Najdi forum

Zdravje je (dobesedno) bogastvo

Jania, ne boš verjela, koliko sem se zredila, ker sem začela jesti polnozrnat kruh! Dvorezen meč – ta zdrava prehrana! Piščanci in purani so največja svinjarija, kar je more biti! Piščance futrajo z galofaksom in obsevajo z lučmi, tako da so v enem tednu ogromni in že na mizah naših Oliverjev in Krpanov. Olivno olje – uvoz iz Španije – a ni enkrat veliko ljudi umrlo v Španiji zaradi zastrupitev z nekim oljem? Da malo pomislim, kaj vse še ponujajo v akcijah naši Špari in Leclerci – ha, že vem, kosmiče, ki smrdijo in vsebujejo pokvarjene lešnike, jogurte, ki jim preteče rok trajanja, gnilo sadje in uvelo zelenjavo, nek poceni pršut, slan kot pra… hvala lepa za tako poceni zdravo hrano! Kvaliteto se plača – to je vedno bilo in vedno bo! Pa lahko flancajo in modrujejo tile naši Štajerčki kolikor hočejo! Štajerci so itak znani po pretiravanju. Jaz osebno sem pristaš zdrave hrane, toda trdim in bom trdila, da je draga, draga in zelo draga!!! Če seveda kupujemo kakovostno, prvovrstno meso, ribe, sadje, zelenjavo ali pa sir,mlečne izdelke, olivno olje… karkoli. Sicer je pa tudi razlika, kako številčna je družina. Če si sam, lahko privarčuješ kakšen tolar, če pa imaš otroke, so stroški prehrane izjemno visoki! To vedo edinole matere, gospodinje oz. tisti, ki nabavljajo in pripravljajo hrano za družino. Zato, dragi samčki in samice ne pametujte preveč, ker ste prav smešni!

Sem mati, gospodinja in vse….
Ne kopljemo se v denarju, vendar ali bi vsi lepo prosim vklopili ZDRAVO PAMET?? Ne kupujem nekih mega jogurtov iz uvoza, ker se najde tudi kak dober nizkokaloričen v akciji. Tavečji sin poje najman enega na dan, toda ker je izredno suh, mu kupim pač polnomastnega ali celo s smetano, pa tudi pogledam ali je kje akcija. Mesa nikoli ne kupim, ker ga dobimo pri starših. Goveje za juhico, svinjine ne vzamem, jemo pa zajca (nemastno meso pač). Klobas in salam ne kupim, sir pa v akciji po kakih 1000sit, vendar ne prepogosto in če ga že kupim ne bomo umrli če ima normalno maščobe. Zelenjavo in sadje z domačega vrta (beri pri mamah), če pa kupim kako sadje “za lušte” pač računam da je škropljeno in bogsigavedi kaj. Zato je to samo IZJEMA. Kar se kruha tiče pa smo vsi itak nori na polnozrnat kruh ali kruh iz polnovredne moke, ki ga peče babi.
Pa da ne boste mislili, da vse kar dobivamo. Tudi mi pomagamo na njivi ali pa drva zlagat, če je treba. In doma tudi sama spečem kruh, ki je super in ga imamo raje kot trgovinskega. Vem da je v trgovinskih ogromno nezdravih dodatkov in barvila. Zdaj resno razmišljam o aparatu za peko kruha, ker sem ga videla v živo in poizkusila peči nanj pri tašči. Super zadeva, moko pa kupujemo že kar nekaj časa v mlinu (direktno).
Grešimo tudi, o ja, in kupimo kdaj kaj nezdravega…saj smo le ljudje…
Je pa res, da moramo vsak tolar obrniti, da preživimo od 15. do 15.
Vsekakor se da, le hoteti je treba ne pa iskati milijon izgovorov.

Jania, če pa ti vsemu zdravemu rečeš bljak, pa jej nezdravo, odločitev je samo tvoja. In če ti kaj res ni všeč je – verjemi – še milijon drugih zdravih in poceni jedi. Če pa ti je všeč samo okus belega kruga. cvrenih jedi…ipd. pa izvoli. Kdo te sili jesti kosmiče???

Nikar pa ne kritiziraj če kdo poda idejo za kako jed. Okusi so različni.

V bistvu bos potem pogledala od kje prihajajo blagovne znamke ki jih najdes pod blagovnim imeno spar, good food, in podobno in bos ugotovila da prihajajo iz istih tovarn kot tisti “taboljsi” original izdelki. Kar se tice kvalitete natur pur .. k je tak drag da kr glava pece oni zagotavljajo neko kvaliteto ampak ravno meni se je zgodilo da sm dobil skisan jogurt na katerem je bil se 6 dni veljaven datum. Datume glej pa ne bos kupla tistih stvari z zastarano vsebino. Muslije pa lahko sama nardis se ceneje. Kupis 100 g orehov, 100 g lesnikov, 100 g mandljev jih zmesas z kilo ovsenih kosmicev .. sparovi so meni RES najboljsi. Ja kar se tice piscancev tuki pac nic ne moremo pomagat pa si ti sama pri sebi res ziher da tistega piceka k ga kupis na trznici od kake prijetne kmecke gospe.. tiste mu sele dajo jest gnoja.. poznam eno tako.. cele dneve deva svojim picekom UREO – umetni gnoj in koruzni srot. Zrastejo v polovicnem casu!!! Pol pa nosi na trznico to prodajat kot zdravo prehrano. Lepo te prosim. Pac dokler bomo v mestu smo pac obsojeni na taksne stvari. Js mam kr sreco ker mam se vedno doma na dezeli mamo ki vzgoji 50-70 piscancev letno pa se neki zajcev, rac in podobno, in lahko recem da dobim tudi taksno kvaliteto.

