Zdravila, eterična olja
Spoštovana gospa magistra Nada Irgolič! Pravkar sem dopolnila prvo trimesečje nosečnosti. Žal pa v nosečnosti ne morem uživati, ker me preveč skrbi, da sem z uporabo raznih mazil in zdravil v prvih 6. tednih nosečnosti, ko zaradi nenačrtovane nosečnosti zanjo še nisem vedela, škodovala plodu.
Otroku sem zaradi težav z atletskim stopalom 14 dni 2-3x dnevno v stopali vtirala:
1) Atifan 10mg/g krema terbinafini hydrochloridum
2) Kolorex Derma (Sestavine: Aqua, Cetyl alcohol, Prunus armeniaca Kernel oil, Melaleuca alternifolia, Cetearyl alcohol, Ceteareth-20, Tocopherylacetate, Aloe barbadensis, Leptospermum petersonii oil, Pseudowintera colorata, Potassium sorbate, Lactic acid, Citral, Citronellol, Linalool, Limonene)
Zaradi pojava mozoljev sem se vsak dan po hrbtu, prsnem košu, trebuhu in obrazu mazala z (prvega sem porabila celo tubo, drugega le malo):
3) aCknes gel za aknasto kožo, 25 mL (eterično olje čajevca, standardiziranega na več kot 38% skupnih terpenov, azelainska kislina, cink, aloe vero, vitamin A, vitamin E, vitamin F)
4) Himalaya Clarina, krema za nego mozoljaste kože (na 1g kreme Ghrita kumari [Aloe barbadensis] – 200 mg, Vatada [Prunus amygdalus] – 10 mg – Almonds, Manjista [Rubia cordifolia] – 5 mg, Matsyakshi [Alternathera sessilis] – 10 mg, Tankana [Borax] – 12.5 mg, Yashada bhasma – 12.5 mg – Zinc Oxide)
5) Nekajkrat sem preizkusila tudi testerček za čistilni gel za obraz Gel Nettoyant Purifiant (salicilna kislina, cink, alga Laminaria Digitata) in eno nalepko za mozolje s salicilno kislino in eteričnim oljem čajevca, ki se aplicira za čas 10 ur.
Zaradi prehlada v 4. tednu nosečnosti sem nekaj dni jemala:
5) sirup Žajbelj in islandski lišaj z agavinim sirupom Medex (agavin sirup 83 %*, voda, tekoči izvleček islandskega lišaja 3,2 %, uprašeni vodni izvleček žajblja (vsebuje laktozo) 1,8 %, tekoči izvleček poprove mete, uprašeni sok acerole (vir vitamina C), tekoči izvleček timijana, naravna aroma, vitamin A (retinil palmitat), konzervans:kalijev sorbat.
6) Kapljice okroglolistna rosika (rosika – drosera rotundifolia L (cela rastlina) (ekstrakt) 12%, rastlinski glicerin in prečiščena voda (1:1) )88%
7) ne spomnim se dobro ampak obstaja verjetnost, da sem uporabila tudi Soria Natiral Ameriški slamnik kompleks (vsebuje tudi propolis)
Slaba dva tedna sem dvakrat dnevno pila:
7) Pukka cleanse, organski čaj za prečiščevanje (listi koprive (40%), listi poprove mete – peppermint (25%), semena komarčka (25%), korenine regrata, korenine sladkega korena, notranji deli listov aloje vere (ekstrakt))
Zaradi nespečnosti sem v 3. tednu nosečnosti vzela en odmerek:
8) Kapljice baldrijan Soria Natural (baldrijan – valeriana officinalis (korenina) 15%, rastlinski glicerin in prečiščena voda (1:1) 85%)
Zaradi težav z bolečo razpokano kožo sem si vsak večer obilno vmasirala (porabila 2/3 tube):
