Zdravilo Seretide
Pozdravljeni.
Stara sem 27 let in imam ze od mojega tretjega leta kronicen bronhitis, ki se je potem razvil v lahko astmo. Sedaj ze najmanj 8 let jemljem Seretide 50/250(2x na dan). Poskusala sem ze po navodilih zdravnika samo 1x na dan, ampak ne gre. Pojavi se tezko dihanje.
Sedaj poskusam zanositi in me zanima ali lahko to zdravilo zamenjam z kaksnim drugim, ki ni tako mocno. Naj omenim, da sem jemala ze vsa zdravila za astmo: od berodual, Flexotide,… Ampak mi samo Seretide olajsa moje tezave.
Je Seretide varno jemati v nosecnosti?
– [ ] Najlepsa hvala za odgovor.
Tina pozdravljena!
Odgovor na vprašanje, ki ste mi ga zastavili, je zelo zahteven in vsekakor presega moje kompetence.
Predstavila vam bom besedilo, ki govori o varnosti jemanja tega zdravila med nosečnostjo kot ga je pripravil proizvajalec zdravila in ocenila ter potrdila strokovna komisija pri agenciji za zdravila, ki izdaja dovoljenja za promet z zdravili:
” O uporabi tega zdravila pri nosečnicah in doječih materah je premalo podatkov, da bi lahko podali oceno o možnih škodljivih učinkih. Pri študijah na živalih pri visoki izpostavljenosti so se po uporabi kortikosteroidov (kamor sodi zdravilo Seretide), pojavile anomalije plodov, kot so malformacija kosti in razcepljeno nebo, vendar se zdi, da ti eksperimentalni rezultati nimajo pomena za človeka, če uporablja priporočene odmerke.
Zdravilo se sme predpisati nosečnici le, če pričakovana korist za mater prevlada nad kakršnimkoli možnim tveganjem za plod. Nosečnicam se sme predpisati le najmanjši odmerek flutikazonpropionata (učinkovina v zdravilu Seretide), ki še zagotavlja učinkovito nadzorovanost astme.”
Iz navedenega sledi, da se boste morali pogovoriti s svojim zdravnikom, ki ima izkušnje z zdravljenjem astme med nosečnostjo in v soglasju z njim izbrati najboljšo varno možnost za vaše zdravje v času nosečnosti.
Zagotovo vam bo vaš zdravnik ob dobrem premisleku na podlagi njegovih izkušenj zadovoljivo pomagal. Želim vam vse dobro!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Forum je zaprt za komentiranje.