Zdravi brez zdravil
Moj mož pravi, da če bi on postal predsednik vlade, bo ukinil zdravstveno zavarovanje, ker samo daje potuho ljudem, da ne skrbijo za svoje zdravje. Njegova izjava me je čisto šokirala, po premisleku pa mu moram dati prav: vsi tisti, ki pazimo na to, kaj damo v usta (zdrava hrana je dražja), ki se redno ukvarjamo s športom, ki nam ni vseeno, kje in kako delamo (hrup, dobri odnosi), ki skrbimo za svoje duševno zdravje in zaradi tega ne hodimo ali zelo redko hodimo k zdravniku, smo finančno prikrajšani. Zdravstveno zavarovanje dobiš “povrnjeno”, če si bolan!!! Upam, da bodo prišli časi, ko bo zavarovalnica uvedla različne rizične faktorje za debeluhe, kadilce, pijance … , ki bodo plačevali nekajkrat višje prispevke za zdravstveno zavarovanje.
Na vse to bomo seveda še dolgo čakali, saj je zdravniški in farmacevtski lobi preveč močan (če bi bili ljudje bolj zdravi, bi imeli manj dela in profita).
LP,
Pika
Zivijo,
se povsem strinjam. Sama bi imela tudi predlog, da bi nezdravo hrano in opremo namensko obdavčili (danes se že kar dobro ve kaj to je) pa ni treba da z zelo veliko, napr. 100 tolarjev pri recimo kili sladkarij. Kdor poje tega malo, se mu ne bo poznalo ne pri zdravju ne pri denarnici, kdor pa veliko, naj pa tudi več prispeva v zdravstveno blagajno, saj bo denar tudi ponucal.
Je pa isto kot pri zdravilih, živilski lobiji bi se uprli, ljudem se pa tako fučka dokler ne zbolijo.
Vaš predlog seveda ne bi smel veljati za težave, ki si jih nisi sam kriv, recimo dedne bolezni ipd.
Roza
Zdravo,
spet eden tistih egoistov, ki vidijo samo sebe, češ, jaz bom delal kar bom jaz hotel, zdravniki so pa zato, da me pozdravijo. Še dobro, da se marsikomu narava maščuje, žalostno je le, da pri tem desetletja terorizirajo vse okoli sebe, pa še čudijo se, če potem zbolijo (izjeme pa so seveda vedno).
Mimogrede, tudi moj oče ni hotel nič slišati o zdravi prehrani (jedel je samo močno sladko, močnato in mastno hrano) pa je umrl pri 57tih. Po vseh žepih je imel kaj sladkega. Da je bi debel, ni treba omenjati. Boš rekel, pa kaj. Si ne moreš predstavljati, kako se je tri leta mučil predno je umrl. Prebavo je imel fuč, zob komaj kaj, diabetes, pljuča mu je zalivala voda (popuščanje srca, kap…) in je spal za mizo na komolcih ter za vsako figo lovil sapo. Da o zdravilih in obiskih v bolnicah ne govorim. Pa ni bil kadilec, tako mimogrede.
Pa še to. Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila debelost kot bolezen in zato predvidela vse možne ukrepe za njeno zmanjševanje. V ZDA imajo trenutno precejšnjo kampanjo proti mastni hitri hrani (McDonalds itd). Razmišljajo o obdavčitvah mastne hrane. Proizvajalci se bodo pač prilagodili. Ponekod že dobiš tudi solate in sadje. Samo začeti je treba in ne podpirati vase zaverovanih lenuhov.
Roza
In kje bi se dodatne obdavčitve končale ? Dokončno morda z evtanazijo vseh, ki ne živijo tako, kot ti misliš, da bi morali ? Smrdi mi po Stalinu in Hitlerju. Pa mi ti povej, kje bi se dodatne obdavčitve nehale. Bi dodatno obdavčila tudi homoseksualce (večje tveganje za bolezni), cigane (slaba higiena, večje tveganje za okužbe), družine z otroki, ki imajo neozdravljive bolezni (družba porabi za njih en kup denarja), tenisače (okvare komolcev), smučarje (zlomi kosti), padalce (poškodbe), avtomobiliste in mopediste (poškodbe), rudarje (bolezni pljuč), policiste (večje tveganje za poškodbe), gorske reševalce (večje tveganje za poškodbe), poklicne kolesarje, pilote, nogometaše(poškodbe nog), kovinostrugarje, električarje itn.
