Včeraj sem brskala po forumih kulinarike in izbrskala eno sladico. Malo sem jo prilagodila in nastala je ena “zdrava” sladica. Evo sestavine in recept:
1 jogurt s čim manj maščob (1.3% mm) ali kislo mleko
1 jogurtov lonček rjavega sladkorja (en del sladkorja lahko zamenjate s fruktozo ali umetnim sladilom, ne preveč, ker sicer bo zadeva grenka)
3 jogurtove lončke (cca 400 g) črne ali pirine moke
1/3 lončka olja iz koruznih kalčkov (lahko je tud kako drugo olje)
2/3 lončka posnetega mleka z 1.5 % mm
1/2 pecilnega praška
1 žlica grenkega kakava ali orehi ali mak ali kokos po želji (jaz sem delala s kakavom)
aroma po želji, vanili, limona …….
Priprava:
Vse sestavine razen moke, kakava in pecilnega praška penasto umešamo z mešalnikom, nato pa dodamo moko z dodatki in umešamo s kuhalnico. Masa je kar precej gosta, oz. ni tekoča. Vlijemo jo na pekač s peki papirjem (pekač cca 25 x 30 cm ali manjši). Pečemo na 180 stopinj cca 25 minut. (preizkus z zobotrebcem) Pečeno damo iz pekača, pustimo na papirju in damo na mrežico, da se ohladi. Ohlajeno narežemo na kocke. Pride cca 20 koščkov po 50 g.
Pa še izračun hranilnih vrednosti za 100 g peciva:
6.5 B, 7.6M, 48.8 OH, 3.2 Vlaknin; 290 kcal
Pecivo lahko po koščkih tudi zamrznete.
Zadeva sicer ni zelo zdrava, je pa primerna za tiste, ki se dejansko težko odpovejo sladkemu.
Mogoče bo recept prišel prav tudi komu, ki je na 3MD.
Babica, ne v receptu res ni jajc, ker je pecivo v prvi vrsti namenjeno alergikom na jajca.
Krpan, hvala za nasvete. Nisem sicer “mahnjena” na sladice. Nobene sladke zadeve ne jem vsak dan. Zadeva je samo za včasih. Zato sem pecivo tudi zamrznila po koščkih.
Bom pa pripravila tudi tvojo sladico. Je pa problem v količini. Toliko je tudi pod razno ne bi pojedla sama. Saj verjetno bi prijala tudi ostalim družinskim članom. Kaj pa podobna sladica z dušenimi in nesladkanimi jabolki. Ali tudi pride v poštev. Šlag pene pa ne maram ne jaz, ne moja družina. S čim jo lahko nadomestim, če sploh.
Kje se pa dobijo te čokoladice in koliko stanejo?
lp
Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce.