Zdravilo za redčenje krvi
Spoštovani gospod dr. Kersnik
Imam eno vprašanje za vas, da pridobimo še eno neodvisno mnenje glede zdravljenja.
Namreč tašča, stara 70 let ima že več let težave z visokim sladkorjem (prihodnji mesec mora na inzulin), težave ima tudi z nerednim bitjem srca in pregosto kri. Do sedaj je za redčenje krvi jemala vsak dan Aspirin 100, že na prejšnjem pregledu v bolnici, pa so ji rekli, da bo morala hoditi na injekcije, ali enkrat tedensko, ali celo vsak dan, odvisno od gostote krvi. Že takrat ji je ena medicinska sestra rekla, da naj jo “ne damo” na te injekcije, ker bodo iz nje napravile popolnega bolnika. In zadevo smo pustili, torej je nismo vozili na injekcije. Včeraj pa je spet imela pregled pri kardiologu in ta ji je spet rekel, da mora obvezno na injekcije za redčenje krvi, drugače ima veliko možnost za možgansko kap.
Sedaj pa ne vemo ali imamo sploh kakšno možnost, da se tem injekcijam odpovemo? In kar je še najvažnejše kdo sploh ima prav, verjetno zdravnik, ampak dvomi vsekakor ostajajo.
Prosim vas, da nam še vi poveste svoje cenjeno mnenje o tej zadevi.
Lepo vas pozdravljam, Mojca
Spoštovani!
Nima pregoste krvi, temveč je zaradi nerednega bitja srca večja možnost nastanka strdka v srcu, ki lahkoodleti v možgane in povzroči možgansko kap. Doslej je zaradi tega prejemala aspirin, sedaj pa jo verjetno nameravajo dati na heparinski preparat. Verjetno ni primeren kandidat za zdravljenej z zdravili, ki do trikrat upočasnijo strjevanje krvi, s čimer se močno zmanša možnost za omenjene zaplete. Seveda podrobnosti ne poznam, ker jih niste navedli. Iz tega zdravljenja oz. preprečevanjja kapi se dela prevelika panika.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Kardiologov. Res je, da z upopčasnitivijo strjevanja lahko preprpečimo nekaj možganskih kapi, a ima zdravljenej šteivlne zaplete in tudi omejitve za bolnike. O tem se skoraj nikoli odkrito in jasno ne pogovorijo z bolniki, zato se ustvarja nekakšno strahospoštovanje o,koli tega strjevanja krvi, kar pa sploh ni potrebno niti koristno.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Res najlepša hvala za tale zelo hiter odgovor
sedaj me zanima, ali ima torej bolnik možnost, da odkloni tovrstno zdravljenje in kakšne so posledice s strani zdravnikov, če pride do kapi?
Če sem pravilno razbrala iz vašega odgovora, ste torej tudi vi mnenja, da zdravljenje v tem primeru ni nujno potrebno in da lahko prinese številne stranske učinke, a ne?
Se opravičujem, ker vas obremenjujem s temi vprašanji, ampak že ta teden bi morala za to zadevo v bolnico in sedaj sem še bolj v dvomu kaj sploh storiti.
Hvala še enkrat,
Mojca
Spoštovani!
Bolnik mora pristati na vsako zdavljenje, ki mu ga razložijo in predlagajo, zato ne vidim dileme, kaj bodo zdravniki storili, če nekaj odkloni. Pri atrijski fibrilaciji je verjetnost možganske kapi brez jemanja zdravil proti strjevanju krvi nekaj odstotkov večja, kot je ob jemanju, zato je jemanje kljub številnim zapletom priporočljivo, ni pa življenjsko nujno, kot npr. pri umetnih zaklopkah.
Stranski učinki so lahko krvavitve v možgane, zlasti ob padcih, krvavitve iz prebavil. Omejitve pri jemanju nekterih zdravil in seveda redne kontrole…
Pri injekcijah je situacija nekoliko manj zapletena, je pa seveda treba osvojiti tehniko samoinjiciranja.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Mati ima več zdravstvenih težav med katerimi so visok krvni tlak (pod kontrolo 4 mesece), bolezen krvi (monoklonski zobec neznanega izvora, ima letne kontrole, stanje nespremenjeno), holesterol (v kratkem naj bi končno pričela z jemanjem tablet)..vse to je nekako pripeljalo, da ji je okt. 2015 v očesu počila žila. Na hematološki kliniki so ugotovili, da krvna bolezen ni napredovala, so ji pa predpisali Aspirin protect za redčenje krvi. Zanima me ali rabi kakšno kontrolo krvi glede gostote?
lp, Maja
Za kontrolo učinkovitosti antiagregacijskega zdravljenja z Aspirinom ni nobenega testa. V študijah se je izkazalo, da zadošča od 75 do 100 mg acetilsalicilne kisline, tako da je doktrina 100 mg Aspirina na dan.
Pri hiperholesterolemiji je potrebno poleg diete, ki je vedno nujna, uvesti zdravilo, ki zavira sintezo holesterola v jetrih. Tako ob prepoznavi povišanih vrednosti celokupnega holesterola, LDL holesterola, znižani pa vrednosti HDL holesterola, najprej uvedemo omejitev nasičenih maščob v hrani, se pravi dieto, po nekaj mesecih ponovno doličimo vrednosti in ob vztrajanju povišanih POLEG diete uvedemo še zdravila. S tem zmanjšamo tveganje za napredovanje ateroskleroze in nastanek zapletov.
LP!