Najdi forum

Pozdravljeni, že 3 teden imam išias. Prvič. Grozno me boli cela desna noga in zadnjica. Hodim s težavo. Na trenutke je bolje. Dežurni zdravnik mi je predpisal Naklofen duo 75 mg, ortoped pa Zaldiar. Zdaj jemljem Ualdiar, vendar se mi zdi, da mi ne pomaga. 3 tabletke na dan. Ali mi priporočate kaj drugega? Lahko kombiniram obe zdravili? Kdaj lahko pričakujem izboljšanje? Trenutno sem na morju. Lahko plavam? Hvala.

Spoštovani!

Išias in nasploh “križobol” je zoprna zadeva, ravno zato, ker ima medicina le omejene možnosti zdravljenja.

Osnova je t.i. konzervativno zdravljenje, ki sestoji pretežno iz protibolečinske terapije. Dodatno lahko pomagajo določene vaje oz. manualna terapije, ki jo v medicini predpisujemo v okviru fizioterapije, marsikdo pa poišče pomoč tudi pri kiropraktiku, osteopatu ali drugemu manualnemu terapevtu. Ko vse našteto odpove, obstajajo še možnosti operativnega zdravljenja, ampak to je res zadnja stopnja.

Glede na to, da smo na začetku, poglejva najprej možnosti protibolečinske terapije. Le-ta je v več “linijah”:

1. paracetamol (Lekadol, Daleron …)

2. metamizol (Analgin, Metamizol STADA, Algominal …)

3. nesteroidna protivnetna zdravila (Naklofen, Nalgesin, Brufen, Acroxia, Roticox, Olfen, Voltaren …)

4. opiatna zdravila (Tramal, Palexia …)

5. zdravila za sproščanje spastične muskulature (Sirdalud …)

6. zdravila za nevropatsko bolečino (Lyrica, Amyzol …)

Zaldiar in Doreta sta kombinacija 1. in 4. skupine.

Načeloma velja, da ne smemo jemati več zdravil iz iste skupine, lahko pa kombiniramo skupine zdravil. Naklofen in Zaldiar tako lahko jemljete skupaj. Ne smete pa zraven vzeti npr. Nalgesina. Maksimalni odmerek Naklofena je 150 mg dnevno (običajno 2 x 1 kapsula), maksimalno odmerek Zaldiara je običajno 6 tbl. po 37,5/325 mg (ali ustrezno preračunano, če gre za drugo formulacijo).

Vzrok težav pa je (občijano) poškodba medvretenčne ploščice v ledvenem delu hrbtenice, ki stisne ob njej ležeče živčne korenine, ki izhajajo iz hrbtenjače. Dokler vztraja pritisk, bo prisotna bolečina in lahko si predstavljate, da imajo tablete tukaj omejen vpliv. Telo ima sposobnost poškodovani del medvretenčne ploščice počasi odstraniti, vendar to lahko traja več tednov/mesecev, včasih pa se nikoli ne izboljša zadovoljivo. Tukaj prihaja v poštev bodisi določena vrsta vaj (predvsem so po mojem mnenju lahko učinkovite trakcijske vaje – npr. z roko se primete za letev in rit spustite naravnost proti tlom. Visenje letve tako, da noge ostajajo v zraku ni toliko priporočjivo, ker ob tem običajno ledveno oblikujete hiperekstenzijo, ki lahko še poslabša težave. Tako naj bodo noge pred Vami na tleh, zadnjico pa spustite čim bolj proti tlom). Če odpove lasten trening, pridejo v poštev manualni terapevti, ki lahko z določenimi prijemi “reponirajo” poškodovane dele medvretenčne ploščice. Zadnja stopnja je kirurgija, ki odvečni del medvretenčne ploščice kirurško odstrani.

Težko Vam napovem, kdaj bo bolje. Težave se običajno izboljšajo ali vsaj pričnejo izboljševati najkasneje v nekaj tednih. Prvi teden je običajno najhuje. Če pa izboljševanje ni zadovoljivo, je potrebo ponovno do ortopeda/nevrokirurga za nadaljnji posvet.

Mislim, da plavate lahko, če le zmorete.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Najlepša hvala za Vaš izčrpen odgovor.

Samo še eno vprašanje. Lepo prosim za odgovor. Kako naj si olajšam vožnjo z avtomobilom z morja? Najbolj mi paše ležanje na boku na zadnjem sedežu? Predlagate kaj drugega? Je to prav? Res hvala za vse odgovore.

Sedeči/polsedeči položaj znata biti naporna. Če si lahko privoščite, bo verjetno res najbolj udobno na zadnji klopi. Samo v tem primeru naj bo vožnja varna, da ne bo kakšnih dodatnih poškodb.  Alternativa je, da si sovozniški sedež poležete v čim bolj udoben položal.

Lp, K Pilih

Objava čaka odobritev

New Report

Close