Najdi forum

zdravilo eqores

Spoštovani!

Ne vem več, na koga se naj obrnem, saj sem že popolnoma obupana. Niti osebni psihiater mi ne zna odgovoriti na vprašanje. Zanima me sledeče:
ali je možno, da lahko človek ob manjšanju doze antidepresiva čuti ves čas omotico, glavobol, nekoncentracijo, slab spomin?

Mogoče je prav, da na začetku povem, da sem se 6 let zdravila s terapijo Cipralex (10mg). Ker sem zdravilo sama (seveda popolnoma neodgovorno) opuščala, so se začeli pojavljati čudni tako telesni kot psihični simptomi. Nato sem po pogovoru s psihiatrom terapijo zvišala iz 10 na 15mg (namesto Cipralex Eqores) ter dodala še Trittico 150mg. Kombinacija obojega se je izkazala za grozljivo (neverjetne misli samomorilnosti, kljub temu da tega nikoli prej v življenju nisem razmišljala). Nato se je psihiater odločil, da mi čez noč ukine Trittico (ob tem sem imela tresavico, visoko telesno temperaturo, jokavost itd.) ter po enem tednu še znižal Eqores iz 15 na 10mg. Sedaj sem na Eqoresu (10mg) že 4 tedne. Ne znam povedati, čez kakšno krizo sem šla. Grozljivo! Ostal mi je še nepojasnjen strah, ki se ga zavestno poskušam rešiti ter nenormalna omotica.

Torej, ali lahko to omotico pripisujem odtegnitvenim sindromom? Je možno, da bo s časoma izzvenela? Ali se naj bojim trenutnega počutja na fizični ravni?

Moja diagnoza so panični napadi, pri čemer pa si lahko predstavljate, da me je dodatno strah. Moram pa ob tem poudariti, da se sicer s paniko že dobro soočam sama in ni omotica posledica panike. To lahko z zagotovostjo trdim.

Zelo bi bila vesela odgovora.
Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!
Del odgovora ste že sami napisali. Prenehanje jemanja antidepresivov terja zelo veliko potrpežljivosti in lahko traja kar dolgo. Zmanjševanje odmerka mora potekati postopoma in zelo počasi. Zmanjšane odmerke morate jemati dalj časa, nakar jih ponovno zmanjšate za nekaj časa in to počasi ponavljate do konca.
Omotica, glavobol in motnje spomina so znaki odtegnitvenega sindroma. Zato menim, da bi bilo morda dobro, da bi upočasnili odtegnitev.
Sicer pa ne obupujte. Z vsakim dnem vam bo lažje,samo če se boste ravnali po navodilih. Pri tem pa ni zanemarljivo vedeti, da se vsak organizem drugače odziva na zdravila. Zato se tudi odtegnitveni sindromi pri nekaterih bolnikih bolj izrazijo, pri drugih pa zahtevajo počasnejši pristop.
Torej ne hitite. Ste na dobri poti da ozdravite, ker ste najhujše že preživeli. Pred vami je pomlad in več sonca, ki nam tudi prinaša vedrino in lajša vsakdanje skrbi.
Vso srečo vam želim!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Spoštovani!

Najlepša hvala za odgovor. Torej se ne rabim ničesar bati? Ne znam vam opisati z besedami, čez kakšno simptomatiko sem šla. Dejansko sem mislila, da se mi bo zmešalo. Hvala, da ste me potolažili. Želela vas bi še samo povprašati, v kolikšnem času bi naj to izzvenelo? Je možno, da trajajo lahko ti odtegnitveni simptomi tudi od 2 do 3 mesece, kot piše v navodilu? Se lahko menjajo (s tem mislim, da je nekaj časa prisotna slabost, nato omotica – torej eno pride in mine, pa se pojavi nekaj drugega)?

Ali ni škoda, da psihiatri ne priznavajo odtegnitvenih sindromov in tako naglo reducirajo zdravila?

Hvala vam za prijaznost.

Pozdravljena!
Čas trajanja odtegnitvenih simptomov je res različen. Odvisen je od časa zdravljenja z zdravilom, od višine odmerka s katerim je bolnik zdravljen in od hitrosti zmanjševanja odmerka.
Opisan čas je od 2-3 tedne, pa tudi od 2-3 mesece ali več.
V primeru, če bi bili ti simptomi le prehudi, je potrebno da zdravnik ponovno uvede zdravljenje in nato sam spremlja zmanjševanje odmerka in prenehanje zdravljenja. Na vašem mestu bi bila potrpežljiva in bi res izvajala zmanjševanje odmerka zelo počasi, kot sem napisala. Mislim, da se nimate česa bati in ne razmišljajte preveč o slabem počutju, ker se boste potem res slabo počutili. Odženite slabe misli in vedro glejte naprej. Uspelo vam bo!
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close