9) Gehwol med krema proti razpokani koži (Petrolatum, Lanolin, Aqua (Water), Panthenol, Zinc Oxide (nano), Potassium Castorate, Propylene Glycol, Glycerin, Bisabolol, Eucalyptus Globulus (Eucalyptus) Leaf Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil, Menthol, Camphor, Cymbopogon Nardus (Citronella) Oil, Lavandula Hybrida (Lavandin) Oil, Thymus Vulgaris (Thyme) Flower/Leaf Oil, Parfum (Fragrance), Citral, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Limonene, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone)
Sicer pa sem za nego kože obraza in telesa uporabljala naravno kozmetiko z eteričnimi olji:
10) Nuxe Crème Fraîche® de Beauté (AQUA/WATER, CETEARYL ALCOHOL, GLYCERIN, DICAPRYLYL ETHER, MACADAMIA INTEGRIFOLIA SEED OIL, MICA, OCTYLDODECANOL, XYLITYLGLUCOSIDE, GLYCOL PALMITATE, ANHYDROXYLITOL, ARACHIDYL ALCOHOL, DIMETHICONE, BENZYL ALCOHOL, CETEARYL GLUCOSIDE, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, CAPRYLOYL GLYCINE, PARFUM/FRAGRANCE, GLYCERYL STEARATE, SAFFLOWER OIL/PALM OIL AMINOPROPANEDIOL ESTERS, TOCOPHEROL, BEHENYL ALCOHOL, CITRIC ACID, XYLITOL, SODIUM HYDROXIDE, XANTHAN GUM, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL, ARACHIDYL GLUCOSIDE, ALLANTOIN, BUTYLENE GLYCOL, CI 77891/TITANIUM DIOXIDE, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE POWDER, TETRASODIUM EDTA, DEHYDROACETIC ACID, SALICORNIA HERBACEA EXTRACT, SCLEROTIUM GUM, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) OIL, CAMELLIA OLEIFERA SEED OIL, CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) FLOWER EXTRACT, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) FLOWER EXTRACT, COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL, ETHYLHEXYLGLYCERIN, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) SEED EXTRACT, PISUM SATIVUM (PEA) EXTRACT, DISODIUM EDTA, AVENA SATIVA (OAT) KERNEL EXTRACT, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) FRUIT EXTRACT, ROBINIA PSEUDACACIA FLOWER EXTRACT, COCOS NUCIFERA (COCONUT) FRUIT EXTRACT, LINALOOL [N2504/B])
11) Melvita osvežilna micelarna vodica rožni nektar (AQUA/WATER – CITRUS AURANTIUM DULCIS (ORANGE) FRUIT WATER* – GLYCERIN – ALCOHOL*** – ROSA DAMASCENA FLOWER WATER* – ROSA CANINA FLOWER EXTRACT* – ROSA DAMASCENA FLOWER OIL** – CAPRYLYL/CAPRYL GLUCOSIDE – LEVULINIC ACID – SODIUM LEVULINATE – SODIUM BENZOATE – POTASSIUM SORBATE – PARFUM/FRAGRANCE – GERANIOL** – CITRONELLOL** – LINALOOL** – CITRAL**)
12) Melvita osvežilno čistilno mleko rožni nektar (AQUA/WATER – CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – ROSA DAMASCENA FLOWER WATER* – GLYCERIN – HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL – GLYCERYL STEARATE CITRATE – HORDEUM VULGARE EXTRACT* – ROSA CANINA FLOWER EXTRACT* – ROSA CANINA FRUIT OIL – ROSA GALLICA FLOWER EXTRACT – ROSA DAMASCENA FLOWER OIL** – SCLEROTIUM GUM – LEVULINIC ACID – XANTHAN GUM – SODIUM LEVULINATE – GLYCERYL STEARATE SE – LECITHIN – SODIUM PHYTATE – POLYGLYCERYL-3 DIISOSTEARATE – CINNAMIC ACID – GLYCERYL CAPRYLATE – GLYCERYL STEARATE – SODIUM GLUCONATE – SODIUM BENZOATE – POTASSIUM SORBATE – TOCOPHEROL – PARFUM/FRAGRANCE – GERANIOL** – CITRONELLOL** – LINALOOL** – CITRAL** – LIMONENE**.)
