Najdi forum

ZDRAVA PREHRANA IN KILOGRAMI

Saj govorimo o isti stvari.
Če želimo hujšati moramo ustvarjati kalorijski primanjkljaj. Trajno ga ne moreš ustvarjati tako, da moraš vedno jesti manj kot je potrebno, ker se potem počutiš “prazno” in brez energije. Pri reducirani prehrani telo večinoma ne dobi vse kar potrebuje za normalno delovanje na daljši rok. Prav zaradi tega se večina po določenem času zopet zredi, ko preide na normalno količino hrane, ker v nedogled ne moremo “stradati”..

Prav zaradi tega je ediina trajna rešitev ta, da moramo korigirati način prehranjevanja in živnjenja, ki nas je pripeljal v pozicijo, da imamo preveč kilogramov. Menjati ga moramo tako, da pri njem lahko ostanemo za vedno in da nam se pri tem ni potrebno preveč odrekati ničemur. To mora postati naš “normalni” življenski slog. Če pa pri tem še uživamo, toliko boljše.

Ena tuja,
poskusila sem že z malo obroki: za zajtrk jogurt in banano, za kosilo razne solate včasih kombinirane s sirom ali mesom, in zvečer sadje. S tako prehrano in telovadbo se je dalo hujšati, vendar sem postaja vse šibkejša. Kasneje so mi svetovali naj jem 5x na dan – tako sem začela, zjutraj (ob 6h) sem pojem kruh in sir ali kaj podobnega, ob 11h jem sadje za malico (večjo jabolko ali banano), ob 15h jem kosilo, vendar v majhnih količinah ker mi večinoma niti ne gre za jesti (npr. eno zajemalko zelenjavne enolončnice, ali zelenjavno rižoto,…), nato pa še zvečer 18-19h pojem kakšno solato s kruhom (včasih namesto kruha meso, odvisno kaj jem za kosilo). Nato če sem dalj časa pokonci pojem še kakšen sadež.
Zdaj, ne vem ampak, če je to zate basanje?
Pisala sem, da bi izvedela, kaj ljudje jejo med hujšanjem (da bi mi svetovali kakšno prehrano naj jem). Mnogo koristinih informacij sem izvedela, in sem Vam hvaležna za Vašo pomoč.
Počasi te novosti uvajam tudi v svoj jedilnik. Hvala za pomoč!

Lep pozdrav ena tuja!

Popolnoma se strinjam s teboj! Eni pač mislijo, da je pač “zdravo” jesti 5-6 na dan in potem se čudijo kako se redijo in širijo….. 🙂

lp

nuni

Draga tp0004!

Če bi ti res tako zelo minimalno jedla kot navajaš:

“zjutraj (ob 6h) sem pojem kruh in sir ali kaj podobnega, ob 11h jem sadje za malico (večjo jabolko ali banano), ob 15h jem kosilo, vendar v majhnih količinah ker mi večinoma niti ne gre za jesti (npr. eno zajemalko zelenjavne enolončnice, ali zelenjavno rižoto,…), nato pa še zvečer 18-19h pojem kakšno solato s kruhom (včasih namesto kruha meso, odvisno kaj jem za kosilo). Nato če sem dalj časa pokonci pojem še kakšen sadež”.

Vsekakor ne bi imela 75 kg…. Raje razčisti sama pri sebi in pa predvsem stopi na realna tla in si priznaj da s teboj nekaj ni v redu!

Lp nuni

Kolesar!

To kar pišeš je čisti nesmisel… Nikoli nisem stradala in nikoli se nisem počutila prazno zato ker imam pač 2-3 obroke na dan… Prej nasprotno počutim se lahkotno in polno energije, kar pa se tebi ne zdi logično…. Pač ne nažiramo se vsi da bi bili srečni in kao ker je zdravo jesti 5-6 na dan…. To je samo ene vrste tolažba za vse tiste ki se nažirate, da bi se počutili bolje in da bi imali več energije!!!

