zdravilišče
Ko sem bila pri onkologinji internistki za zadnji cikel kemoterapije, mi je napisala tudi priporočilo splošni zdravnici glede zdraviliškega zdravljenja. Na osnovi tega je moja zdravnica napisala predlog na ZZZS. Na predlog je napisala tudi zdravilišče, kamor me želi poslati. Predlagala mi je Dobrno, ker imajo tam dolgoletne izkušnje pri rehabilitaciji pacientk po operaciji zaradi karcinoma dojke. Ker sem se strinjala, sem to tudi podpisala na obrazcu, ki ga je potem poslala na ZZZS. Če bi jaz imela kakšne drugačne ideje, bi se bilo o njih potrebno pogovoriti z zdravnico pred pisanjem predloga.
Komisija mi je zdravljenje odobrila in sklep o tem sem odbila po pošti domov. Čez kak dan ali dva sem že dobila iz Dobrne vabilo, naj se na določeni dan zglasim v toplicah, bila je točno določena ura, kdaj naj pridem, ker sem imela tam najprej pregled in pogovor z zdravnico, ki mi je potem predpisala program terapij. Vedeti moraš, da ti ZZZS plača terapije in osnovni program namestitve, to pomeni polni penzion v dvoposteljni sobi standardne kvalitete. V Dobrni to pomeni bivanje v hotelu Park, ki je malo starejšega datuma in je potrebno nekaj pešačenja do terapij, ki so v novejšem hotelu. Tako da jaz sem poklicala in se dogovorila, da me bodo dali v enoposteljno sobo v novejši hotel in da bom to doplačala sama. Je pa bilo kar nekaj za doplačati. Če predvidevaš, da boš imela obiske (moj dragi je prišel na počitnice za ene štiri dni), je potrebno to vnaprej povedati, da ti dajo enoposteljno sobo s francoskim ležiščem, ker sicer oba nimata kje spati v ‘resnično enoposteljni’ sobi in bi vaju morali potem premeščati, nimajo pa vedno prostora za take hece.
Terapije v toplicah so meni zelo pomagale. Izboljšala se mi je gibljivost prizadete roke. Sicer mi pri operaciji bezgavk niso odstranili, sem pa imela velike težave po kemoterapiji, ker so se mi vnele žile in postale trde, tako da so mi roko prav zategovale. Vse skupaj je tudi kar konkretno bolelo. Razgibavanje v topli vodi, vsakodnevna telovadba s fizioterapevtko, limfna drenaža in vse drugo pa so stanje močno popravili. Zaradi dobre hrane sem se sicer kljub neprestanemu miganju zredila za dve kili, kar pa je temna stran zdraviliškega zdravljenja.
Tekom bivanja v toplicah sem imela priložnost poslušati tudi predavanje dr. Frasa z Onkološkega inštituta, ki je omenil, da se strokovnjaki OI dogovarjajo z Zdraviliščem Laško za nek program celostne rehabilitacije onkoloških bolnikov. Ne vem pa, če je to že uresničeno ali so le ideje. Na tvojem mestu bi jaz to v Laškem preverila. Lahko pa vprašaš tudi na OI, če bodo kaj povedali. Skratka, ko prideš k splošnemu zdravniku zaradi predloga za toplice, je dobro imeti že prej zbranih čim več informacij.
Neke govorice sem slišala, da se bo sistem pošiljanja na zdraviliško zdravljenje po novem letu spremenil. Predlagam ti, da se pozanimaš o tem – recimo vprašaš osebno zdravnico ali onkologinjo. Če slučajno ne bodo več plačevali bivanja, ampak samo terapije, potem bi jaz na tvojem mestu v toplice vseeno šla, če ti le znese finančno. Še bolje pa bi bilo, da te spravijo v toplice še po sedanjem sistemu.
Ostani zdrava in lepo se imej.
Hvala Marjetica!
Odgovorila si najmanj dvema.Prvi del bi sicer lahko napisala tudi sama, ker sem šla čez isti postopek, pa sem bila prepočasna.
Več o Dobrni se da izvedeti če pošlješ vprašanja na njihov e-naslov. Meni so odgovorili med drugim, da se lahko na internet priklopiš na telefonske inpulze, kabelsko.Doplačilo za enoposteljno sobo v hotelu, kjer je terapija pa je 15,18 eura. V ponedeljek začnem in bom lahko potem poročala.
LP vsem od GABI!
Samo, da nekoliko dopolnim: pred pribl. sedmimi leti sem tudi sama, po končani KT dobila možnost rehabilitacije v toplicah. Prosila sem za Strunjan ali Dolenjske Toplice in so mi potem te zadnje tudi odobrili. Za Strunjan naj ne bi imela pogojev, saj imajo več ali manj točno določeno, katere toplice so za kakšne bolezni.