Ali pa bi se omejila le na debeluhe, kadilce in pijance ?
Upam, da si sedaj razumela, zakaj sem napisal o morda potrebnem davku tudi na neumnost.
LP
Zdravo,
točno tako kot si napisal. Naredila bi seznam, ki se ga pač dopolnjuje. Zahteva ogromno truda in ustrezne strokovne podkrepitve. Te je strah dela, miselnega napora? Ne bom rekla, da bi tak seznam lahko naredil do jutri, jasno da ne. Kako pa misliš, da so doloćili varna in nevarna zdravila, kemikalije, pesticide ipd. Nekdo je moral narediti ustrezne raziskave in ustrezen strokovni seznam, kar lahko traja leta in včasih tudi političnih prepirov. Spomni se samo, koliko časa je trajalo, da so dokazali in priznali škodljivost kajenja, a so ga. Primerjava s Hitlerjem je neumestna, saj takšna hrana ali dejavnost ne bi bila prepovedana, samo plačal boš več zanjo. Če plačujemo za avomobilsko zavarovanje za to da nekomu stolčeš avto, zakaj ga ne bi še za to, da nekoga narediš za invalida, če si ga povozil? Zakaj bi to moral plačati nekdo, ki avta sploh ne vozi? Se ti zdi tako nepošteno? Res pa zahteva na zdravstvenem zavarovanju veliko dela, dela…pa kaj, do sedaj je Vzajemna samo spala in molzla naš denar, povišala premije vsem enako, ne da bi koga kaj vprašali, to se ti zdi pa v redu?
Torej, obdavčitev nezdrave hrane (zdrava je pogosto dražja, kar je eden ključnih problemov, kar ugotavlja tudi WHO) je samo ena možnost, vsaj zame bolj poštena, druga možnost je seveda različne stopnje zavarovanja, bolj rizična oseba plača pač več. Tu pa nismo več tako daleč od realnosti, saj marsikje po svetu zavarovalnice to že delajo. Lahko bi bila recimo obdavčena nezdrava hrana, ostale dejavnosti pa preko zdravstvenega zavarovanja, bi vsaj naše zdravstvene zavarovalnice začele malo garati in ne samo obračati na lahko dobjen denar. Pa boš rekel, kako bodo pa ugotavljali, kdo se s čim ukvarja? Za začetek ob prvi poškodbi
Nekateri si postavljajo omejitve samo zato, da bi imeli manj dela.
In končno, kaj bi pa ti naredil, pustil kot je? Pozabil si samo, da se v življenju stvari izboljšujejo samo, če si prizadevaš zanje, same od sebe prav gotovo ne, oziroma gredo stvari na slabše, kar poglej afriške države. Kenija je bila včasih cvetoča država. Zakon entropije pač (upam da še kaj znaš fizike). Lahko pa seveda tudi uvedemo uravnilovko in vsi plačamo enako za vse dejavnosti (n samo zdravstvo). Tam pa smo že bili, si pozabil?
Roza
Morda se pa bo izkazalo, da je tudi uporaba računalnikov škodljiva. Boš zato nehala pisati v ta forum ? Si že prenehala uporabljati mobilni telefon ?Več raziskav že povezuje določene bolezni s pretirano uporabo mobijev. Se boš pozimi grela na drva in predlagala zaprtje termoelektrarn ali jedrske elektrarne ? Boš hodila peš ? Res ne boš uporabljala avtomobila (strupeni izpušni plini) ? Boš prala na roke in brez pralnih praškov, likala z likalnikom na oglje ? Poleti ne boš pila ohlajene pijače, ki jo boš vzela iz hladilnika ?
Halooo ? Prosim lepo, ti si kar uredi svoje življenje kot ti prija, dopusti pa tudi drugim, da živimo tako, kot si želimo.
In lepo prosim ne govori o Keniji, ki ni bila nikoli cvetoča dežela za črnce, kvečjemu za kolonialiste (Angleže). Res pa je, da se je država povsem sesula potem ko so Angleži prepustili vajeti domorodcem in njihovi partiji (union).