Hvala nuni za podporo, čeprav sem tudi brez nje popolnoma prepričana v to kar sem napisala. Škoda da je tpooo4 to vzela kot kritiko.Toda dokler si človek ne prizna, da je preveč nima šans, da shujša niti, da drži svojo težo. Kaj vse so dandanes izumili, da se ljudje tolažijo in preveč jedo samo preproste stvari, da jedo preveč nočeko doumeti.
Sem že mislila, da sem poplnoma osamljena, toda nekateri še vedno vedo, da je vseeno če spiješ liter šmarnice ali liter kvalitetnega vina – na koncu si vedno pijan.

Normalna teža se ne vzdržuje tako, da se malo je. Normalna teža se vzdržuje tako da vzdržujemo balans med tistim kar pojemo in porabimo.
Tisti, ki veliko porabi po tej logiki lahko tudi veliko poje brez strahu, da se bo zredil. Tisti, ki malo poje sme tudi malo porabiti. Torej tisti, ki malo je se lahko počuti LAHKOTNO ne pa polnim energije.
O prenajedanju nisem nikoli govoril. Govoril sem samo o tem, da moramo jesti kvalitetno in ne junc hrano in da so dva do tri obroka premalo, ker prav v takšnem primeru morajo biti obroki bolj obilni, kot takrat ko jemo 5-6 krat na dan.

Kako bi po vašem tisti, ki je bolj aktiven in na treningu porabi veliko energije vrnil energetski primanjkljaj, če na dan je samo dva do max tri obroke? Tako, da se v teh par obrogih prenajeda.

V vsakem primeru veljajo dva dejstva:
– hujšaš takrat ko porabiš več kot poješ
– hujšaš tudi takrat, če ješ veliko porabiš pa še več

Iz zgornjega je razvidno, da težo lahko vzdržujemo tudi tako, da doziramo PORABO energije.
Večina butastih in nezdravih diet pa dozira vnos hrane in se požvižga na porabo. V tem se razlikuje moje razmišljanje od vašega.

Pomanjkanje hrane pomeni tudi upadanje mišične mase. Manj mišic ko imamo manj energije porabljamo. Zaradi tega moramo dodatno zmanjšati vnos hrane, če hočemo še naprej hujšati. Kam nas to pelje ve vsak, ki ima par vijug v “glavi”.

Zakaj ne bi ta proces obrnili v drugo smer. Če želimo zmanjšati delež maščobe moramo povečati delež mišične mase. Več mišične mase ko imamo, več energije na enoto časa porabljamo tudi takrat ko nič ne delamo. Na srečo mišice ne rastejo same in maščoba se ne porablja samo. Da se to zgodi nam mora včasih “švic po riti tečt” bi rekli kmetje.

zivjo
ti si vprasala za jedilnik jaz ti lahko povem svoj jedilnik ki je meni zelo pomagal. Ko sem zacela tako jesti sem prvi teden bila zelo lacna ampak ostani na tem ker se ti bo telo navadilo posebej ce si prej mal vec jedla.

zjutraj 07.00-08.00
pojes tanjsi koscek crnega kruha namazes kar hoces ampak tanko in zgoraj tanjsi koscek salame al pa kaj drugega in stem nekaj popijes mleko, kavo,jogurt…….

ob 10.00
spet sendvic ali pa sadje kar ti pase

kosilo ob12.00:
jaz sem takole: vzamem 1½dl rizote ali makarone ali pa 2 majhna kromrircka kuhana najbolj potem majhen del umake ali pa koscek mesa njbolj belega piscancje….. to ti bo zgledalo mal ampak drugo polovico tanirja salato.

ob 13.30:
sadje lahko tudi nekaj za piti…..

vecerja ob 17.00:
isto kod za kosilo npr. 1½dl spageti odzgraj mal umake in ostalo salata…..

ob 19.00:
sadje lahko tudi kavo ce pijes……..

sam da ti recem to je meni zelo pomagalo tako sem jedla prvi teden mi to ni bilo dosti ampak potem sem se navadila. Sam moras telovaditi jaz sem vozila sobno kolo in vsak dan hodila najmanj 45min (mal hitreje ne zelo pocasi) kolo pa sem vsak dan vozila 40 min.
pa se nekaj jaz nisem jedla nic sladkega samo ce mi je bilo potrebno sem vzela kaksen koscek cokolade (majhen).
Probej da ne jes bel kruh ampak crn.