V Dolenjskih T. sem bila bolj zadovoljna kot v Dobrni (kjer sem bila že prej enkrat), čeprav so Dobrno pozneje baje prenovili in je zdaj bolj prijetna.
Srečno,
daša
Hvala vsem trem za informacije.Tudi sama sem že bila pri svoji zdravnici ko sem ji nesla
priporočilo onkologinje po končanem obsevanju in sem jo vprašala če kaj ve kakšna zdravilišča so mogoča pa ni vedela nič o tem razen za Dobrno.Predlog bo poslala na zzzs konec decembra.
Sama sicer ne poznam nobenega zdravilišča sem pa nekaj slišala da so možna tudi druga in ne samo Dobrna zato sem tudi spraševala, kolikor vidim si ti Marjetica bila zadovoljna v Dobrni in mislim da tudi jaz ne bom komplicirala, je pa dobro da si povedala kako je s sobo da je možno dobiti enoposteljno. Za koliko časa pa te pošljejo v zdravilišče ker eni pravijo 1 teden drugi pa tudi 2 tedna.
Meni so vzeli vse bezgavke in je roka zelo slabo gibljiva tako da upam da mi bo to pomagalo.
Gabi poročaj ko prideš nazaj.
Tani
Sama sem bila v Dobrni pred tremi leti in pol po odstranitvi desne dojke. Takrat sem imela na izbiro Dobrno ali Strunjan. Ni mi žal, da sem se odločila za Dobrno, saj mislim, da imajo enega boljših programov medicinskih storitev in fizioterapije. Druga zgodba je sicer odnos ostalega osebja, a to je itak subjektivno mišljenje vsakega posameznika in se ne sme posploševati. Ponavadi odobri zdravstvena zavarovalnica 14 dnevno terapijo, a lahko zdravnik v zdravilišču da vlogo za podaljšanje zdravljenja v kolikor lahko utemelji, da bi podaljšanje imelo dolgoročni pozitiven učinek. Seveda imenovani zdravniki ZZZS niso dolžni upoštevati zdravnikovega mnenja in lahko avtonomno odločajo o podaljšanju. Priporočam vam, da se pri prvem pregledu ob sprejemu ne delate junakinje in rajši naštejete kako težavo več kot manj, saj je od tega odvisen izbor in število posameznih terapij, ki vam jih določi zdravnik, čeprav so tudi tu omejeni s strani zavarovalnice.
No, da se še jaz malo dopolnim: v Dobrni sem bila dva tedna. Vse osebje mi je bilo zelo prijazno in nimam glede tega nobenih pripomb. Za internet sem slišala, da si je v sobi možno priključiti računalnik, a jaz sem računalo namenoma pustila doma. No, v avli hotela so imeli štiri računalnike za dostop do interneta za splošno rabo, se pravi na voljo vsem gostom hotela. Tako da občasno sem si tam pogledala kako e-pošto ali pa spletno stran. Skoraj vedno je bil vsaj en računalnik prost. Niso pa takega dostopa do neta nič zaračunali. V hotelu Vita mi je bilo sicer udobneje kot bi mi bilo v starejšem in malo bolj oddaljenem hotelu Park, a sčasoma sem opazila, da so se ženske, ki so bile v Parku, med sabo bolje spoznale in se več družile. V novem hotelu pa smo se ženske na rehabilitaciji kar malo porazgubile med drugimi hotelskimi gosti in smo se tudi dosti manj družile med seboj. Tako da vsaka stvar ima svoje dobre in slabe strani.
Vsem, ki greste v kratkem na rehabilitacijo v toplice, želim, da vam pomaga in da se imate fajn.
Pozdravljene
Dobila sem odločbo da mi je odobreno zdravilišče pa me zanima ali naj počakam da mi sporočijo kdaj naj pridem ali je boljše da jih pokličem prej namreč po nasvetu Marjetice
bi tudi jaz želela v nov hotel pa tudi enoposteljno sobo oz.francosko.
Ali si jih ti Marjetica poklicala ali si počakala da so ti sporočili?
Tani
Tani, pozdravljena.
Jaz sem bolj take neučakane sorte in sem jih poklicala takoj, ko sem dobila odločbo. A izkazalo se je, da osebje pri rezervacijah mojih podatkov še ni imelo in se tako tisti dan nismo mogli še nič dogovoriti. No, zmenili smo se, da jih pokličem, ko bom od njih dobila pošto. Njihovo pošto sem potem dobila naslednji dan, in se je že kar mudilo poklicati, ker so mi v pošti dali datum za prihod že za čez dva dni:) Ker sem potem želela drug hotel in svojo sobo, se je to malo prestavilo – hotel je bil precej poln. Je pa treba iti v okviru veljavnosti odločbe. Če nikakor ne moreš iti (recimo iz zdravstvenih razlogov ali kakih zelo resnih problemov doma) in je treba podaljšati odločbo, te mora komisija še enkrat obravnavati, preden lahko greš.
