zdravila v začetku nosečnosti
Preden mi je test potrdil nosečnost, sem vsak dan jemala po eno tableto Bekunis. Iz navodil ne razberem, kako to zdravilo deluje, tako da ne vem ali je to kaj vplivalo na razvoj ploda. Takoj ko mi je test potrdil nosečnost, sem prenehala z jemanjem teh tablet.
Imam pa kronično zaprtost, ki je tudi pitje donata in zdrava prehrana ne rešita.
navodila za tablete so sledeča:
Zdravilna učinkovina je: suhi vodni ekstrat plodov ozkolistne sene ( Sennae angustifoliae fructus extractum siccum, aquosum)
Pomožne snovi so: mikrokristalna celuloza; magnezijev stearat; smukec; titanov dioksid (E 171); natrijev karmelozat; želatina;
polisorbat 80; makrogol 6000; brezvodna laktoza; saharoza; kopolimer metakrilne kisline in etilakrilata 1:1; arabski gumi,
pripravljen z razprševalnim sušenjem; kalcijev karbonat (E 170); tekoča glukoza; stearinska in palmitinska kislina 45; koloidni
brezvodni silicijev dioksid; montanglikolni vosek.
Farmacevtska oblika: gastrorezistentna tableta
Oprema in vsebina: škatla s PP (polipropilen) vsebnikom-45 tablet
Ime in naslov imetnika dovoljenja za promet: BITRADE d.o.o., Jelovškova 9, 1234 Mengeš
Ime in naslov izdelovalca: ROHA Arzneimittel GmbH, Rockwinkeler Heerstrasse 100, Bremen, Nemčija
Kaj so BEKUNIS tablete proti zaprtju in za kaj se uporabljajo?
1 gastrorezistentna tableta vsebuje 150 do 220 mg suhega vodnega ekstrakta plodov ozkolistne sene, tako da ustreza 20 mg
hidroksiantracenskih derivatov, izraženih kot senozid B. Bekunis tablete proti zaprtju so odvajalo rastlinskega izvora, ki učinkuje
po 8 do 10 urah. Namenjene so kratkotrajni uporabi za spodbujanje odvajanja blata pri zaprtju.
Kaj morate vedeti, preden uporabite BEKUNIS tablete proti zaprtju?
-Bekunis tablet proti zaprtju ne smete jemati v primeru črevesne zapore (ileusa); črevesnih vnetnih bolezni npr. pri Crohnovi
bolezni, ulceroznem kolitisu, vnetju slepiča; pri trebušnih bolečinah neznanega izvora; v primeru hude dehidracije z motnjo
ravnotežja vode in elektrolitov. Tablet ne smejo jemati otroci, mlajši od 12 let.
-Bodite posebno pozorni na naslednje: Potreben odmerek je lahko individualno različen, Driska je znak prevelikega odmerka.
Brez zdravniškega priporočila Bekunis tablet proti zaprtju ne smete uživati dalj časa (ne dalj kot 1 do 2 tedna). Daljša uporaba
odvajal lahko zveča lenobnost črevesja. Tablete naj se uporabljajo le tedaj, ko zaprtja ni mogoče odpraviti s spremenjeno
prehrano ali vlakninskimi odvajali. Bekunis tablete proti zaprtju niso primerno sredstvo za hujšanje. Če težave ne
prenehajo ali, če se pojavijo neželeni učinki se posvetujte z zdravnikom.
-Nosečnost in dojenje: V prvih treh mesecih nosečnosti smete Bekunis tablete jemati le, če zaprtja ni mogoče odpraviti s
spremembo prehrane ali s snovmi, ki v vodi nabrekajo. Med nosečnostjo in dojenjem jemljite tablete le po poprejšnjem dogovoru
z zdravnikom. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.
-Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev: Ni znano, da bi Bekunis tablete proti zaprtju vplivale na sposobnost vožnje
in upravljanja s stroji.
