Zdravila da ali ne
Pozdravljeni
Stara sem 61 let. Pred 6 leti so mi na sistematskem pregledu , v krvi ugotovili povišane vrednosti ščitniških hormonov ( TSH 8,44, T4 17,7, T3 5,34). V amulanti za bolezni ščitnice je bila postavljena diagnoza – hipotiroza po vnetju. Osebno večjih težav nisem imela, razen krhkih notov in las, ter slabe prebave, vse to pa imam že od malih nog. Edina novost je bila povečana telesna teža za 6 kg.
Do letos sem jemala zdravila Euthirox, 50 mg. Moje počutje je vseskozi zelo dobro , imam polno energije, sem fizično aktivna ( hoja, joga, ….). V zadnjih 3 letih sem intenzivno delala na izboljšanju prebave. Kar se tiče hrane, že cca 9 let ne jem mesa, mleka, jogurta, občasno jem sir in skuto. Nisem pa še prišla do faze, ko bi zmanjšala vnos ogljikovih hidratov, predvsem kruha. Imam ga zelo rada. Poleg usmerjene prehrane sem uživala kar precej prehranskih dodatkov ( probiotike, cink selen, B komplex, magnezij, D3….. Predhodno sem si očistila črevesje z odličnim preparatom in naredila kuro z zeliščnimi preparati proti zajedavcem. V tem času sem prišla samodejno spet na normalno težo, oziroma sem celo shujšala za cca 3 kg in to težo imama do danes. Moram reči, da sem prebavo pripeljala do te faze, da grem sedaj redno vsaj 1 krat na dan na veliko potrebo, se pa še vedno moram malo potrudit.
Letos spomladi sem šla na krajši dopust in zdravila ( Eutyhrox) pustila doma. S prenehanjem jemanja zdravil sem nadaljevala in po dobrih treh mesecih (junija) šla na samoplačniški pregled ščitniških hormonov. Izvidi so bili naslednji: TSH 2,53, T4 prosti 13,46, T3 prosti 3,67
Glede na izvide se prašujem , ali mi je res potrebno doživljensko uživati Euthyrox.
Je možno, da so mi ob ugotovitvi hipotiroidizma ( pred 6 leti) zanihali hormoni, ker sem ravno prišla v meno in se mi je sedaj vse skupaj, vključno s težo uravnovesilo?
Kot rečeno je moje počutje več kot dobro.Še vedno sem brez zdravil, uživam pa rjave alge, ki vsebujejo jod.
Zelo rada bi vaše mnenje ali nasvet glede mojega prenehanja z zdravili.
Ko prebiram vaš forum, me namreč postane strah, da bi si zaradi tega nakopala kakšne druge tažave, okvare organov itd.
Žal svoji osebni zdravnici ne upam povedati tega, kar sem opisala zgoraj. Ne vem kaj ji bom rekla, ko me bo poklicala na kontrolo .Že zdavnaj bi morala po nov recept za zdravila.
Že v naprej se vam lepo zahvaljujem za vaše mennje in vas lepo pozdravljam.
Alenka
Forum je zaprt za komentiranje.