13) Loccitane Karitejeva lahka sproščujoča krema (AQUA/WATER** – DICAPRYLYL ETHER** – BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER** – OCTYLDODECYL MYRISTATE – GLYCERIN** – POTASSIUM CETYL PHOSPHATE** – HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL** -CETEARYL ALCOHOL** – SODIUM STEAROYL GLUTAMATE** – XANTHAN GUM** – HYDROGENATED PALM GLYCERIDES** – CORN STARCH MODIFIED** – CARBOMER – PHENOXYETHANOL – CHLORPHENESIN – TOCOPHEROL** – PARFUM/FRAGRANCE – BENZYL ALCOHOL – BENZYL BENZOATE – LINALOOL – CITRONELLOL – COUMARIN – HEXYL CINNAMAL – LIMONENE – GERANIOL)
14) nekaj dni Biobaza Mleko za telo s sivko in limono (karitejevo maslo, mandljevo olje, kakavovo maslo, sezamovo olje, olje pšeničnih kalčkov in sivkino olje, limonino olje)
15) Biobaza 3v1 gel za prhanje karitejevo maslo in jojoba
Po nasvetu stomatologa sem uporabljala zobno pasto zaradi preobčutljivosti zob
Sensodyne Repair & Protect ter Curaprox White is Black.
Kakšno ranico sem si namazal tudi z Jus kremo tee tre z manuko in rozalino.
Na dveh otiščancih sem imela približno en teden navezan svež natresek, ki sem ga menjavala 1x dnevno.
Ker sem v hudih skrbeh zaradi vsega kar sem vnesla v svoje telo, bi bila zaradi vašega znanja in izkušenj vesela vašega mnenja, saj si moja ginekologinja nekako ne vzame (ali ne more vzeti) časa, da bi se pogovorili o mojih skrbeh zaradi posameznega mazila oziroma zdravila. Se že vnaprej opravičujem, ker sem vam napisala cel spis in vas zasula s podatki.
V upanju, da mi lahko pomagate, vas prav lepo pozdravljam. Želim vam prijeten teden.
Spoštovana gospa!
Ko sem prebrala vaše vprašanje, sem prvi trenutek pomislila, da me preizkušate, ali pa me nameravate spraviti ob ves moj prosti čas. Kljub temu, da težko razumem, kako je možno v tako kratkem času uporabiti toliko sredstev, sem pozorno prebrala vaše besedilo in prišla do naslednjega zaključka.
Vašo ginekologinjo popolnoma razumem, da vam v okviru njenega, za paciente odmerjenega časa, ni bila pripravljena svetovati.
Kljub temu, da ste izpostavljali vaše telo različnim preizkušnjam, upam, da še niste naredili kakšne usodne napake. Za naprej pa bodite previdni in reducirajte vaš seznam sredstev, ki ste jih našteli.
Uporabili ste tri zdravila, ki se izdajajo v lekarnah brez recepta (Atifan, Kolorex derma in aCknes gel). Prvi dve zdravili imata v navodilu za uporabo zdravila navedeno, da se kljub temu, da ni dokazov o škodljivosti, ne priporočajo nosečnicam. Razlog za to trditev je, da so bile raziskave izvedene samo na živalih, pri katerih sicer ni bilo dokazanih škodljivih učinkov, raziskave pa niso bile iz znanih razlogov narejene pri nosečnicah, zaradi česar popolna varnost ni potrjena.
Zdravilo aCknes gel pa tudi nima navedenih podatkov o varnosti iz istega razloga kot prva dva, zato se uporaba nosečnicam odsvetuje.
Zaradi manjkajočih varnostnih podatkov oziroma manjkajočih študij pri nosečnicah, se tudi izdelki, ki vsebujejo ameriški slamnik, odsvetujejo nosečnicam in otrokom do 12. leta.