Berem in ne vem, na katero stran bi se postavila .. vsi imate do nekje prav. Seveda živimo v demokratični državi in vsak povsem svobodno razpolaga s svojim zdravjem. Strinjam se, da lahko pojem kolikor hamburgerjev in čokolade mi paše. Moja stvar. Toda če bom potem dokazano zaradi tega zbolela za nevemčim, kar za sabo potegne določene stroške zdravljenja, se mi zdi neodgovorno, da to še vedno počnem. Preveč se zanašamo na to, da nas bodo dohtarji že poštimali, pozabljamo pa na lastno odgovornost. In ker nas nič ne izuči, dokler nas ne udari po žepu, je očitno to edini učinkovit način, da se spravimo k zdravju.
Ne bi pa v polemikah mešala skupaj gorskih plezalcev in reševalcev, pa tenisačev pa rudarjev, Sergej, ker je bistvena razlika, ali si rizična skupina zato, ker moraš bit, ali pa zato, ker ti samo tako paše, treba ti pa ni … LP
Dragi Sergej, nič te ni treba biti sram, ker si povprečnež, ki misli tako kot večina. Tvoj način razmišljanja je zato tako popularen, ker ne zahteva skoraj nobenega truda, samo nekaj približno verjetnih razlogov si je potrebno namisliti, pa že imaš sam pred sabo čisto vest in lahko veselo papcaš, kar ti paše. Verjemi, čisto nič me ne moti, kaj počneš s svojim telesom, motilo pa me bo tistem trenutku, ko bo denar iz mojih premij porabljen za zdravljenje tvojih poapnelih žil, srčnih zaklopk, diabetesa tipa II, odstranjevanja kamnov, visokega krvnega tlaka…
Vsi tisti, ki kdaj pa kdaj pokukamo preko plota (hvala za internet) pa že dolgo vemo, da so mobilni telefoni škodljivi, ne uporabljamo za vsako figo avtomobila in gremo peš, pazimo na porabo energije, uporabljamo pralne praške, ki čim manj onesnažujejo okolje (priporočam znamko Frosch – dobi se v DM), ne pijemo mrzlih pijač iz hladilnika, ker škodijo zdravju.
LP,
pika
Pa le uporabljaš škodljiv mobilni telefon, čeprav se zavedaš, da je škodljiv. Zakaj le ? Kaj ne moreš brez njega ? In z avtomobilom se tudi voziš, seveda ne za vsako figo (seveda “za vsako figo” je tvoje merilo. Kje pa ta “vsaka figa” prične – pri 2, 5, 15 km razdalje, če je lepo vreme, ali tudi ko dežuje in ko je mraz ?). Pazite na porabo energije in to ne da bi se odpovedali moderni tehniki. Zakaj se ne odpoveš “škodljivim” stvarem. Pralni prašek je škodljiv, kar sama priznavaš, res pa je, da ti kupuješ nobel pralne praške, ki onesnažujejo veliko manj kot drugi. Pa si res v to prepričana ? Te niso reklame prepričale ? Ste doma brez hladilnika ? Hladilniki namreč vsebujejo strupeni freon ali kaj podobnega.
Res misliš, da si ti osveščena dovolj in da so drugi bistveno manj ?
Jaz pa zelo rad živim v tej dobi, ko se lahko pogovarjava in izmenjujeva mnenja prek interneta, ko pokličem nekoga, ki ga želim kar iz fotelja, ko si kadarkoli lahko privoščim hladno pijačo, ko se vsedem v avto in odpeljem ko mi to ustreza, ko imam vedno na voljo vročo vodo, pozimi v stanovanju prijetno toplo in si pripravim pizzo kar v mikrovalovni pečici. Kaj je tu narobe ?
Ne želim se kopati enkrat tedensko (kot je še do osemdesetih let prejšnjega stoletja počela večina Slovencev), ne želim se sprehoditi do javnega telefona, ker ga pač ne bi imel v stanovanju, ne želim se voziti s fičkom in na par/nepar dneve, ne želim vsak dan čistiti pepela iz peči in ne želim jesti domačo biomastno hrano, ki je še donedavnega bila slovenski vsakdan.