Se vedno pa stojim za nacelom da se da zdravo zivet tudi na racun akcij! Pac enkrat kupis malo vec enega pa enkrat malo vec drugega pa skombiniras datumsko. Pa gre! Pa prides ful poceni skos – in zivis zdravo – oz recimo bolj zdravo kot pa ce prides v trgovino in nakupis kr s prve roke ka ti pade v kosarco.

Lp oliver

E kak si to srckano napisala!

Tocno tak je odlocitev je na strani vsakega posameznika. Nismo ti mi krivi ce si se zredila po polnozrnatem kruhu (ker se nisi zaradi kruha ampak ker si PREVEC jedla – in premalo pokurla).

Js sm se odlocil in vem da bo tudi moja druzina – (enkrat v daljni prihodnosti) – skrbela pri teh stvareh ker je to pac ze zdej v moji krvi in se tega ne da kr odvadit.

LP Oliver

jaz pojem včasih 450 g večzrnatega kruha naenkrat!-to pa res ni problem!

Tamara, samo, da se razumemo, izključno za ovsene kosmiče z jogurtom sem napisala da so neužitni. Poskusi in boš videla, lahko da bodo tebi všeč. Sicer pa: cvrene jedi? Ugibam, da si mislila ocvrte?
Se pa strinjam s stoletnico, da je hrana najbrž res draga. Sama se s tem ne obremenjujem, pač kupujemo drago hrano. Upam samo, da kupimo s tem tudi kvalitetnejšo hrano. Sama namesto piščanca ali purana kupujem teletino, zajca in ogromno rib (nič od tega ne paniram, da ne bomo potem spet pametni). Krpan, življenje mi ne smrdi in tudi vode in še česa je od takrat, ko sem bila še otrok že precej preteklo. Si izredno nevljuden, vsa pohvala pa Oliverju, ki vedno odgovarja prijazno in poučno.

Jania

mene razjezi če nekdo neko hrano kritizira ki je še ni probal!
vsak misli da je teletina, zajci zdravo-ne rečem da ni samo nikoli ne veš?
včasih so vsega boga pojedli in živeli 100 let!

Jania, nikar užaljenosti!
Ovsene kosmiče z jogurtom jem že od srednje šole, zakaj ne? Je pa res, da ne maram kuhanih na mleku, kot jih včasih skuha moja mama. Okusi so različni, pač. Ampak moji mami so všeč, ali naj ji zato ob tem kar naprej dopovedujem, da niso dobri? Zakaj pa?
No, vidim, da si se “obesila” na mojo slovnico :)))
Se opravičujem! Ta forum sem dojela kot poljuden. Na njem mrgoli sporočil, ki niso pravilno napisana in to je po mojem mnenju dajalo tem pogovorom poljudnost. Če sem natančna, je v mojih pisanjih kar nekaj napak, ki pa se jih zavedam in so včasih storjene namenoma. Pogovorni jezik pač ni enak pravilni uporabi jezika. Glede na mojo službo, kjer opravljam tudi del lektorskega dela, se trudim za pravilno uporabo jezika, toda ne za tisto izumetničeno. Napake, pa tudi delam, le kdo jih ne?
In še podatek:
Slovenski pravopis dovoljuje obe obliki, lahko preveriš. Ampak to zame ni pomembno, vsaj za ta forum ne.
Tudi v tvojem zadnjem sporočilu sta dve napaki, pa najprej sploh nisem bila pozorna, ker vsta prav simpatični in nikakor ne motita samega sporočila:))

Se opravičujem vsem ostalim, ker sem skrenila s teme, toda želela sem odgovoriti Janii.

Oni kuhani tut meni niso vsec taki zdrizasti pridejo. Js mam rad take trde da hrskajo pod zobi – ovseni kosmici mislim. 😉

Ja da bi mi nekdo rekel 3 leta nazaj da bo moja najljubsa hrana skuta + jogurt + ovseni kosmici + laneno seme bi se mu smejal .. in rekel da ga cez masten snicl pa pomfri ni! Evo sedaj .. pocutje nekajkrat boljse zdravje prav tako .. zmoznost razmisljanja,… the best se pocutim!!!

Danes sm spet nekam hudo dobre volje opazam!

🙂

Lp Oliver

HA HA HA Oliver … je opazno, tvoja dobra volja :-)))
se pridruzujem, sem nardila zjutri intervalce in me pol cel dan razganja … upam, da mi bo uspel predno gremo na morje se enkrat sibnt na fitnes, da nardim cetrtkov trening …. uzivej max!!
Nyah

Js sm vceri zvecer delal intervalce – in zjutri skor zaspal na siht zaradi tega :).

Fitnes pa ze tak pogresam komi cakam da se spet razturim na pravem zelezu- se neki tednov do takrat 🙁 !

Lp Oliver

Morda boste začudena, toda rešitev vašega problema je zelo preprosta in se nahaja v zamenjavi nezdrave z zdravo soljo v vaši prehrani.
Poiščite zadnjo številko revije RINA ali pa knjigo RESNICA SOLI – SALESALUTE ZDRAVASOL, ki jo imajo vse slovenske knjigarne.
Pozdrav Stane
P.S. SALESALUTE ZDRAVASOL je sol za pametne ne bogate.

New Report

Close