Izdelek, ki vsebuje žajbelj se tudi zaradi pomanjkanja podatkov o uporabi med nosečnostjo odsvetuje. Potolažim pa naj vas s tem, da je učinkovine, ki je tudi prisotna v rastlini (tujon), zelo malo v vodnem izvlečku, to je v sirupu.
Pri islandskem lišaju pa posebne nevarnosti niso znane, vendar se tudi ti izdelki nosečnicam ne priporočajo iz prej navedenih razlogov, zaradi neizvedenih študij. Enako velja tudi za baldrijan.
Iz vsega tega sledi, da jemanje zdravil, četudi se ta izdajajo brez recepta v lekarnah, ni varno brez nasveta farmacevta. Seveda je potrebno navesti podatek, da ste noseči. V kolikor pa je zdravljenje nosečnice le potrebno, se posvetujte z zdravnikom, tako glede zdravila, kot glede predpisanega odmerka in trajanja zdravljenja.
Ostali izdelki, ki ste jih navedli so kozmetični izdelki, ki so v naši državi tudi pod nadzorom Urada RS za kemikalije pri Ministrstvu za zdravje. Praviloma so tudi ti izdelki regulirani, to je preverjeni, vendar ne gre vseh izdelkov metati v isti koš.
Kot primer navajam izdelek, ki ste ga tudi navedli, Himalaya Clarina, ki izvira iz Indije. Med podatki, ki sem jih iskala na netu, sem našla navedbo, da izdelek ni primeren za otroke in izjavo, da proizvajalec ne odgovarja in ne jamči za škodo in kakovost.
Zato vam svetujem, ker ste noseči, da se izogibate pretirani uporabi izdelkov, naj si bo to kozmetika, ali pa zdravila, ki se izdajajo brez recepta. V kolikor jih potrebujete, se prej posvetujte z zdravnikom, kupujte jih v lekarnah in se dodatno posvetujte še s farmacevtom.
Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Spoštovani! Želela bi se vam zahvaliti, da ste si vzeli čas in odgovorili na moje obširno vprašanje. Ko sem izvedela za nosečnost, sem seveda takoj iz uporabe izločila vse našteta sredstva, žal pa sem jih uporabljala do 6. tedna nosečnosti, saj do tedaj niti pomislila nisem, da bi bila lahko noseča. Antimikotike in Ventolin sicer nisem uporabljala zase, ampak sem z njimi mazala stopala in ga vpihavala svojemu otroka. Zdaj sem to opravilo prepustila partnerju. Ko sem sama malo brskala po spletu in preverjala deklaracije na izdelkih, me je presenetilo, da je je lahko nevaren sirup iz žajblja in islandskega lišaja, ki ga Medex oglašuje kot primernega za nosečnice in da tudi kapljice Soria Natural, aCknes gel, čaj Pukka Cleanse ipd. na embalaži nimajo nobenih opozorila, da niso primerni za nosečnice. Za izdelke Soria Natural sem nato podatke našla na njihovi spletni strani, niso pa bile pripisane ob posameznih izdelkih. Vsekakor pa mi je to dobra šola za nosečnost in tudi kasneje, saj bom vsa zdravila in kozmetiko zmanjšala na minimum. Sedaj res pazim, da uporabim samo najnujnejše in še to skrbno izbiram, pa vam povem, da je kar težko. V drogeriji sem zaradi nosečnosti izbirala zobno nitko, da le ne bi imela kakšnim dodatkov, pa sem šele po enem mesecu uporabe ugotovila, da sme izbrala takšno, ki vsebuje teflon, saj nisem vedela, kaj pomeni ptfe. Nato sem izbirala zobno pasto, ki bi bila primerna za nosečnice pa sem našla samo eno in še ta vsebuje eterično olje čajevca, medtem, ko so eterična olja odsvetovana. Skratka, potrošniki se težko znajdemo v poplavi izdelkov, informacij na spletu. Resnično upam, da se bom lahko malo umirila in nekako zdržala do konca nosečnosti, ker me skrbi za škodo, ki sem jo povzročila otroku in da bo na koncu vse dobro. Še enkrat hvala in lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.