Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Homeopatija Zdravilci menijo, da je samo homeopatija premalo

Zdravilci menijo, da je samo homeopatija premalo

Spoštovani,

na forumu Zdravilstvo je v temi “Homeopati” (http://med.over.net/forum5/read.php?177,5093405) napisano:

“S homeopatijo pa je tako, da postaja prešibka metoda za zdravljenje. Ljudje smo vedno bolj (kompleksno) bolni in zastrupljeni, zato homeopatija velikokrat ni več zadosti učinkovita. Za akutne probleme je homeopatija še vedno odlična, pri kroničnih pa kot samostojna metoda ne zadostuje. To so moje izkušnje, pa tudi v v Nemčiji boste težko našli terapevta, ki dela samo s homeopatijo. Ne bi mogel preživeti, ker ne bi imel dovolj uspehov pri zdravljenju in s tem zadovoljnih pacientov, ki bi ga priporočali naprej. V naši ordinaciji je homeopatija spremljevalna metoda, poleg bioresonance in drugih ukrepov (diete, prehranska dopolnila, kopeli, klistiranje …).

Pozdravljeni, odprli ste zanimivo in pomembno temo, zato bo odgovor malce daljši.
Poglejmo en primer iz moje prakse.
Gospa v srednjih letih po večih porodih, z napornima družinskim in poklicnim življenjem, je pričela pri meni homeopatsko zdravljenje zaradi hude izčrpanosti, simptomatike burnouta in depresije. Predlaganih antidepresivov s strani šolske medicine ni mogla oz. želela jemati, ker je po vsakem poskusu jemanja razvila hudo poslabšanje stanja. Predpisal sem eno, dve, tri zdravila, gospa je bila nekoliko bolje, a nekega »preboja«, ki ga občutiš po predpisu pravega zdravila, nisva uspela napraviti. Razmišljanje gospe je bilo identično zgoraj napisanemu, zaradi česar je obiskala znanega zdravilca. Dobila je cel spisek ukrepov, ki se ga je striktno držala. S posebno varno tehniko je postopoma odstranila ves amalgam, jemala klorelo in spirulino, homeopatski preparat Amalgam C30 kot antidot ter še dva homeopatska preparata v nizkih potencah (sem že pozabil imeni) za spodbujanje čistilne sposobnosti jeter in ledvic. Pila je posebno filtrirano »oživljeno« vodo, anolit in katolit, razkisavala se je s posebno dieto in baziko, jemala vulkanski pepel, glino in ekocertificirane prehrambene dodatke. Prehrano je bistveno spremenila in jedla ultra eko in zdravo, z jedilnikom po priporočilih zdravilca. Vse skupaj približno pol leta, nekih bistvenih premikov na bolje pa ni bilo. Zdravilec je tuhtal, kje je vzrok inercije in skupaj z »alter« zobozdravnikom sta ugotovila, da je najbrž vzrok v bojda odmrlem zobu, na kar je kazala majhna »senca« na ortopanu in potrdila tudi neka alter tehnika z nihalom. Preden pa si je šla izpulit zob, za katerega je šolski zobozdravnik trdil, da je popolnoma zdrav in vitalen, je nekako razočarana nad vsem prenehala z vsemi predlaganimi postopki zdravilca in prišla nazaj po homeopatsko mnenje. Zorganizirala sva posvet pri zelo izkušenemu homeopatu, ki ji je predpisal novo, doslej nepredpisano zdravilo in po tem se je v približno pol leta sestavila nazaj v popolno zdravje, med tem pa skrbela za zdrav način življenja na podobno ekstenziven način kot pred boleznijo.

V neskončnost lahko razglabljamo, ali so bili vsi postopki zdravilca en sam blef ali nujni predpogoj, da se je zdravljenje sploh lahko sprožilo, a do dokončnega vedenja ne bomo prišli. Moje mnenje pritrjuje prvemu delu prejšnje povedi, nekdo drug bo zagovarjal drugo resnico in oba bova na koncu ostala brez ultimativnega vedenja. Zagotovo pa drži, da smo sodobni ljudje zahodne provenience danes zelo kompleksno in globoko bolni, bolj kot kadarkoli prej v zgodovini, in da imamo homeopati velike težave pri iskanju pravega zaporedja primernih zdravil.

Še bolj pomembno dejstvo pa je, da imamo v homeopatiji danes bolj kot kadarkoli prej v zgodovini prisotne izkrivljene, preveč poenostavljene in iz trenutnega nekritičnega navdiha raznih »modrecev« izpeljane metode iskanja homeopatskega zdravila, ki so v večini primerov v velikem nasprotju s temeljnimi načeli in zakoni homeopatije. V globalni homeopatiji obstaja brezmejno število različnih šol, ki nekritično poučujejo in prakticirajo večje ali manjše homeopatske blasfemije. Logična posledica vsega je, da so tovrstni predpisi zdravil neustrezni in zato neučinkoviti, kot razlog lastnega preslabega ali enostavno napačnega znanja pa se potem navaja impotenca homeopatije kot take.

