Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Zdravilišče Dobrna

Zdravilišče Dobrna

Pozdravljeni,

MajdaK se je pravkar vrnila iz zdravilišča in me zanima kako uspešne so bile terapije. Tudi meni je ZZZS odobril zdravljenje v Dobrni (limfedem noge po operaciji dimeljskih bezgavk). Od tega pričakujem maksimum. Prepričana sem, da se bom domov vrnila popolnoma prerojena. Nekoliko me skrbi samo, ker imam še vedno krasto na brazgotini.

Majda, imaš morda kakšen droben nasvet zame kako naj bo bivanje še prijetnejše in kako izkoristiti prosti čas.

Srečno,

Petra

Pozdravljena Petra!
Res je, sem že doma iz zdravljenja v Dobrni. sama sem se imela enkratno. Terapije, ki mi jih je predpisala zdravnica so bile super. Na dan sem imela 6 terapij:
1.zeliščna kopel,
2. fango ali blatne obloge trebuha in križa ( sicer to ne pripada bolnicam z rakom dojke, vendar, ker sem brez maternice in jajčnikov in z blagimi bolečinami, sem to terapijo dobila, namesto telovadbe v bazenu.),
3. masaža hrbta, SUPER!,
4. limfna drenaža roke,
5. elektrmagnetna terapija( rahlo stimuliranje mišic, z el. impulzi),
6. individualna telovadba z fizioterapevtom( meni se je zelo posvetil, ker imam hude težave z roko).

Terapije so trajale do 14-ih, nekateri pa imajo še bolj razkropljene. Vsak dan sem plavala, čeprav sem zaradi zelo agresivnega klora, dobila alergijo, proti kateri sem se borila s Fenistil kremo in mastno kremo za telo.
Kopat sem se hodila tudi v zdraviliški dom, kjer je vrelec termalne vode in je manj klorirana voda, zaradi manjšega obiska.
Bivala sem v hotelu Vita, z doplačilom 1.200 SIT na dan, ker je zunaj mraz in je tako bolj udobno. V drugih letnih časih bi bila v Vili Park (brez doplačila, bolj domače vzdušje), kjer so ravno tako terapije, če pa jih ni je potrebno zahtevati, da jih imajo tudi tam(to sem izvedela od zaposlenih).

Sama sem imela pohodne čevlje, ter turne smuči, s katerimi sem se sprehajala po okliških gričih. V hotelu imajo vsakodnevne animacije, ki se jim lahko pridružiš ali ne.

Sama bi se ponovno odlošila za zdravljenje pri njih, so res terapevti mojstri in hrana je odlična.
Srečno Majda

Zame pa je voda v Dobrni pretopla in so mi v nekaj minutah vedno otekle roke. Najbolj mi ustreza voda 32 ali manj stopinj (uradno se priporoča 28, a to je za mojo že takrat “skeglano” hrbtenico bilo premalo).

Pozdravljena Petra !

