Hoj! Malo bom pojamrala. :o)
Namreč berem in berem tele vaše nasvete in jedilnike in vse bolj ugotavljam, da moraš biti kar premožen, če si hočeš privoščiti zdravo prehrano. Gledam iz svojega stališča – petčlanska družina, cca. 50-60k/osebo prihodka. Ko gremo po nakupih, gledamo, da nakupimo najcenejše in da za ta denar dobimo največ.
In veste, kaj dobimo?
Sir, ki stane manj kot 900/kg, ampak ima 50 % m.m.,
olje, ki stane okoli 1400/5 litrov, ampak je rafinirano,
skuto, ki stane okoli 200/0’5 kg, ampak je polnomastna,
jogurte, ki stanejo (ne vem točno, pridejo pa zelo poceni), ampak imajo 3’2 % m.m.,
itd.
Na koncu nakupov imamo sicer za 20, 30k SIT kar precej ‘robe’, vendar kaj ko tri četrine te hrane vsebuje preveč maščob, je nezdrave … In potem se čudimo, kako to, da smo (skoraj) vsi v familiji (precej) ‘overweihgt’.
No, in da je merica polna, je moja mati velika zagovornica olja in margarine. Bognedaj, narediti pire krompir brez margarine ali na solato dati samo žličico olja, to je že skoraj smrtni greh.
In postavlja se mi vprašanje, kako narediti kompromis. Kompromis med malo denarja in veliko zdravja …
če ste vsi prekomerno težki enostavno pojeste preveč!
če bi jedli 3×na dan:
zajtrk npr musli 1 kg (1.000 sit)+ mleko 0.5% M (1 liter cca165 sit)
odvisno od oseb si izračunaš
kosilo po želji se da poceni skozi prit pa tudi ni tako slabo
večerja sadni jogurt 500g (140 sit) + riž 1kg nimam pojma cene
skuhaš riž in odcediš z hladno vodo in dodaš jogurt jogurt je dovoj za 2 osebi riž pa lahko imaš še za večkrat.
tako da se gre prehranjevat tudi poceni, če je cilj ohraniti samo telesno težo.
seveda se da variirat in gre skozi. osebno če ni financ ne bi kupoval sira,…
glede olja kupiš liter olivnega manj kot 1000 sit sam ga pri pripravi solate paradižnikove ne uporabljam olja (oz nisem ko sem bil na dieti) za ostala pa malo žličko.
kuhajte manjše količine saj margarina tudi stane!!
malo je treba zorganizirat pa je!
Kaj naj zaklepam hldilnik pred ostalimi? :o) Fora je v tem, da se je mama že vdala v usodo in niti nima namena še kdaj hujšati (pa ima čez 100), očetu je tudi ‘praktično vseeno’ … In če bom na dan prišla z idejo po reorganizaciji kuhinje, bom deležna velikih kritik in očitkov, češ ‘kaj se pa spet greš, to je drago, a spet bi bila rada nekaj posebnega’ … Starega osla je težko naučiti novih trikov! Bom malo poplanirala in bom videla … Če mi uspe najti dober trik, jih pa morda še kaj naučim!!! :o)
Morda je res malce dražja, vendar midva ugotavljava, da odkar nekako drugače kupujeva, se oba počutiva bolje, ne kupujeva zdravil, nisva na bolniški (zopet prihranek), jeva manj. Osebno raje kupim en kos pršuta (in dam cca 4 t) kot poli salamo in dam ne vem 700 sit. efekt je, da mi pršut zdrži bistveno dalj časa, pa tudi pojem ga ne toliko, kot bi npr. poli salame.
v končni fazi se mi ne zdi, da bi za hrano res zapravila toliko več kot prej. to je moja izkušnja. Investicija v zdravje se vedno splača.
poskusite. in ni cilj vedno se najesti do sitega.
Ja in imate kot si ze rekla ogromno hrane. Vsi predebeli.
Ce mene vprsas – olje liter olivnega imam sam za vec kot tri mesce. Sir kupujem za 1300 sit in ga pojem manj in bolj kvalitetnega, joguti so tisti z 3,2 mm mogoce 5 sit cenejsi od manj redilnih. Sam mau se treba poglobit in iskat malo po akcijah. Skuto za 200 sit za pol kile bi pa rad videl. Spet ce malo spremljas akcije in podobno .. prides do ugotovitve da npr. v eri imajo good food skuto z 0,5 mm za 309 sit pol kile – ceneje je js nisem nasel tut polnomastne ne. Ja sej je res na zacetku tezje zacet – ampak potem k se navadis. Isto je pri mleku v akcijah imas vedno kakega z 1,5 mm. Namesto korn flaksov nabavis ovsene kosmice al pa muslije z suhim sadjem in orescki – v sparu najceneje – 400 sit kila. Sam mau se mores poglobit pa je.
Evo moj primer spet: No zadnjic se sprehajam po trznici tle gor v de. pa vidim e ljudje prodajajo kopine in druge stvari ki jih najdes v naravi. mau se pretegnes gres na sprehod pa naberes kakih par kilc pa naredis sok.
Ja pa npr se to diamant sladilo – 300 sit vlka flasa pa zadostuje za 30 kil cukra. Kolko pa to stane? Pa margarina?
Ja sej je lahko jamrat.
Da se samo ce se hoce.
LP Oliver
Ljubi bog, Krpan, kakšne imaš ti – če bi jaz moji družini, v kateri sta dva že skoraj odrasla fanta, na vodi skuhala kilo riža zvečer in vanj zamešala dva sadna jogurta, bi dobila najbrž vse v glavo ali pa bi kozlali že ob pogledu na to tvojo menitno in poceni zdravo hrano. Ne pretiravaj, prosim! A ti sploh veš, da je hrana užitek okusov, ne pa samo oblikovanje in klesanje telesa, ki z leti itak vene in stari, pa če še tako športaš in papcaš posneto hrano.