Kakršna koli skrenitev od osnovnih naravnih zakonov, ki jih je zapisal utemeljitelj homeopatije Hahnemann in ki jih danes zagovarja samo še linija t.i. klasične homeopatije, prinaša slabe uspehe in meče temno luč na celotno homeopatijo. To je glavni vzrok tega, da je metoda v prvi polovici 20. stoletja skoraj izginila in le po zaslugi majhnega in trdnega jedra klasikov se je ohranila do in razbohotila v sodobnosti. Ker pa se tudi homeopati iz zgodovine nič ne naučimo, se nam razvodnjavanje homeopatije ponovno dogaja. S to logiko lahko opišemo ugotavljanje zdravilca, kakšno je stanje s homeopatijo v Nemčiji.

A moram takoj oponirati. V Nemčiji in tudi drugod po Evropi ni čisto tako. Mnogo je dobrih klasičnih homeopatov, ki se preživljajo izključno s homeopatijo. Veliko takih sem poslušal na seminarjih in njihovi solerski homeopatski terapevtski uspehi so navdihujoči. In da, mnogo je zdravilcev, ki uporabljajo za zdravljenje tudi takšno ali drugačno homeopatijo.

Še misel za konec. Kadar strokovnjak razmišlja, da homeopatija ne more biti zadosti uspešna za zdravljenje sodobnih bolezni, ker v moji praksi ne »deluje« dovolj dobro, je na mestu iskreno samospraševanje, kolikšno je moje znanje homeopatije. In nasvet uporabnikom. Brez težav lahko obupate na homeopatom, nikoli pa ne obupajte nad homeopatijo.

Lep pozdrav in vse dobro. Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat www.celostnozdravljenje.si

Spoštovani,
zanima me ali je omenjena gospa dala izruvati problematičen zob ali ne. Sama se nekako vidim v tej zgodbi. Dala sem si odstranit amalgamske zalivke, zaradi kljuvajoče bolečine v zobu, ki po menjavi zalivke ni popustila (bolečina). Zobozdravnik je iskal dalje in saniral sosednje zobe (na ortopanu ni videti vzroka)… Še pol leta po tem imam še večje probleme z zdravjem (tudi na splošno), bolečina se stopnjuje, zobar pa pravi, da problem ni v zobeh! Sedaj nemočna čakam na nevrologa (dobila sem napotnico pod “hitro” – kar pomeni čez 3 mesece), vmes lahko jem protibolečinske tablete na recept. Šla sem slikat tudi sinuse, ki so na področju čela nekoliko “osenčeni” a spet ne toliko, da bi bili vzrok tej vrsti bolečine. Analgetikov na recept nisem hotela, ker se bojim, da jih moj želodec ne bo prenesel, saj sem v preteklosti imela precej problemov z želodcem. V tem obdobju sem šla skozi biocom terapijo, čiščenje črevesja s klistiranjem (dnevno)… Trenutno jemljem Samento, homeopatska zdravila: Mercurius, Nux vomica, Acidum Silicicum (homeopatinja dodala šele pred dnevi, ostalo že kakšna dva meseca) in poskušam biti čim manj pod stresom. Se izboljša, potem pa se bolečina vrne!
Imate mogoče kakšen nasvet?

Pozdravljeni,
v klasični homeopatiji dajemo kombinacijo večih homeopatskih zdravil samo v izjemnih primerih. V prid monoterapiji govorijo mnogoteri vzroki, glavni pa je spremljanje zdravljenja. Če se splošno zdravje poslabša po administraciji enega zdravila, v klasični homeopatiji vemo kaj narediti, če pa se zdravje podira na politerapiji, drugega ukrepa, kot takojšnjo prekinitev vseh zdravil in čakanje, da se ustali originalna klinična slika nimamo. Potem izberemo monoterapijo glede na prisotno simptomatologijo. Na kašen način ukrepa vaš homeopat, jaz ne vem. Vprašajte ga/jo.

Meni kot klasičnemu homeopatu je prižgal rdečo luč ta vaš stavek:
“Še pol leta po tem imam še večje probleme z zdravjem (tudi na splošno)..”
To pomeni, da doslej homeopatsko zdravljenje ni popolnoma nič naredilo, morda je celo škodovalo, in da je treba temeljito premisliti, kako zastaviti naprej.

Moja življenjska želja je, da homeopatiji postavimo akademske standarde in da bomo dobili almo mater, ki bo suvereno sodila, kaj je homeopatija in kaj kr neki. Homeopatski aspirin, bohseusmil.

Lep pozdrav in vse dobro. Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat www.celostnozdravljenje.si

New Report

Close