, kot tudi nezdravljena kronična vnetja obzobnih tkiv dokazano vplivajo na pojav srčnega in možganskega infarkta, na pljučna in ledvična obolenja, splošno oslabitev imunskega sistema… Zato bi svetovala, da se opisani kronični procesi vaših zob vseeno odstranijo.
Srečno.