Že dolgo časa se nisem oglasila. Sama se borim z močnim limfedemom že celo leto. Ker pa je pri tem prišlo do toliko pomot in neobveščenosti, ne bi rada, da bi še kdo imel tako dolgo pot. V Dobrni sem bila ravno v tem času lansko leto, vendar sem bila napotena na rehabilitacijo po operaciji hondrosarkoma na levi nogi.Takrat limfedem desne noge še ni bil tako močan – sem tudi po operaciji maternice in odstranitvi bezgavk in obsevanju. Na žalost, čeprav je Dobrna v redu, ti za limfedem noge le-te ne priporočam. Voda je pretopla, limfna drenaža pa neprimerna. Obravnava je prekratka, 20 minut, potem pa se moraš takoj obleči in prepustiti mesto drugemu pacientu. Pri limfedemu noge naj bi najpreje odprli poti na vratnem delu, trebuhu-dimlje, potem pride na vrsto noga, po sami obravnavi ležiš vsaj 15-20 min, lahko tudi dalj, z dvignjenimi nogami, potem pa ti noge povijejo ali pa oblečeš kompresijsko nogavico,ki ti jo predpiše zdravnik. Sama sem imela zelo dolgo pot, da sem prišla do pravilne obravnave, medtem mi je noga zatekla že tako, da sem komaj hodila, obseg se je povečal do 8 cm, začela mi je trdeti, o bolečinah pa raje ne govorim. Zdravnika sem prosila za fizioterapijo-limfno drenažo, ki so mi jo izvajali v bolnici na Jesenicah, ta je bila v redu, samo za moj limfedem preblaga. Nato sem našla na internetu in na onkološkem prospekt za Rehamed center. Po treh tednih, ko so mi izvajali vsak dan poleg limfne drenaže tudi bandažo, so mi uspeli limfedem zmehčati in zmanjšati do 3 cm. Obravnava je samoplačniška. Tu pa sem tudi izvedela za ambulanto na dermatološki kliniki, ki jo ima dr.Ručigajeva, ki se ukvarja prav z limfedemi. 4.1. sem bila prvič pri njej, izvajali so mi tedensko bandažo – povijejo ti nogo s posebnimi povoji, povito imaš cel teden. Ker je bil moj edem tako zastaran, sem to terapijo izvajala 5 tednov. Bolelo je, bilo je neprijetno, saj imaš nogo povito od prstov do dimelj. Včasih, ko me je bolelo sem hodila ponoči po stanovanju , saj le tako povoje omehčaš, da bolečina popusti. Po tej obravnavi me je napotila na merjenje noge in sedaj čakam na posebno kompresijsko nogavico, kompresija 4, ki jo bom mogla stalno nositi.Ta nogavica je poglavje zase. Ko sem na pregledih kazala to nogo so me napotili k socialni delavki na onkološkem, ki mi je napisala naročilnicop za kompresijsko nogavico, komp. 2, s to sem šla v trgovino z medicinsko opremo, kjer so me pomerili in nogavico sem nosila, limfedem pa se je slabšal. Po nasvetu fizioterapevtke sem si naročila nogavico kompresija 3, jo nosila par tednov, potem pa na srečo prišla do dr.Ručigajeve. Obe nogavici sta bili neprimerni, nesrtokovno izmerjeni in sta mi lifedem slabšali!

Pred novim letom sva bila z možem v toplicah v Podčetrtku, kjer sem si že prej rezervirala medicinsko limfno drenažo.Fizioterapevtka jo zelo strokovno izvaja, vzame si čas za pacienta tako, da mi je bilo žal, da sem bila tam samo 5 dni, kajti terapija naj bi bila vsaj 10 dni.

Ne bi rada, da bi to izpadlo kot reklama za toplice, vendar je mene zdravnica ob napotitvi v toplice vprašala, v katere hočem. Če bi takrat vedela, kje izvajajo strokovno limfno drenažo, bi že takoj izbrala Podčetrtek. Vendar takrat sem imela problem z levo nogo, kjer so mi odvzeli vso notranjo stegensko mišico( do stegnenice) in odprli koleno in vnanj prišili del mišice iz meč nisem niti pomislila, da bom imela take probleme z desno nogo. Limfedem pa se je tako pojavil dve leti po operaciji maternice in obsevanju.
Tako. Dolgo se nisem oglasila, vendar sem vseeno redno prebirala vse prispevke. Najbolj pa me je presenetila Majda, kajti veliko imava skupnega, le da sem jaz kakih 10 let starejša. Majda, tudi jaz sem tekmovala v smučanju, bila v reprezentanci le, da je bilo za časa moje mladosti to malo drugače. Moj oče je doma z Jezerskega, mama s Kokrice.Ko sem bila stara 16 let sta se ločila. Mogoče se bova nekoč srečali.

Lep pozdrav vsem na forumu!

Ja, svakinja1
Tole me je pa spravilo iz tira. taka podobnost in tako blizu sva živeli, no mogoče pa še. Če hočeš me pokliči na 051-364-126.
Zelo bi bila vesela.

