Zdravilo Arava
Pozdravljen.
Jemljem zdravilo Arava ( https://mediately.co/si/drugs/vlVONKVcVVqu6LHLg7eitEfxCt/arava-20-mg-filmsko-oblozene-tablete ) ki so prepovedana v nosecnosti.Vendar sem zanosila.Otroka bi zelela obdrzati.Kaksne so pa vasem mnenju moznosti da je zdravilo prehajalo skozi placento oz da bi bilo lahko kaj z otrokom narobe?Zdravila ne jemljem ze nekaj dni.Jemala sem ga neredno (nevsakodnevno).Menda obstajajo neka zdravila za ciscenje Arave iz telesa,to se posvetujem z revmatologom ali ginekologom?Kaj bi mi svetoval v omenjeni situaciji?hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
bi kaj rekel o kontracepciji ob uporabi takšnih zdravil in da po toči zvoniti ni najmodrejše početje, res, ampak imate tudi malo sreče v nesreči, namreč, da v prvih tednih nosečnosti toksične snovi delujejo po načelu vse ali nič in zarodek, ki mu zelo na začetku, nekje do pozitivnega testa nosečnosti + nekaj dni, karkoli kolikorkoli škodi, preprosto odmre ali pa posledic ni. Če ste zdravilo prenehali jemati takoj po pozitivnem testu, potem imate zelo dobre možnosti, da na plodu ne bo nobene škode. Vsekakor je prav, da ste zdravilo takoj prenehali uporabljati, lahko pa počakate s kakršnokoli odločitvijo o nadaljevanju nosečnosti vsaj do UZ pregleda ploda ob nuhalni svetlini in če bo takrat videti vse v redu, zelo verjetno vse v redu tudi bo.