Ojla!
Sem že nazaj iz Dobrne. Dobro je bilo. Tudi jaz sem takoj po prejetju odločbe poklicala v Dobrno in rezervirala, najprej po meilu.
Prvi dan imaš obisk pri zdravniku, ki določi terapije. Jaz sem dobila masažo hrbta(15min.),limfno denažo trebuha in desne roke(30 min.), individualno telovadbo(30 min) in tens (15 min.)Vse zelo dobro, mi je pomagalo.Dobiš kartonček na katerem piše ob katerih urah imaš te terapije vsak dan. Običajno je to v dopoldanskem času(razen limfna drenaža),popoldan pa kopanje.Jaz sem se tudi udeleževala skoraj vseh aktivnosti, ki so bile organizirane v okviru hotela z animatorko(nordijska hoja, obisk lokalnih posebnosti).Če bi želela kakšno terapijo zamenjati z drugo,saj je več možnosti(razne vodne kopeli,skupinsko sproščanje), pojdi k zdravniku in bo napisal drugo. Jaz sem tens zamenjala s skupinskim sproščanjem. Zelo zanimiv je zdravnik Magajna, veliko pove o “živi”vodi in “Himalajski soli”…,to moraš slišat.Ob večerih so tudi razna predavanja, sploh ti bo dan prekratek.Če te še kaj zanima pa napiši.
Lepo se imej in LP od GABI!
Hvala vsem za informacije,dobila sem pošto iz Dobrne in so me že kar sami dali v hotel Vita
z doplačilom ker pa želim imeti enoposteljno sobo jih moram poklicati,cene so kar visoke,
baje ni standardnih nastanitev so samo nadstandardne ker obnavljajo hotel.
Zanima me kako se obnese če še koga pelješ s sabo ali je boljše da greš sam.
Kakšna pa je limfna drenaža ročna ali “strojna”?
Tani
Sem gledala malo po njihovi internetni strani pa me zanima kaj vse je vključeno v ceno,
ali moraš kakšno dejavnost tudi še doplačati,kje ti to povejo.
Če je imela katera enoposteljno sobo oz.francosko koliko ste morale doplačati na dan
meni so napisali da je doplačilo za enoposteljno s pogledom na park 20 €,kam imajo pa druge sobe pogled ker so cenejše?
Tani
Tani, Dobrna je zelo simpatična. Tudi park je ČUDOVIT. Svetujem ti, da se odločiš za varianto pogleda na park, če ti finance to omogočajo.
Midva z možem sva kakšno leto nazaj preživela en podaljšan vikend tam. Ful dobro kuhajo, okolica je lepo urejena in lepa, možnosti izletov so neomejene… Skratka, zelo lepo. Zadeva ni velika, kar je po eni strani tudi prednost pred drugimi zdravilišči.
Pozdravljeni Tani, Kristina in drugi!
Jaz sem doplačala za enoposteljno sobo s francoskim ležičem in pogledom na park 212EU.Drago, a mi ni bilo žal.
Limfna drenaža je ročna,meni je bilo od vseh najboljša terapija.Vse terapije, ki sem jih naštela v prejšnjem pismu in ti jih predpiše zdravnikv so plačane.Lahko pa si omisliš še kakšno crklanje, ki ga boš pa morala plačati.Hrana je zelo dobra,raznolika, ni da ni.
Želim ti prijetno bivanje in dobro okrevanje!
GABI
Pozdravljeni! Zanima me, kako je s kriteriji glede odobritve bivanja v zdravilišču po končanih terapijah za bolnice. Sprašujem v imenu mame, ki bo imela po odstranitvi tumorja še obsevanje tega dela dojke. je to “dovolj” za odhod v toplice na rehabilitacijo ali je pogoj, da se gre, tudi kemoterapija? Vnaprej hvala za odgovor!LP
kolikor jaz razumem zadeve, je zdraviliško zdravljenje predvsem mišljeno v smislu okrevanja po operaciji, v smislu izboljšanja gibljivosti in podobno. Načeloma bi te morali tja poslati takoj po operaciji, a ker to zaradi terapij, ki ponavadi sledijo operaciji, ni možno, te pošljejo čim prej, ko je možno. Sklepam, da te terapije pomenijo le časovni odlog odhoda v toplice, ne pa dodaten razlog za odhod tja.
Sem pa laik in ti predlagam, da ob priliki vprašaš pri maminem zdravniku, lahko tudi pri splošnem, ki konec koncev napiše predlog na komisijo.