Cheryl ima čisto prav – če hočeš zdravo in tudi dobro jesti, rabiš nenormalne količine denarja in zato bo kar držalo tisto reklo, da kdor ima dober štandard, je vitek, kdor ima slabega, je debel. Pa ne misli, da smo v naši družini debeli, toda mnogo let izkušenj imam in prekleto dobro vem, koliko denarja znosim v trgovino za kvalitetno hrano. 0,5% mleko pa pri nas pijem edino jaz, toliko, da veš! Za ostale moram kupovati ponomastno mleko, če ne, jih slišim, da nisem normalna in da pretiravam. Kaj boš pa na to rekel, kaj?
nisem rekel da naj skuha 1 kg riža riž je za večkrat malo boljše preberi.
mene ne zanima kaj drugi jejo jaz sem samo napisal da gre tudi poceni skozi prit in to zdravo.
glede tega da praviš da je treba doboro jest ali pa kaj se večkrat slišim nena živim da bom strado zakaj te živim, zato ker hočem uživat-*-to so same tolažbe in skrivanja, namesto da bi kaj naredili za sebe!
poskusi riž in sadni jogurt je dobro!!
zaradi mene spiješ ti liter olja na eks! meni se nebo pozanlo se bo pa tebi. in vedi tvoje telo tudi veni ampak lahko pride prej do gnitja kot pa pri tistih ko se zdravo prehranjujejo.
sam nimam diete ker pač treniram z drugim namenom kot BB.
in še nekaj argumentiraj svoje izjave npr tisto z rižem in sadnim jogurtom-ker verjetno še nisi tega poskusila.
ne napadam in ne obsojam nikogar da se nebo počutil kdo napadenega ali užaljenega!
Da se tut kvalitetno in dobro jest .. ja ce je mentaliteta taka da noben NOCE pol je drugo. Ce pa zelis stvari na bolje obrnt pa kuhaj malo bolj zdravo .. in manj. Pac odlocitev je na strani posameznikov al hocjo bit debeli al ne. Ce si sama v celi familiji potem si v podrejenem polozaju ampak to se ne pomeni da si ne mores tut zase neki bolj kvalitetnega pripravit. Tut pri meni doma je blo isto k sm zacel pod pomfri devat servetke da so mast popili, ko sm nehal zelje polivat z ocvirki in oljem so se zgrazal, mm zdej pa ze vidijo kdo je meu prav .. in tut mama je ze zacela dost bolj kvalitetno kuhat. In manj. Mi je celo priznala da porabimo celo precej manj za hrano odkar pazimo pri teh stvareh. Kvaliteta nad kvantiteto.
Pa se to js osebno raje uzivam v rezini ali dveh prsuta kot pa da pojem celo posebno salamo (pa spustimo to da vem kaj je notri).
LP Oliver
Včasih se mi ob tej posneti, nizkokalorični hrani zdi, da doseže nasproten učinek. Ker če jem vse posneto itd., sem skoraj ves čas lačna, in potem izgubim naraven občutek, kdaj in kaj lahko oziroma moram jesti. Mogoče če bi jedla normalno hrano, mal bolj ˝polno˝, bi bila ob normalnih količinah sita in ne bi ves čas mislila na to, kaj še lahko pojem.. Ker dobesedno vsak večer razmišljam, kaj sem pojedla in ali je v redu ali ne..
Me kdo razume?
montignac opisuje to, maša. pravi da naj raje jemo polnomastno ipd. in v normalnih količinah.
kaj pa vem kdo ima prav… jaz ne opazim razlike med posnetim mlekom in polnomastnim
je pa res, da nikoli ne bi jedla nizkokaloričnih sladic, jih raje jem manjkrat pa takrat 100% uzivam, kot pa da bi morala nadomestiti njami snickers sladoled s kaksnim sorbetom ki mi sploh ne bi teknil…. če kapiras kaj hočem rečt:)
pa ti poskusi pojesti četrt kile rženega kruha naenkrat glede na to, da se belega da pojesti. Pa efekt sitosti je po rženem bistveno daljši. vem samo, da sem enkrat na morju dobesedno trpela, ker so imeli samo
“un fin” bel kruh, ki je tok dober. Hm, sama sem bila po eni uri z luknjo v želodcu, pa v bistvu sem ga pojedla več. in kaj je zdaj ceneje? v osnovi dražje, kar poješ manj količinsko ali v osnovi ceneje, pa poješ več in večkrat?
iz lastnih izkušenj povem, da SE DA ZDRAVO JESTI TUDI ZA MANJ DENARJA. če se hoče, seveda. in se izvrstno počutim. Hm, je pa najbrž res, da zaradi tega, ker sem polna energije, najbrž porabim več denarja za ostale stvari, ki jih hočem početi, kot utrujena sedeti in gledati pred televizijo. Ne namigujem na nič, pač pa poznam par ljudi, ki delajo točno to. Pa naj. na meni se to čisto nič ne pozna. me bo pa nemogoče prepričati v nasprotno, ker vem, da se da.
aja, pa še to. Okus se da spremeniti. in zgledi vlečejo.
mož izhaja iz tipične slovenske družine – svinjska mast, ocvirki, zabela povsod. pa se zdaj prehranjuje bistveno drugače. in vem samo, da je prej pojedel npr. ne vem koliko posebne salame, zdaj pa par koščkov pršuta (več ga tako ali tako ne moreš) in se bistveno bolj počuti.