Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje zdravila v nosečnosti

zdravila v nosečnosti

Pozdravljeni,
v preteklih dneh sem se zelo slabo počutila (glavobol, krči v trebuhu, driska…). Ker je glavobol trajal 2 dni skupaj in ni ponehal niti čez noč, sem šla v lekarno, kjer so ni dali paracetamol, pa še otroški čaj proti krčem (oboje je kar pomagalo). Farmacevtka je rekla, da karkoli drugega lahko predpiše samo ginekolog.
Naslednji dan sem šla k svojemu ginekologu, ki mi je predpisal Linex 2×2 kapsuli na dan! Vedno preberem zloženko in tudi tokrat sem jo, v njej izrecno piše, da uporabe zdravila v nosečnosti ne priporočajo. Poleg tega je priporočena dnevna doza za odraslega 1 kapsula 1-3x na dan! Ker sem bila zaradi vsega skupaj precej skeptična, zdravila nisem vzela, sem pa spila veliko tistega otroškega čaja in jedla bolj prepečenec, tako da se zdaj stanje opazno izboljšuje, tudi brez “konjske” doze zdravila.

Moje vprašanje se glasi: Ali je normalno, da ginekolog v nosečnosti predpiše tako visok odmerek (višji od priporočenega) zdravila, za katerega proizvajalec sam pravi, da uporaba ni priporočljiva? Poleg tega: ali je normalno, da te potem naroči na kontrolo šele čez 1 mesec?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Maja

Zdravniki včasih predpisujejo čudne reči.
Med nosečnostjo sicer nimam take izkušnje, so mi pa kakšno leto nazaj po drobljenju ledvičnega kamna dali cca 10 tablet brez škatle in navodil, ki so vedno zraven, ampak samo navodilo o jemanju. Sem vzela eno tableto in ker sem bila potem neznansko utrujena, sem šla v lekarno prosit da mi pokažejo navodila za uporabo. V katerih je pisalo, da je to zdravilo samo za moške in da ni testirano za ženske. (Šlo je za sproščanje gladkih mišic sečevoda pri težavah s prostato)… Se čudim in pišem proizvajalcu in jih vprašam, kako je z uporabo teh tablet za ženske. In mi povedo prav isto, da niso za ženske, da jih niso testirali. In če se torej farmacevtska firma prostovoljno odpove polovici potencialnih uporabnikov, je torej zelo nenavadno, da en zdravnik kar tako predpiše napačno zdravilo pa še brez opozorila…
Rekla bi, da je najbolje uporabljati pamet…

V navodilih to piše, ker zdravilo ni testirano na nosečnicah – tako kot praktično nobeno zdravilo ni. In zardi tega napišejo to opozorilo, da se znebijo potencialne odgovornosti. Isto piše tudi pri lekadolu in drugih zdravilih, ki veljajo za varne med nosečnostjo. Piše tudi, da moraš zdravilo med nosečnostjo jemati pod zdravniškim nadzorom – kar ti dejansko si, saj ti je tablete predpisal zdravnik.

no saj me ni toliko zmotilo to, da mi jih je predpisal, kot to, da je predpisana doza večja od priporočene. vsekakor je to malo čudno, al ne?

Linex so samo “zdrave” crevesne bakterije, probiotiki. To je kot bi jedla varijanta probioticni jogurt, samo v 300x dozi. Samo pri jogurtu so te bakterije mrtve ko pridejo do crvesja, kjer bi naj delovale, linex pride tja in uredi. Crvesne bakterije so nujne in jaz bi ti priporocala da jih vzames. Itak pa pri vsakih tabletah pise, da jih v nosecnosti ne smes. Zaupaj svojemu ginekologu, ker ce mu ne zaupas tukaj potem ga rajsi zamenjaj.

tako kot je napisala odsotnost, to so samo skoncentrirane bakterije iz jogurta, poleg tega je običajna doza za odraslega človeka 3krat 2 tableti dnevno, odraslemu 3krat 1 tableta nič ne prime. Jaz sem vedno dobila od zdravnika navodila 3krat 2 tableti, mislim, da je tako tudi v navodilih, nisem pa preverila.

Navodila so napisana za laike, zdravnik predpiše dozo glede na težave.

Pozdravljena majchi306!

Ker sem od stroke, naj ti povem, da obstajata 2 vrsti linex kapsul- navadne, ki so že več let na trgu in jih ginekologi bolje poznajo- te se jemlje do 6 kapsul/ dan za odraslega človeka. In po novem obstajajo še linex forte, katere priporočena dnevna doza za odrasle so 3 kapsule. Verjetno so ti v lekarni ponudili slednje, od gin. pa si imela navodilo za navadne.
Sicer pa ti v nobenem primeru ne more škoditi, ker so to res samo probiotiki, ki uravnavajo črevesno floro in se ne vsrkajo v kri.

Lp

New Report

Close