-Na kaj morate biti pozorni, če jemljete druga zdravila? V primeru kronične uporabe oz. zlorabe tablet je možna okrepitev
delovanja srčnih glikozidav in vpliv na delovanje antiaritmikov zaradi izgube kalija. Izgubo kalija lahko okrepi tudi sočasno
jemanje tiazidov, kortikosteroidov in korenin golostebelnega sladkega korena (Liquiritiae radix).
Kako uporabljati BEKUNIS tablete proti zaprtju?
Po večernem obroku pred spanjem zaužijte eno tableto z malo tekočine. Odmerek spremenite le po dogovoru z zdravnikom ali
farmacevtom.
Možni neželeni učinki: V posameznih primerih se pojavijo črevesni krči ali diareja. V teh primerih je treba zmanjšati odmerek
tablet. V primeru kronične uporabe oz. zlorabe tablet je mogoča večja izguba vode in soli, predvsem kalijevih soli, iz telesa.
Pojavita se lahko tudi albuminurija in hematurija, pa tudi pseudomelanosis coli (pigmentacije debelega črevesja), ki pa je
neškodljiva in običajno izgine po prenehanju jemanja tablet. Izguba kalija lahko povzroči motnje delovanja srca in mišično
slabost, še posebej v primeru sočasnega jemanja srčnih glikozidov, diuretikov in kortikosteroidov. Če opazite katerikoli neželeni
učinek, ki ni naveden v tem navodilu za uporabo, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.
Shranjevanje in rok uporabnosti: Vsebnik hranite tesno zaprt na suhem mestu pri temperaturi do 25 °C.
Zdravilo je uporabno do datuma, ki je odtisnjen na embalaži. Po datumu izteka roka uporabnosti zdravila ne smete uporabljati.
Me mora kaj skrbeti?
lp
Taja
Spoštovani,
osebno žal ne poznam sene in njenih derivatov, vendar, če v navodilih piše, da nosečnost ni absolutna kontraindikacija za jemanje in ste ob pozitivnem testu to tako prenehali uporabljati, mislim, da ne bo nič narobe, če bi kaj bilo narobe, pa bi zarodek odmrl, ker v pred embrionalni fazi zarodek ne prenese prav nobenega vpliva oziroma tistega, ki ga prenese, nima trajnih posledic.
Pozdravljeni!
V tretje sem zanosila samo 4 tedne po rojstvu drugega otroka in za to izvedela v četrtem mesecu nosečnosti. Zelo me skrbi, ker sem vmes (drugi mesec) zaradi smrti v družini vzela dvakrat po eno tableto Lexaurina in vse bolj se bliža porod vse bolj moreče sanje imam, da je z otrokom kaj narobe. Prodobila pa sem si popolnoma kontradiktorne informacije o možnih učinkih; od tega, da nikakor ne more škodovati, saj bi sicer plod odmrl, do tega, da to drži samo v zgodnji nosečnosti, do tega, da tega enostavno ni mogoče predvideti…verjetno je na to vprašanje nemogoče odgovoriti, ko sem to omenila moji ginekologinji mi je rekla, da zadeva ni raziskana in da to še ni indikator za splav-morda samo vprašanje kakšen je najhujši scenarij?
Hvala (zopet) in lep dan,
Mateja
mislim, da učinki omenjenega zdravila pri otroku ne bodo izmerljivi najmanj iz dveh razlogov:
1. ker so tako zelo zanemarljivi
2. ker je raznolikost v zdravju ljudi tako velika, da je nemogoče določeno zdravstveno stanje povezati z določenim vplivom na otroka v maternici.
Mislim, da se vznemirjate po nepotrebnem. Če bi vedeli, koliko strupom, mamilom in nezdravim snovem se mnoge nosečnice izpostavljajo, pa pri njihovih otrokih težko dokažemo kakršenkoli vpliv na zdravje.