Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Zdravila proti bolečinam

Zdravila proti bolečinam

Pozdravljeni,

zanima me, katera zdravila se lahko vzame, če se pri Naklofenu, Aspirinu in Analginu pojavijo rdeči izpuščaji na koži in imaš poleg tega še zelo občutljiv želodec. Zdravila rabim za močne bolečine ob menstruaciji (predvsem v križu) in migreni podoben glavobol. Lekadol mi ne pomaga.

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Gre za običajno alergično reakcijo. Do alergije na zdravila pride, kadar gre za imunsko reakcijo na samo zdravilo, skupino zdravil ali pa na snovi, ki nastajajo iz zdravila pri presnovi v telesu. Alergije na zdravila so razmeroma redek pojav, so pa seveda prisotne – zlasti pogosto so prisotne alergije na aspirin, NSAR in penicilinske antibiotike.
Najpomembnejše je dejstvo, da dokler ne veste kaj je tisto kar vam sproži alergijsko reakcijo, nikakor ni mogoče napovedati ali se bo pri določenem zdravilu alergijska reakcija pojavila ali ne. Lahko sicer poskusite še z uporabo ibuprofena (Bonifen) ali naproksena (Nalgesin S). Ibuprofen ima manj izražene negativne učinke na želodec, kljub temu pa morate oba (Nalgesin in Bonifen) vzeti po jedi. Vendar sam mislim, da je pri vas prisotna alergija na aspirin in NSAR (tako imenovane nesteroidne antirevmatike). V tem primeru ne smete uporabljati nobenega izmed zgoraj naštetih analgetikov, ampak samo paracetamol (Lekadol, Daleron, Panadol) oziroma, ko so bolečine hujše (kot je to v vašem opisanem primeru) kombinacijo paracetamola in tramadola (Zaldiar, Doreta). Omenjeno zdravilo je zelo učinkovito za lajšanje srednje močnih do močnih bolečin, ni težko za želodec, se dobro prenaša in je praktično edino zdravilo, ki ga v primeru navedene alergične reakcije lahko uporabljate. Omenjeno zdravilo se izdaja samo na zdravniški recept, zato vam svetujem obisk zdravnika. Zdravnika pa morate seveda opozoriti na prisotnost alergije.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za hiter odgovor in nasvete. Pozabila sem omeniti, da sem npr. Naklofen in Analgin do nedavnega prenašala brez težav in sem presenečena nad to reakcijo. Aspirina pa res nisem jemala zelo dolgo časa.
Lep pozdrav

New Report

Close