Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Zdrave maščobe za kuhaanje / peko?

Zdrave maščobe za kuhaanje / peko?

Živijo, pravkar sem predelal eno knjigo o zdravih maščobah.

Pa me zanima kar konkretno – je Kokosova mast iz Hoferja dobra maščoba za peko / kuhanje ali ne? Piše, da je delno hidrogenizirana, kar mislim, da ni OK. Kupujemo jo že nekaj let pod vtisom, da je to bolje, kot sončnično olje, a zdaj nisem prepričan =)

Kaj je torej zdrava maščoba za kuhanje / peko (ki ni tudi predraga)?

Pri maščobah je najpomembneje da jih ne pregrejete. Termo stabilnost ugotavljamo s točko dimljenja, torej ko maščobo segrevamo in ko se le ta začne dimiti pomeni, da je ta temperatura obdelave previsoka in da je začela maščoba razpadati. Torej nikoli ne smete maščobe segreti do te mere, da se začne dimiti.
Določene maščobe imajo viško točko dimljenja in so primernejše za obdelavo živil pri višji temperaturi (nekatera olja, palmina in kokosova maščob), določene pa imajo točko zelo nizko (oljčno olje) in jih zato ne smemo pregrevati.
Če obdelujete živila na višji temperaturi potem izberite olja, ki so označena “primerno za cvrte” ker prenesejo višjo temperaturo segrevanja lahko pa tudi še naprej uporabljate kokosovo mast.
Kokosova maščoba je res nasičena vendar jo literatura ne navaja kot nezdravo maščobo.
Priporočam vam, da vseeno ne obdelujte maščobe in tui živil na zelo visoki temperaturi saj tako izgublja biološko vrednost.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Izdelujete izdelke in bi si radi naredili dodatno promocijo? Skupaj z nami gradite VEGI- USTVARJALNICO ob tem pa si lahko naredite odlično promocijo. Saj veste- ljudje raje kupijo tisto o čemer poznajo tudi zgodbo.
Svoje članke za rubriko VEGI USTVARJALNICA ali KUHAMO lahko oddate na [email protected] ali nam pišete na zasebno sporočilo.

Nudimo vam tudi BREZPLAČNO IZDELAVO lastnega bloga, kjer se bosta lahko razpisali o čemerkoli

http://WWW.VEGILANDIJA.SI

New Report

Close