Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Zdravljen zob – mrtev zob

Zdravljen zob – mrtev zob

Pozdravljeni!

Ali je zdravljen zob isto kot mrtev zob oziroma ali je posledica zdravljenja zoba mrtev zob? Zobozdravniki uporabljate ob izraza, meni pa ni čisto jasno. Ali ko zobozdravnik “zdravi” zob, vedno z zdravilom najprej uniči živec in nato zapolni zob z zdravilo ter nato čez čas zdravilo zamenja z zalivko? Se zato imenuje “mrtev zob” – zaradi odmrlega živca? Zaradi česa pride do vnetja zoba? Redno obiskujem svojega zobozdravnika, ki mi redno menja in popravlja zalivke, pa imam že kar nekaj zob zdravljenih.

Pozdravljeni,

da bi lahko razumeli stomatološke izraze in postopke, bi morali najprej spoznati anatomijo zobnega organa. Zelo na kratko; vsak zob ima zobno pulpo, kjer so žilice, živci ipd., ki oskbujejo zob. Zobno pulpo laiki poimenujejo kar živec. Torej, živ in zdrav zob ima zdravo zobo pulpo, mrtev zob je brez nje, ker mu je le ta odmrla ali pa mu je bila odstranjena. Če zobu odstranimo pulpo, ostane prostor, ki ga je prej zapolnjevala pulpa prazen. Ta prostor se imenuje pulpna komora in se nadaljuje v korenino kot koreninski kanal. Ves ta prostor zapolnimo s posebnim materialom, ki je nedražeč, prijazen telesu. Tako oskrbljen zob imenujemo zdravljen zob in je hkrati mrtev zob.
Do vnetja zobne pulpe lahko pride zaradi najrazličnejših dejavnikov; najpogostejši je zobni karies, lahko tudi travma zoba, paradontalna bolezen, včasih kot reakcija brušenja zob, plomb…
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.

Srečno.

Nataša Prebil, dr.dent.med. Zobna ordinacija Prenadent Draga 1, IG pri Ljubljani tel. 040 934 000

New Report

Close