Najdi forum

Pozdravljeni. Leto dni jemljem Primolut nor od 16-25 dneva cikla zaradi zadebeljevanja maternicne sluznice.  Po kontrolnem pregledu ta teden  pa mi je ginekologinja predlagala, da bi Primolut nor zamenjala za Dabroston, ker da ni dobro tako dolgo jemanje Primoluta. Po uz pregledu je bila debelina maternicne sluznice  11mm, meritev je bila opravljena 14 dni po zadnji menstruaciji.  Malce me skrbi,  da Dabroston ne bo tako ucinkovit in da bom spet imela tako hude tezave kot sem jih imela pred uvedbo Primolut nor-a, ko je bila potrebna abrazija.  Zanima me kaksne moznosti se imam, in ali se res Primolut tablet ne sme tako dolgo jemati, ker mi drugace zelo ustrezajo.  Vem, da je moznost tudi mirena, vendar ji nisem naklonjena.  Stara sem 41 let, enkrat rodila.

Hvala za vas odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

Primolut bi bilo bolje zamenjati za Dabroston, saj imajo boljši varnostni profil. Še boljša bi bila vstavitev Mirene, ki stanjša sluznico maternice in zmanjša jakost menstrualnih krvavitev. Vse seveda ob predpostavki, da so ostali možni vzroki obilnih krvavitev (polip, miom, motnje ovulacije…) izključeni.

Lep pozdrav

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** narocanje@bolnisnica-po.si *** Tel: 05/7000 720.

Kot sem ze napisala, mirena ne pride v postev. Pri vsem tem me najbolj skrbi da Dabroston ne bo ucinkovit kot je bil Primolut, saj je le-ta mocnejsi od Dabrostona. Kaksne moznosti se imam, ce Dabroston ne bo deloval in kako dolgo se taka terapija lahko izvaja? Ker vsakodnevne mocne krvavitve kakovost zivljenja zelo poslabsajo, prav tako pa ne zelim non stop hodit v bolnico na abrazijo.  Gre pa se za zadebeljevanje sluznice zaradi hormonskega neravnovesja, miomi in polipi so bili izkljuceni.  Hvala za vase odgovore.

Lep pozdrav

Dokler ne poskusite z Dabrostonom, vam nihče ne more napovedati, ali bo njegov učinek enakovreden Primolutu. Obilne menstruacije same od sebe ne bodo minile in bodo, kot ste rekli, vplivale na kakovost vašega življenja do menopavze. Če ne želite Mirene, pride v poštev še operativno zdravljenje.

Lep pozdrav

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** narocanje@bolnisnica-po.si *** Tel: 05/7000 720.

New Report

Close