Zdravi brez zdravil
Tale predlog z bonusi se sicer sliši fino, dokler ne pomisliš, da najbrž ni tako malo Slovencev, ki ne bodo šli k zdravniku samo zato, da ne bodo skurili bonusa. Čeprav bi zdravljenje sicer potrebovali.
Ker sem blizu zdravniškim krogom, mi je nekako postalo jasno, da imamo v Sloveniji lep procent hipohondrov, žal pa še večji procent ljudi, ki pride k zdravniku, ko je že res skrajna sila (zlasti starejši) in takrat a)zdravnik ne more več izvesti učinkovitega zdravljenja in b)posledično je zdravljenje zato dražje.
Hoj Citronica!
Se strinjam s tvojo ugotovitvijo, vendar je mogoce s korektnim individualnim svetovanjem dolocenim “kriznim” skupinam le marsikaj dopovedati. Seveda je to ze poglavje iz zdravstvene preventive, za katero pa ves, da je malce bolj dolgotrajen proces, v katerem izvajas projekte skozi daljse casovno obdobje. LP!
Zelo zanimiva stališča in vsak ima po svoje prav. Absolutno se strinjam z dodatnim zavarovanjem za rizične športe.
Zanimivo je tudi to, da se najkasneje takrat, ko je “nezdravo živeči pacient” v smrtni nevarnosti, v hipu spreobrne v najbolj “zdravo živečega pacienta”. Pijančki postanejo abstinenti, debeluhi začnejo jesti solato in glodati korenje, kadilci zasovražijo cigarete. Na žalost je za večino takrat že prepozno. Jaz sem to doživela v svoji družini, pa tudi marsikdo od vas. Ko o tem realno premisliš, veš, da lahko doživiš visoko in vitalno starost samo z zdravim načinom življenja. Ne glede na ceno.
Tudi jaz prihajam iz manjšega mesta, pa me ni sram iti na joggin ali se voziti s kolesom. Treba se je odločiti: zdravje ali kaj si drugi mislijo.
LP
pika
Spoštovani!
Pomembno je za kakšen sistem zdravstvenega varstva in s tem tip zdravstvenega zavarovanja v določeni državi gre, zato ni moč metati posameznih elemntov iz posameznih držav v isti koš. Pri nas imamo neomejeno solidarnostno zavarovanje (vsak po svojih zmožnostih, vsakemu po nejgovih potrebah), kar pomeni, da vsi plačujemo v odstotnem deležu (kolikor kdo zmore) in vsakdo ima pravico do zdravljenja ne glede na višino porabljenih sredstev z to (kolikor potrebuje). Ker je potreb več kot sredstev so predvidene splošne omejitve, o katerih stalno teče besede in se najbolj očitno kažejo v tem, da je na nekatere stvari potrebno čakati (čaklane vrste) in nekatere stvari plačati v celoti ali doplačati.
Ameriški model zavarovanja je pa tak kot avtomobilsko zavarovanje ali življenjsko zavarovanje. Plačasš premijo in podpišeš individualno pogodbo. Ali bi z veseljem gledali ob cesti ležeče umirajoče bolnike, ki jih ne bi nihče pobral ali sprvil v bolnišnico? Večina nas ima toliko sredstev, da kak tolar več od naše plače lahko pripomore k boljšemu zdravstvenemu standardu tudi tistih, ki nimajo niti za vsakdanji kruh in bi si zdravstvenga zavarovanja zgotovo ne bi privoščili. Bolezen je tako veliko finančno tveganje, da navijam za neomejeno solidarnostno zavarovanje, ne zato, ker si sam ne bi privoščil zavarovanja, če bi bil sistem drugačen, ampak zato, ker relativno pravično poskrbi za vse državljane. Kaj mi bo sreča, če bo okoli mene kup nesrečnih ljudi zaradi slabega sistema, pa četudi je ameriški.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
daješ čisto kontradiktorne izjave.
res je, kadilcem in alkoholikom bi morali zaračunati vse storitve ki so posledica njihovih razvad.
blagor tebni pa tvpjm,u možu ki imata tok dnarja da lahko jesta sam zdravo hrano, jaz si to pri svoji plači ne bi mogel privoščiti (če ne bi jedel hrane ki jo z lastnimi rokami pridelam doma).
praviš da paziš kje delaš?! a ti si sama izbiraš delovno okolje al kaj? ja pol si ena privatnica ki izkorišča druge ljudi. a tudi za njih tako poskrbite? a ste za njihovo delovno okolje tako poskrbeli, da tudi oni niso zdravstevno ogroženi? ne verjamem.
tretje tudi ti in tvoj mož bosta enkrat zbolela ker še nihče ni zdrav umrl.
mogoče je kje kdo ki vama bo privoščil da crkneta brez zdravstvene pomoči.
na srečo pa tvoj mož ne bop nikoli ppredsednikl vlade- je prevelika zahojena kapitalistična svinja.