Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Zdravila za astmo

Zdravila za astmo

Spoštovani,

tega vprašanja sem pa vesel. Pulmologi imamo kot eno od prioritet, da se nosečnost pri bolnicah z astmo izpelje optimalno, torej da takrat naredimo raje kakšen pregled več, kot kakšnega premalo.
Prvič: treba je ugotoviti, ali imate aktivno astmo. Glede na simptome, ki jih navajate, je to precej verjetno.
Drugič: če imate astmo, je za dobro nosečnost in za dobrobit otroka ključno, da je astma z zdravili optimalno urejena. Nobeno zdravilo za astmo ni škodljivo za nosečnost ozroma plod. Škodljivo za plod pa je, če astma ni dobro urejena, torej še ima nosečnica simptome.
Morda je pravi trenutek za posvet pri pulmologu.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., edukantka telesne psihoterapije *** Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Stara sem 20 let in odkar pomnim se moj svet vrti okrog astme. Ventolin je bil že v vrtcu moj najboljši prijatelj, čeprav sem prvo konkretno testiranje imela šele okrog 13.leta. Po tem so se alergologi precej menjali. Vedno znova presenečeni nad številom alergij in astmo so mi nekateri dali zdravila, drugi spet ne.
Flixotide sem jemala skoraj 3 leta (1vpih na dan)-nobene spremembe. Ventolina se ne poslužujem več, saj sem opazila da se ga moje telo/pljuča nekako prehitro navadi/jo in po zdravljenju znjim težje prenese/jo že manjšo telesno obremenitev. Uporabljala sem tudi pršilo za nos (nasonex), ki mi je le rahlo pomagal ob alergijah (na prah, na pelode trav in dreves, pršice, perje, dlako…) in ni bilo vredno potrpeti občasnih glavobolov in bolečega grla zato sem ga prav tako prenehala jemati.
Sem pa začela z dolgimi sprehodi in nadaljevala z aktivnejšo telesno vadbo ter pravilnim dihanjem. Skušam se spoprijeti z astmo na čim bolj naraven način (še vedno je kar nekaj teorij o tem da ima astma kar nekaj psihične podlage).Težave pa imam ob hudih prehladih. Takrat mi pomaga inhaliranje pare kamilic in vtiranje kreme Materina dušica na pleča in noge (predvsem stopala).
Ker se želim izogniti takšnim zdravilom, nisem prepričana-ali naj sploh grem po informacije na Golnik? Bojim se ponovne neučinkovitosti zdravil, pregleda za pregledom…

Vesela bom vsakega mnenja ali odgovora

LP

Spoštovani,
vidim, da nekaj ne gre skupaj. Astma se na zdravila ponavadi dobro odzove. Predlagam, da se naredi še enkrat diagnostični postopek, da se vidi, v čem je pravzaprav problem.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Medicinska fakulteta Ljubljana/Medical Faculty Ljubljana
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., edukantka telesne psihoterapije *** Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni! tudi jaz imam probleme z astmo. Imela sem jo kot otrok-doma so mi sicer rekli da sem imela bronhitis-nezdravljen-rojena sem leta 1963. Spomnim se dni ko sem cele noči presedela na postelji in kašljala in piskala in zelo težko dihala- zoje potem počasi , počasi izzvenelo, pojavilo se je spet okrog 35. leta ko sem prebolela hud prehlad. To se je ponovilo parkrat-recimo na nekaj let, dokler nisem pri 44 letih prebolevala neko virozo, takrat me je pa dokončno zadelo. nisem mogla dihati, dušilo me je, tudi kašljala sem na začetku. postavili so moi diagnozo astma. zdravim se s Simbkordom in singularjem, ampak se mi zdi da mi vse težave samo omilita-nikoli ne morem več tako polno zadihati koz nekoč.Sedaj v tej polrtni vročni je postalo grozno, nato me napade še strah ker vidim da mi zdravila ne pomagajo kot bi morala. obračam se na vas, ker najraje na vsem svetu si spet želim da bi lahko not
rmalno vdihnila. hvala vam tisočkrat za pomoč.

Spoštovani,
odgovor bo zelo kratek. Vaš problem izgleda kompleksen, ne vem, kaj se za njim skriva. Lahko zgolj neoptimalno zdravljena astma, lahko astma, ki je prešla v kronificirano fazo, lahko je za težje dihanje še kakšen dodaten razlog. Potreben bo podroben zdravniški pregled in preiskave, da se natančno opredeli diagnoza. Šele potem bo mogoče dati uporaben nasvet.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

Pozdravljeni.

Hčerka je stara 11 let. Prejema vzdrževalno dozo Flexotida od 4’5 leta, zadnje leto je prejemala 100 discus, letos z novembrom sva po nasvetu pulmologa zaradi vsakoted. padca PEF za 30-40% prešli na 150 – 200 mikrogr. Poslabšanje se zgodi sedaj na 14 dni, s tem da sva pred 14 dnevi prenehali s 500 Flexotida, saj PEF 7 dni ni prišel na optimalo, kljub Ventolinu, nekaj dni se je z meritvami kazalo, kot da ne vpliva na dihanje. pri zdravniku je bilo slišati dihanje brez posebnosti, sat.kisika 97-98%. Od novembra je na imunoterapiji zaradi alergije na pršico.
Je alergik tudi na zgodnje pelode, trave in mačjo dlako.

V petek se je zopet začelo z bolečim grlom, kakšen dan prej s povečanim smrkanjem, zamašenim nosom. V soboto je imela pevske vaje tri ure. Utrujena. Popoldne smo še hodili na hrib, ne hud vzpon, hoje v celoti 1 uro.
Zvečer mrzlica, v nedeljo zelo slabo počutje, T 37’6, padec PEF S 340 na 300, danes-ponedeljek tudi na 250 zjutraj, potem ko celo noč ni dobila Ventolina. Vnedeljo sem ga dala zjutraj, cel dan je bil normalen PEF, zvečer je padel na 300. Po Ventolinu ji naraste PEF za 10%. Nos je bil zelo zamašen, malo se je čistil. Pomagali sva si s Septonasalom in redno spiramo s fiziološko. Zadnji mesec je redno prejemala, 1 tbl Aeriusa.

Sprašujem se, ali njej Flexotide še sploh koristi ob tako pogostih poslabšanjih /padcu PEF in slabemu počutju.
Naj povem, da je oktobra ob vsakem koncu tedna dobila poslabšanje, vendar je PEF zelo hitro zopet šel na normalo, sedaj pa ne. Je pa res, da sva jemali povečan odmerek Flexotida le še nekaj dni po vrnitvi norm. PEF.

Glede na vse, kar prejema, dvomim v učinek zdravil Flexotide in Aerius. Rada bi še povedala, da velikokrat med spanjem kar nekaj požira, menim da teče iz nosu v grlo.

Pri letu in pol je prebolela bronhiolitis, nato do 3’5 leta brez posebnosti, pri 4’5 ob ponovnem težjem dihanju jeseni ugotovili alergijo in astmo.

Spirometrija na pregledih vedno normalna. Decembra 2014 prebolela Micoplazemsko pljučnico.

Kakšno je vaše mnenje? Hvala za vašo pomoč!

Spoštovani,
ta forum je namenjen odraslim bolnikom. Za zdravstvene težave otrok so pristojni pediatri.
LP

New Report

Close