In v nasprotju s teboj svojega denarja ne tiščim samo zase in me nič ne moti, da kar zajeten delež prispevam za pomoči potrebne (čeprav sem zelo zdrav in zdravstvenih storitev že vrsto let nisem koristil), ker sem prepričan, da si kar lepo število ljudi v Sloveniji ne bi moglo privoščiti dragega zdravljenja, ker so dobesedno reveži. Ne podpiram pa ljudi, ki na vsak način želijo vsiliti svoj prav drugim, ki bodo sami jedli “bio” hrano (ki je le dražja in po kvaliteti nič kaj drugačna od “industrijske”), ki bodo svojim hišnim ljubljenčkom izbirali zelooo zdravo hrano, na ulici pa se od berača obrnili vstran. Vidiš, takšnih moderno osveščenih ljudi pa ne podpiram. Ne podpiram tudi zdravstvenega sistema v ZDA (ki ga ti očitno zagovarjaš), kjer te pač ne zdravijo, če nimaš denarja ali če nimaš ustreznega zavarovanja (in dobesedno crkneš na cesti) in ko morajo ljudje prodati svojo hišo, da si lahko privoščijo dolgotrajno zdravljenje. Bi ti rada, da bi bilo tako tudi v Sloveniji ? Jaz ne. Sem dokaj zadovoljen z našim zdravstvom, ki je kar v redu glede na izrazito podfinanciranost v primerjavi z razvitimi evropskimi državami.
Vzemi svinčnik v roke in si izračunaj, koliko ste ti in tvoji sorodniki dosedaj prispevali v zdravstveno blagajno (vključno s starimi tetami in dedki, da se razumemo) in koliko ste porabili. Boš videla, da se je “višek” denarja kar lepo porabil za tvojo ožjo in širšo družino. Če povsem ukinemo solidarnostni sistem v Sloveniji, bo veliko ljudi lačnih in bosih. Bi to hotela ?
Zdravo Sergej,
bojim se da nismo na isti liniji. Mislim, da si nihče v Sloveniji, ki pozna svetovne razmere, ne prizadeva za to, da bi solidarnostni sistem, ki ga imamo ukinili ali pa da bi se vrnili v kameno dobo. Z vsemi stvarmi v civilizaciji je tako, da je treba doloćiti razmerje med koristjo in tveganjem glede na dano znanje. Zato govorim o raziskavah in o strokovni podpori. In prosim lepo, to ne pomeni, da bi bilo obdavčeno kar vse od a do ž. Gre za to. da se skozi neko obliko davka (prisile kakršnekoli vrste, če hočeš) prisili tako ljudi kot proizvajalce, da zmanjšajo stopnjo zdravstvenega tveganja na minimum za tisto hrano ali dejavnosti ki preseže neke standarde glede na znanje ki ga imamo. Ko že omenjaš mobitele, proizvajalci so se v tem primeru zelo hitro odzvali, ko se je začela debata o njihovi škodljivosti in današnji mobilniki sevajo 10x manj kot prvotni. Ampak pri hrani je odpor izredno močan, zato je treba o tem javno debatirati ali kaj ukreniti. Najboljša je seveda preventiva, kot vem, so s tem v šolah že začeli. Zelo si želim, da bi bilo to dovolj in bi se med mladimi prijelo, potem ne bi bilo treba komplicirati. A kaj boš naredil s tistimi, ki si ne dajo nič dopovedat, ki se delajo norca iz svojega zdravja? Dokler jih je bilo malo in možnosti medicine za zdravljenje skromne, so pač umrli brez dragega zdravljenja. Kaj pa če to naraste? In močno poseže v zdravstveni proračun? Vsaj za stvari, ki so očitne, bi bilo potrebno kaj narediti. Poglej, saj davek na tobak in alkohol že obstaja. Če bi dodali še zelo mastno hrano in sladkarije, bi bilo to že veliko. Na tem furumu se pogovarjamo samo o možnostih. Stvari žal niso preproste. Mogoče bi uvedli kar nekakšen bonus za tiste, ki dolgo niso bolni, tako kot pri avtomobilskem zavarovanju. Bi ti bilo to bolj všeč? Bolj prijazno se sliši kot davki, ni pa tako pravično, ker je veliko