Hvala za pomoč 555!

Bom poskusila s tvojim načinom, čeprav sem že sedaj dva tedna bolj na sadju in zelenjavi, ker potem nimam niti apetita ko je čas za kosilo ali pa večerjo, tako da samo malo pobrskam. Večerje v teh 14 dneh nisem jedla, oz. sem za večerjo jedla sadje. Počutim se dobro, saj sem v tem času začela obiskovati še aerobiko.
Hvala za nasvet!
Pa srečno.

Brez zamere ena tuja.
Zavedam se, da nekaj ne počnem prav, zato pa sem pisala na forum. Nisem zadovoljna sama s sabo, zato pa prav rada preberem vse koristne informacije in nasvete, ki mi jih nudite.
Se opravičujem, če sem ostro reagirala. To pomeni, da mi je tvoje pisanje prišlo v znanje. Hvala za napotke.
Spreminjam navade in se že bolje počutim.

Priporočam vam knjigo “Si to kar ješ”, avtorice Gillian McKeath… Res je, da je treba jest (zdravo), se gibati… Res je pa tudi, da je vsak posameznik drugačen. Vsak mora sam pri sebi razčistit ob katerih urah mu posamezni obroki najbolj odgovarjajo, da se ne zredi. Jaz naprimer jem zadnji obrok okrog 17h-18h, ker če bi jedla kasneje, bi se redila in se niti ne bi počutila dobro. Po eni strani razumem kolesar-ja, ker moj fant prav tako je več obrokov, se redno giba, zadnji obrok je še pred spanjem, pa se ne zredi niti za gram. Drugače poje po 8 obrokov dnevno, seveda zdravih.

Prisegava na polnovredna žita, zelenjavo, sadje,… Pač, hočem povedati, da če bi jaz pojedla količinsko isto kot moj fant, bi se pri svojih 160 cm grozno zredila, pa čeprav bi jedla zdravo. Zredila bi se tudi, če bi pojedla pol manjše obroke kot moj fant, če bi torej jedla osemkrat na dan. Vsako telo je drugačno. Vsak človek ima drugačno presnovo. Drži pa kot pribito, da ne smemo stradati. Če en dan nič ne ješ, bo telo naslednji dan vse kar boš pojedel skladiščilo. Treba je pač najt tisto sredino in spremenit način življenja. Pozabite na diete. Zavestno se odločite, da boste začeli zdravo živet in to je to. Ženske pa valda ne kurimo kalorij tako hitro kot moški. Ženske imamo že itak v osnovi več maščobe v telesu zato se nikakor ne moremo primerjat z moškimi. Pa še to, enostavno je treba zdravo jesti, se gibati, popiti veliko vode in se sprostiti. Bolj ko hočeš na silo shujšat in se sekiraš zaradi tega, ker se rezultat na tehnici ne nagiba k željeni številki kilogramov, bolj se zdi vse brezupno. Odmislite da hujšate, da bi radi shujšali… Pa bo, sigurno! Treba je vztrajat, biti discipliniran, se sprostiti in rezultati so zagotovljeni.

LP!

Dajmo punci malo vzpodbude. Jaz pozname enostaven način izgubljanja telesne teže brez odrekanja. V pol leta sem na ta način izgubila 20kg. Potrebno je le ločevanje beljakovin in ogljikovih hidratov, ki jih v enem obroku pač ne smemo jesti skupaj. Na kratko : vsa živila živalskega izvora poljubno jemo s sadjem in zelenjavo, le bananami ne. Veliko živil je nevtralnih. Bom skenirala pozneje bistvo tega. Ne bo ti zal. Počutila se boš odlično in gotovo boš bolj zdrava. To pravzaprav ni dieta, le način prehranjevanja, ki nam najbolj ustreza. LP Maja

New Report

Close