Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina zdravila v nosecnosti

zdravila v nosecnosti

Lepo pozdravljeni!

Prejsnji teden sva bila oba z mozem nekoliko prehlajena in sva sla v lekarno, da bi dobila nekaj proti bolecinam v grlu. Seveda sem farmacevtki povedala, da sem noseca. Odsvetova mi je vsakrsna zdravila, ceprav sama nikoli ne bi pomislila, da so lahko tezave ze z neoanginom, septoletami, pentholom in podobnim. Svetovala mi je kaksen caj, pri tem pa opozorila, da zajbljev caj seveda ni primeren v nosecnosti. To me je zmedlo. Kako naj potem vem, kaj je tisto, kar ni primerno? So se kaksne podobne snovi, ki bi se jim bilo dobro izogibati? Jasno mi je, da je treba paziti pri surovih jajcih, slabo pecenem mesu,… Ampak zajbelj?

Najlepsa hvala za odgovor,

Tina

Spoštovani!

Največji problem v medicini predstavlja prav zdravljenje, kjer ni potrebno nobeno posebno zravljenje (zdravilo ali ukrep). Verjetno gre za sociološko antropološki fenomen, ko pričakujemo, da za vsako bolezen obstaja zdravilo. Ob vsaki bolezni želimo nekaj ukreniti, kar dandanes pomeni zaužiti zdravilo. Prepričanje za to je staro tako kot človeštvo. Spomnimo se samo vračev, padarjev pa vse do sodobnih alternativnih zdravilcev in ne nazadnje medicine, ki nas prepričujejo o tem, da sebomo z zaužitjem nekega zdravila ali izvajanjem določenega ukrepa rešili nadležne bolezni. Zavedati se moramo, da je tudi čakanje (in budno opazovanje) eden izmed medicinskih ukrepov. Prehlad in še marsikatera druga okužba dihal praviloma ne zahtevajo (specifičnega) zdravljenja. Številni znaki in občutja (kašelj, zamašen nos, bolečine v žrelu) minejo enako hitro ne glede na to ali ukrenemo kaj ali nič. Seveda po želji lahko z različnimi pripravki blažimo neprijetne znake, vendar se moramo ob tem zavedati, da so omejenega pomena. Ustrezno večje in pogostejše uživanje tekočine je lahko v kateri koli obliki in ne samo v čajih z različnimi učinkovinami. Isti učinek na čas zdravljenja boste dosegli tudi, če ne boste ukrenili nič posebnega.

Če ste še vedno prehlajeni, uživajte zadosti mlačnih napitkov in v primeru zvišane vročine v času nosečnosti lahko vzamete zdravilo za zbijanje vročine, ki vsebuje paracetamol, zdravnik pa vam lahko v primeru bakterijske okužbe predpiše pencilinski ali amoksicilinski preparat. V prvem tromesečju (najbolje pa tudi kasneje) se je bolje izogibati preparatom z acetilsalicilno kislino, ki bi lahko povzročala krvavitve v postlejici ali plodu. Vsekakor pa se morate zaradi nevarnosti obarvanja otrokovih zob izogibati tetraciklinskim preparatom. Kadar koli boste nameravali jemati kakšna zdravila ali pripravke je najbolje, da se posvetujete z vašim zdravnikom ali vašim ginekologom. Pri večini zdravil ni problem v tem, da bi povzročala kakšne okvare, temveč, da ne vemo ali jih povzročajo, zato je prav, da se jim kolikor je le mogoče izogibamo.

Želim vam veliko veselja ob pričakovanju otroka in radosti ob rojstvu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close