bolezni za katere nisi sam kriv. Mogoče bi morali davke obesiti proizvajalcem? To bi ti bilo najbrž tudi bolj všeč? Za veliko tehničnih stvari to že obsta (ko morajo izpolnjevati razne predpise o varnosti itd). Za hrano obstajajo samo predpisi o mikrobiološki neoporečnosti in ostankih raznih kemikalij. Morda bo potrebno te predpise samo še razširiti. Prva stopnja so bila živila ki varujejo zdravje, pa naprej? boš rekel, da ti kratimo pravico, da ješ mastno hrano. Zato se mi še vedno zdi najbolj pravičen predlog, da tisti ki poje več takšne hrane plača več, enako kot pri alkoholu in tobaku. To je vse in pa pritiski na takšne agresivne proizvajalce kot so McDonalds in Coca Cola. Cel svet so že zastrupili s svojimi zmazki. Pa še nekaj ti bom izdala. Jeste doma hrenovke? V eni od piščančjih farm (žal ne vem kateri, bilo pa je to pred nekaj leti) je direktor svoji ženi prepovedal kupovati hrenovke, ker je zelo dobro vedel kaj vse je v njih. Ne vem pa, koliko so se razmere od takrat kaj spremeile. Skratka, za ljudi, ki nimajo zdravega razuma oziroma kritičnosti (npr otroci), moramo poskrbeti mi. Bi tebi bilo všeč, bi bi tvoji otroci dan na dan živeli od sladkarij in kokakole? Pa misliš, da je malo takih? Posnemajo pač vzorce vedenja od držav kot je Amerika, ki kot si že sam povedal ima zdravstveni sistem na psu. Ampak otroci tega ne vedo in jih tudi ne zanima, njim se zdi fino. In če so že tam ugotovili, da je treba nekaj narediti, zakaj misliš da nam ni treba?
Sicer pa, na tem forumu tako ne bomo nič spremenili. Me pa veseli, da jih ni malo, ki jim ni vseeno za njihovo zdravje. A glede na prepolne ambulante, še vedno premalo.
V nečem imaš pa prav, nobenemu pijancu ne dam denarja. Pripravljena sem plačati za to da se odvadijo piti, ne pa za to da popivajo. Upam da razumeš razliko. Zdaj moram pa res nehati, tole vzame preveč časa.
Pa lep pozdrav vsem.
Roza
Ja bi se v vašo debato o zdravi in nezdravi prehrani vključila z enim vprašanjem. Ali ste izračunali, koliko stane obrok zdrave hrane (samo govorite, da je dražja) in koliko ljudi se lahko naje za ceno tega enega obroka, vendar nezdarve hrane?
Živim v SV Sloveniji – ne vem od kod ste vi – vendar vsak dan vidim družine, v katerih je zaposlen samo eden izmed staršev, plača ni visoka (70-120.000 sit), dva otroka. Povejte mi kako naj kupujejo zdravo hrano, ob cenah sadja in zelenjave, ki bodo letos verjetno še zelo poskočile zaradi suše in posledično manjšega pridelka?
A so si ti ljudje res sami krivi, da nimajo službe, saj je splošno znano, da je v naših krajih največja brezposelnost, najmanjše plače, najmanj industrije, in posledično, kar je že tudi bilo raziskano, se ljudje najbolj nezdravo prehranjujejo. se vam zdi logično, da bi ljudje kupovali drago olje, če nimajo za druge stvari, imajo pa doma domačo svinjsko “nezdravo” mast, ki je naj ne bi uporabljali.
Se vam ne zdi, da bi morala tu država nekaj drugega storiti,, ne pa samo dvigovati davke in druge prispevke.
Se opravičujem, mogoče sem malo zašla iz teme, vendar me to jezi. Ko se karkoli spreminja v državi, se mi zdi, da da država pri tem gleda samo Ljubljančane in tisto peščico z višjim standardom, na ostale reveže pa pozabi. Saj ne pravim, da sem revež, vendar kljub temu v trgovini prekleto premislim, kaj bom kupila, saj kljub univ. izobrazbi ne dosegam povprečne slovenske plače, kar se verjetno v Ljubljani ne more zgoditi.
