ZDA
Hello!
Zelo verjetno odpotujem naslednjo jesen v ZDA. Maturo na SŠ -strojništvo- nameravam opravljati z ANJ, tam pa bi si rad izgovorjavo in znanje še izpilil. Tam nameravam prebivati pri znancih. Zanima me, kakšne so možnosti za kakšno honorarno delo v ZDA, koliko se da zaslužiti in podobno.
Vsem hvala za vaše odgovore, nasvete
Rok
Rok;legalno brez delovne vize ne mores delati, na crno pa samo v kaksni piceriji… Placilo: 6-9$ na uro (toliko je v PA)… LP!
Hvala Oksanna!
Picerija…hm Spoznam se na strojnitvo. Sem kljucavnicar (locksmith) in obvladam varjenje jekel (weld steel), izdelavo in montaza kovinskih konstrukcij, izdelavo in mont. cevovodov, izdelava balkonskih ograj, delo v delavnici.
Tako bi rad delal kakšno leto, potem pa tam nadaljeval šolo na nekem specialnem ozko usmerjenem področju (sola samo v ZDA)
Kaksne moznosti imam, da najdem tako delo (na crno) oz kaksen je postopek za pridobitev dekavne vize?
Si sedaj v PA? Upam, da boš prebrala to sporočilo, odgovori mi prosim.
LP Rok!
Rok,
ZDA je zelo ostra z ilegalnimi imigranti. Pred leti sem bil prica kako je INS (Immigration and Naturalization Service) vdrl v studentski dom in ga preiskal od vrha do tal, ker so imeli informacije, da so tuji studentje skrivali ilegalne priseljence. Tole pa je clanek iz vcerajsnjega casopisa “Raids on Wal-Mart expose dark side of U.S. economy”
http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20031024.uwalmart1024/BNStory/International/?query=wal-mart
Vceraj sem govorila z enim fantom iz Srbije, ki mu je ena njihova agencija zrihtala delo in viso za 6 mesecev. Zal se v tistem trenutku nisem spomnila nate, da bi vprasala bolj podrobno, ampak rekel je, da je dobil (?) international student exchange visa, da je imel delo v Mcdonaldsu, placo 6.25 $ na uro, da so mu uredili tudi bivanje, da je bil obvezan delati za Mcdonalds 5 mesecev, zdaj pa si rihta college, sicer se mora vrniti…Aja, pa agencija mu je zaracunala 900$… Jaz sem prisla sem pred stirimi leti in sem prvo leto imela samo bivalno viso, tako da nisem smela delati, pa je edino delo, ki sem ga uspela najti na crno, bilo v piceriji… Tako, da resnicno ne vem, kako je s tem…
LP!
delo si najdes tako, da gres po restavracijah in picerijah in preprosto sprasujes, ce majo kaksno delo prosto. men je na tak nacin uspel najdit delo v nekaj dneh. je pa res, da moras izpolnit celo kopico prijavnic in opravit dost intervjujev. ampak z vztrajnostjo ni tako zelo nemogoce.
dobr je, da bos stanoval pr sorodnikih, kr najemnine so tam res zelo visoke.
glede cene dela- minimalna placa naj bi uradno bila $5,15 na uro, ampak se v bistvu (preverjeno!) zelo razlikuje od drzave, v kateri si. v povprecju ti placajo tam okol $7,00. mozno je pa velik zasluzit z napitninami v gostinstvu.
ne bi pa vedla, kako je, ce isces taksno bolj specializirano delo…
pa definitivno moras met delovno vizo. sama sm bla tam 4 mesece in sm mela J-1 delovno vizo, ki so mi jo zrihtal na sta-ljubljana, kjer majo prav poseben program studentskega dela v zda in zram dobis vse papirje, da ti na veleposlanistvu odobrijo delovno vizo. pogoj pa je, da si student, star nad 19let in da si tam v obdobju od maja pa nekje do oktobra.
Morda se je zakon do drzav ki imajo nekaksen poseben status od Amerike kaj spremenil ne vem,drugace pa razen tistih ki imajo dovoljenje za stalno bivanje v ZDA se po zakonu ne morejo zaposliti.Delo bi morda dobil pri kaksnem privatniku tako rekoc na crno.
M.MR napisal:
> Hello!
> Zelo verjetno odpotujem naslednjo jesen v ZDA. Maturo na SŠ
> -strojništvo- nameravam opravljati z ANJ, tam pa bi si rad
> izgovorjavo in znanje še izpilil. Tam nameravam prebivati pri
> znancih. Zanima me, kakšne so možnosti za kakšno honorarno delo
> v ZDA, koliko se da zaslužiti in podobno.
> Vsem hvala za vaše odgovore, nasvete
>
> Rok
Forum je zaprt za komentiranje.