Glede tako različnih izkušenj iz Dobrne, pa bi dejala, da je gotovo odvisno od bolezni in posameznika. Res so terapije kratke, vendar če se izvajajo vsak dan dajejo rezultate. Mogoče nisi imela sreče z maserjem, sama sem zadovoljna.
Srečno Majda

Tudi sama imam slabe izkušnje s terapijo v Dobrni. Pri operaciji maternice in jajčnikov so mi pobrali tudi bergavke iz dimelj. Ko sem šla v Dobrno nisem imela nobenih problemov z nogami niti z kakšnim limfedemom. Po opravljenih terapijah, ko sem prišla domov pa so se začeli problemi. Desno nogo sem imela tako otečeno, da je bila za 5cm debelejša kot leva. Šele takrat sem ugotovila, da mi je terapija bolj škodovala kot koristila. Sama sem potem hodila privat na limfno drenežo kar mi je stanje zelo popravilo.

Ja mnenja in izkušnje je pač potrebno napisat. Bila sem z mamo v Dobrni. Ker je bila psihično labilna sem se kar malo bala kako bo šlo.

In ravno z gospo, ki izvaja limfno drenažo sta se takoj našli in ji je to tudi olajšalo vse ostalo.

Ker je mati starejši letnik ji je bilo nerodno v kopalkah, pa pri kopelih……..po štirih dnevih je bila pa že kar navdušena in je tudi mene ( brez vprašanja ) naročila na kopeli…..češ, da mi bo koristilo.

Moja mami do tedaj še ni bila v hotelu in sem jo prve dni pri zajtrku prav zaskrbljeno gledala, ker ni skoraj nič jedla. Pa jo le vprašam in pravi, da ona pač ni navajena jesti marmelade ali sira zjutraj. Ja kaj bi pa ona. Kavo in kruh samo noče delat sramote, da bi v kavo kruh nadrobila……….

Pa na neskončne sprehode sva hodile, se kregale…tolažile…………….in obljubile da prideva še.

Minila so tri leta – letos je čas.

Dobila sem od svojega zdravnika štiri terapije in to: masaža hrbta, tenz na vratu in križu skupna telovadba.Stara sem bila 67 let. Imam popolnoma obrabljeno hrbtenico. Leva roka v zapestju je že 5 let zatečena, boleča in slabše prekrvavljena. Nikome ništa.Nobeden od zdravnikov nima istega mnenja.Kaj se godi z mojo roko. Nekoč pred osmimi leti mi je rekel en nevrolog operacija. Nisem šla, ker še ni bilo tako hudo.
Zdaj sem s svojo boleznijo zašla. Samo tri terapije prizna “socialna” Tenz je en dan na vratu, drugi dan pa na križu. Moj osebni zdravnik pravi, da ne plačajo na nalog več.Kaj star človek pomeni danes v svetu- nič. Boljše da se čimprej pobereš iz tega sveta .
Čakam na zdravilišče Dobrna na terapije 4 mesece.
Bolečine na samem telesu so pa obupne. In še to vseh 10 dni sem po vsaki terapiji vozač. Vozim se domov.
Vseeno sem srečna, da nas vsaj terapevti na Dobrni veselo sprejmejo in nam dajo misliti, da smo zaželeni in , da moramo tudi sami kaj zase narediti.
Prisrčen pozdrav vsem Marija

Dober dan tudi jaz sem bila rakova in dobila doberno terapije dobre samo zdravnik k sem zbolela ni mi nic dal samo stokal tak da so me po 6dneh dali dam vso bolno in zanic sem mogla v domzale na urgenco…in nisem sla vec nazaj nato po 6 letih dajo mojo mamo po mozganski kapi sem oa vam povem katastrofa ko je sla iz bolnice je sama jedla tukaj jo oni dajo jest ker je vse hitreje in mami je vse dol padlo tako da jo bom vzela po 6 dneh dam zalostno da se ne potrudijo cisto so jim odvec sploh stari .lp 🥺🥺

New Report

Close