LP
No, to se pa že bolje sliši. Ni namreč vseeno, komu obesiš dodatne stroške. Lep primer je Ana. Strinjam se s tabo, Rozi, da je potrebno “živeti” bolj zdravo, vendar so različni načini, da do tega pridemo. Veseli me, da se strinjaš o koristnosti solidarnostnega zdravstvenega sistema, ki ga imamo pri nas. Seveda ti projeciraš predvsem na prehrano in razvade (kajenje, alkohol, preharana), jaz pa želim, da se obravnavajo zadeve širše.
Npr. Planinarjenje in reševanje ponesrečenih planincev ne bi smelo bremeniti kar vseh – bremeniti bi moralo tistega, ki gre v planine (tu ne mislim gorskih reševalcev, da ne bo pomote) in sicer tako, da bi se moral dodatno zavarovati (tako kot se dodatno zdravstveno zavarujemo kadar gremo v tujino). Stroški helikopterja, gorskih reševalcev in sploh zdravljenja ponesrečencev so veliki.
Potapljači (ljubiteljski), zmajarji in padalci, smučarji, tenisači, alpinisti, ljubitelji ekstremnega športa in še bi lahko našteval, so prav tako rizične skupine ljudi, ki bi se morali dodatno zavarovati, sicer je zelo nepravično, da moram tudi jaz plačevati za njihovo zdravljenje, ko se ponesrečijo zaradi nevarnega športa. Enako bi lahko rekel za boksarje, kolesarje, pilote avtomobilskih športov in pilote športnih letal, jamarje itn.
Kot vidiš je problem veliko širši kot ga ti predstavljaš. Ni fer, da si te ljudi izpustila iz tvojega razmišljanja in obravnavaš predvsem debeluhe, alkoholike in kadilce. Zakaj pa ne vključiš še narkomane !!!, homoseksualce in obolele za AIDS- om. Ali misliš, da je debeluh bolj kriv za svoje zdravje kot planinec, ki se je ponesrečil ali narkoman ali oboleli za AIDS om ? Upam, da ne, sicer gledaš na te stavri zelo enostransko.
Misliš, da je kadilec manj vesten in bolj ogrožen kot padalec, ki se je ponestrečil ? Zakaj le bi moral dajati (po tvojem mnenju) za zdravljenje poškodovanega zmajarja in ne za kadilca. Kje je tu logika ?
In zakaj misliš, da ne obdavčijo npr. alkohola, cigaret in mastne hrane veliko bolj ? Zakaj minister za zdravstvo ne obdavči tudi zmajarje, alpiniste itn? Živeti življenje je, vsaj po mojem videnju, kompleksna zadeva. Kako boš zahtevala od npr. Ane, da kupuje za otroka zdravo hrano, če niti za račune elektrike verjetno nima dovolj. Kako boš od nekoga, ki zasluži 60 do 80 000 SIT pričakovala, da se bo odpovedal mastni (= poceni) hrani, da ne bo užival poceni alkoholnih pijač in se s tem vsaj za nekaj ur oddaljil od črnega vsakdana, kako boš revnim Slovencem in Slovenkam (vsaj 13% vsega prebivalstva), brezposelnim (več kot 130 000) dopovedala, da naj pazijo, kaj si bodo privoščili za kosilo (izbrano, zdravo hrano ?). Halooo ?!
Zbudi se. Koliko % vseh alkoholikov v Sloveniji pa izvira iz dobrostoječih (finančno mislim) družin ? Prepričan sem, da zelo malo. Koliko debeluhov je premožnih ? Prepričan sem, da je večina debeluhov iz revnih ali srednje premožnih družin. Obratno pa tudi velja ! Koliko narkomanov (V sloveniji je registriranih že preko 5000 narkomanov !) je iz revnih družin ? In zakaj moram jaz plačevati njihovo izredno drago zdravljenje ? Ker so bolniki ? Lepo te prosim. Prav takšni bolniki kot alkoholiki in nič drugačni. In zakaj bi moral jaz plačevati za polomljenega zmajarja ali planinca, ki se ponesreči v gorah ? Za debeluha pa ne bi smel, a ne ? Zato, ker si pristranska in ne želiš videti stvari z več zornih kotov.
