zdravila v nosečnosti
Draga Urša,
po pravici povedano ne vem koliko bo Dabroston še prispeval k ohranitvi nosečnosti, če se sama tudi brez tega ne bi ohranila po doseženem 9. tednu nosečnosti. Rjav izcedek ali krvavitev je običajen znak s katerim se prične splav, ni pa rečeno, da bo res do njega prišlo. Posteljica v 9. tednu že prične prevzemati odločilno vlogo pri ohranitvi nosečnosti in izloča velike količine progesterona, tako da je Dabroston pri 9 tednih tako kot bi “z naprstnkom nosili vodo v potok”, torej vsaj vprašljiv. Sicer smo Dabrostona predpisali že na desttisočim nosečnicam in “na tone” ne da bi našli prepričljiv primer škode na plodu toda zgodovina medicine nas uči, da se lahko skriti učinki zdravil potencijalno pokažejo tudi še 20 ali 30 let po rojstvu. Zato sem osebno zelo zadržan pri predpisovanju hormonov za “podporo nosečnosti”, če ni več pričakovanega učinka glede na obdobje nosečnosti in ga predpišem le takrat, ko gre za vzrok neplodnosti, ki potrebuje hormonsko podporo. Tako kot antibiotik ni zdravilo za virozo tako mislim, da tudi Dabroston ni več ustrezno zdravilo po 9. tednu nosečnosti, še posebej ne kar tako, za vsak slučaj! In seveda, to je moje osebno mnenje, ki med kolegi verjetno ni večinsko ter da ne pozabim omeniti, morda je imel vaš ginekolog poseben razlog, da je to zdravilo predpisal, pa ga iz vašega pisanja nisem razbral.
Pozdravljeni!
Dabroston jemljem od začetka nosečnosti. Sicer imam dg. PCOs, enkrat sem splavila, obakrat zanosila po Klomifenu. Kljub jemanju Dabrostona se mi je tudi tokrat v 6. tednu pojavila krvavitev, ki je trajala 2 tedna. Pregled v devetem tednu je pokazal, da je s plodom vse v redu. Ginekologinja mi je rekla naj jemljem tablete do 12. tedna, oz. dokler jih ne porabim. Zanima me do kdaj menite, da bi bilo smiselno jemati tablete glede na opisano stanje? Ter na kakšen način naj jih preneham jemati? Sedaj jemljem 3X1. Torej preneham naenkrat ali vsake par dni vzamem 1 manj?
Hvala.
Lep pozdrav
Spoštovani,
v bistvu je predpisovanje progesterona potem, ko se pojavi srčni utrip pri plodu nesmisel, ker se do takrat zanesljivo vzpostavi komunikacija med zarodkom oziroma zasnovo za posteljico in jajčnikom in na nosečnost z dodajanjem progesterona ne vplivamo več. Vseeno večina ginekologov še sledi starejšim načelom predpisovanja progesterona ob krvavitvah v nosečnosti in ga priporoča do konca prvega trimesečja. Nenadno prenehanje s progestronom lahko začasno poveča možnost krvavitve, čeprav sama krvavitev nosečnosti ne ogroža. Vseeno raje prenehajte z uporabo Dabrostona postopoma, torej vsake 3 dni vzemite eno tabletko manj.