Pustimo kadilce, debeluhe in alkoholike na miru, če ne ukrepamo tudi pri skupinah ljudi, ki sem jih omenil na začetku. In nehajmo pridigati o zdravi prehrani, zdravemu gibanju in skrbi za telesno kondicijo in na sploh o zdravem življenju, če si prej ne odpremo oči in pogledamo slovensko siromaštvo v dejanski luči. Kdo bi se moral dodatno zavarovati ? Pa ja ne alkoholik ali debeluh, ki dobi plače 60 000/ mesec. Dajmo najprej izvesti te reči pri novodobnih japijih, ljudeh, ki se ubadajo z ekstreminimi športi itn. O teh piši, draga Roza, ne o revežih.
Hvala sergej. Očitno razumeš o čem govorim. Pa ne govorim toliko o sebi, temveč o ljudeh v moji okolici.
Pa še nekaj o zdravem gibanju in skrbi za kondicijo npr. ženske: Ko pride iz službe, skuha kosilo (sigurno ne najbolj zdravo), ima veliko drugega dela, razen če živi kje v bloku. Če ima vrt: potrebno ga je preštihati, saditi, sejati, okopavati… Pri tem gre za iste gibe, sključeno držo – torej to ni zdravo gibanje. Če ima kakšno kokoš ali svinjo, je potrebno še tu nekaj dela….
Ženska ki vidi delo, enostavno nima časa, da bi šla na sprehod, kolesarit (mogoče v nedeljo). Pa še nekaj vam moram pojasniti: Če živiš na vasi in slučajno greš na sprehod (hitra hoja) med tednom, bog ne daj da greš večkrat na teden gor in dol po vasi, ljudje govorijo: Glej jo lenuhinjo, doma nima kaj za delat. Sicer se tudi na vasi miselnost počasi spreminja, pa vendar to ni to. V mestu je tudi miselnost glede tega drugačna, pa še skriješ se med ljudmi. Glede ostalih športov na vasi in tudi v bližnjem mestu ni veliko možnosti. Da bi se ženska popoldne vozila cca 30 km na fitnes ali aerobiko in zapravila celo popoldne, pa doma nič naredila – si to predstavljate?
Ko prebiram debate na teh forumih tukaj, dobim včasih občutek, da ljudlje hodijo v službo, po službi pa se ukvarjajo samo sami s sabo (zdrava prhrana, zdravo gibanje, razni športi, kozmetičarke, masaže takšne in drugačne, pedikure…. ali celo plačo zapravijo sami za sebe, ali pa toliko zaslužijo, da si to lahko privoščijo – ali nimajo kaj drugega za početi – ja, ja, oprostite, iz vasi sem
LP.
Zdravo,
torej, kar se miselnosti na vasi tiče se strinjam z vami, Ana in tudi to, da je revščina eden od razlogov za napr. debelost, ni pa edini. Zato pa pravim, da se je treba o teh stvareh pogovarjati, da ne bo samo po sebi umevno, da bo ženska samo garala in dajala na mizo tisto kar najbolj reklamira TV. Ampak to zahteva čas.
Do neke mere sta me prepričala. A kaj bi rekla na tole: poznam družino z veliko zemlje, gozda, možnosti za sadovnjak, čebele. Ko je njihov oče še živel, je bilo vse obdelano in vsega so imeli dovolj. Zdaj je eden od fantov in eno dekle ostalo doma, ostali so šli. Tisti ki je ostal pa ni obdelal ničesar, tudi svak ki se je priženil, ne naredi nič, išče okoli priložnostno delo. Kmetija izgleda zelo žalostno in zanemarjeno. Pa s fantom ni nič narobe, ne pije kolikor vem, spravil se je rediti konje a menda se mu ne splača pa še kar trmoglavi. Kako da so naši dedje to zmogli, sinovi pa ne. Morda razmer na vasi res ne razumem, še manj pa razumem, kako lahko družina ves čas jamra, da nima denarja, ko pa vidim kakšne neumnosti kupujejo v trgovinah, me zvija. Moški naj bi vsaj načeloma znali marsikaj sami narediti ampak eni nočejo, raje čepijo v bifeju ali buljijo v TV in neumne časopise potem pa jamrajo. To vidiš, ne razumem. Razumem revščino, ne razumem pa lenobe in svinjarije, ki jo imajo nekateri okoli hiše, da to pospraviš, ne rabiš denarja. Jaz se vsemu odpovem, če nimam denarja in v danih razmerah naredim kar se pač da, tudi na odpadu smo že zbirali uporabne stvari. Ne vem, mogoče so se časi spremenili ampak vsekakor na slabše bolj kot so prinesle same ekonomske razmere. Lahko se pa tudi motim.
Roza
Roza saj imaš prav. Vendar ti še moram nekaj povedati glede kmetov (niso vsi taki, da ne bi kdo narobe razumel).
V službi delam s strankami. Pri meni se velikokrat oglasijo kmetje – stari in ta mladi. Stari (pri 70-80 letih) “se jočejo”, da mladi (pri 40-50 letih) nočejo nič delati, ta mladi pa “se jočejo”, da ni nič njihovega.
Gre za to, da so lastniki kmetij stari, ki ne morejo več delati, prepisa na enega od otrok, ki je že tudi v srednjih letih, pa nočejo napraviti, saj pravijo: ja če mu dam, pa me bo iz hiše vrgel…
Naslednik kmetije predvsem tam kjer je več otrok, nima ne vem kakega interesa za delo in investiranje v kmetijo, saj ne vej se še lahko zgodi. Kaj pa če mati izroči kmetijo njegovemu bratu, kolikšne nujne deleže bi moral izplačevati… Pa tudi kredita ne morejo dobiti…
Ponovno povdarjam, ni povsod tako, je pa še precej tega.
Hoj Sergej!
Skoda, da sem relativno pozno prebrala to temo. Kapo dol, Sergej, ker je racionalna obrazlozitev problema nekako blizu tudi mojim staliscem..
Veliko je bilo povedanega ze poprej, pa bi sama zelela dodati le nekaj:
Vem, da imajo ponekod v Evropi izdelan tudi nekaksen “bonusni” sistem v zdravstvenem zavarovanju. No, lahko bi zelo poenostavljeno primerjali z avtomobilskim zavarovanjem… Izgleda pa tako, da pridobi zavarovanec, ki ni med tekocim letom koristil zdravstvenih uslug, bonus “v materialni obliki” in tako dalje za vsako naslednje leto. “Materialna oblika” bonusa pa pomeni, da si lahko npr. izbere 14 dni oddiha v toplicah, kjer spet poskrbi za boljso kondicijo in pocutje za naslednje obdobje. Torej ponovno vlaga s pomocjo “zdravstvenega bonusa” v svoje boljse pocutje in zdravje!
V nasem zdravstvenem zavarovalniskem sistemu bi torej “hipoteticni bonus” zavarovancem, ki niso koristili tekom leta nobene zdravstvene storitve, zapadel…
Sicer pa se z ostalim, kar si podrobneje opisal povsem strinjam. LP!
Hoj Roza!
No, pa se manjsa replika na del tvojega pisma, v katerem pravis, da poteka v ZDA kampanja proti preveliki telesni tezi…
Ja, saj lahko, ko je ze sistem druzabnega oz.druzbenega zivljenja sam pripeljal do te tocke maso ljudi…Toliko debelih na enem kupu tezko opazis se v kaksni drzavi. Nacin zivljenja omogoca vse na “fast”, tako tudi “fast” prehranjevnje, saj delajo ljudje v vecih sluzbah cez dan, vmes pa fast, fast….In je to ze postalo obolenje bolj tistih slojev, ki delajo cez cel dan le za prezivetje…Torej so bolj na dnu neke druzbene lestvice…Pri nas na sreco se nismoprisli do te tocke. Lahko pa ze opazis v ljubljanskih zdravstvenih domovih zlozenke, ki opozarjajo paciente na aktualni problem prevelike telesne teze in na vse mozne zdravstvene komplikacije, ki so v vzrocni povezavi s preveliko tezo.
Zame osebno je skregano z zivo logiko dejstvo, da moras kupiti nepreciscen sladkor po veliko visji ceni kakor onega, belega, ceprav je z njegovo predelavo manj stroskov od tistega, belega….
Si pa ne predstavljam “junaka”, ki bo znal izdelati podroben seznam vsemogocih poskodb in oboljenj, ki bi jih lahko mirne duse oznacil za taksne, ki so posledica malomarnega odnosa pacienta do svojega zdravja ali izpostavljanja samega sebe z vecjim rizikom za nastanek poskodb..
LP!