Zbujanje
Pozdravljeni!
Ponovno imam eno vprašanje.
Zoja je stara 11 mesecev korigirano 10. Že približno 2 meseca se prebuja ponoči na eno uro. Spat gre približno ob 22 in spi do 24 ali 1. Potem pa se zbuja na eno uro. V spanju gre na vse štiri in potem pleza dokler se ne zaleti v stranico in potem sledi jok. Ko jo damo nazaj na mesto za spanje takoj zaspi in čez eno uro ponovno in to traja do jutra.
Čez dan spi največ eno uro.Spat gre ob 22 in spi do 8 zjutraj.
Za mnjenje sem vprašala in prvo mnjenje je bilo, da se ji čez dan preveč dogaja in še ponoči to premleva. Drugo mnjenje je pa bilo da je lahko kaj narobe. Ta drugo mnjenje me je malo prestrašilo zato Vas prosim za vaše mnjenje.
Danes ponoči sem poskusila tudi z vodo, ker sem mislila da je mogoče žejna pa tudi to ni nič pomagalo.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav Marija
Spoštovana,
razlogov, zakaj se dojenčki, kot je Zoja, ponoči zbujajo, je veliko. Večina je res povsem nedolžnih, med njimi je na prvem mestu pregrevanje. Otroci ob letu starosti ne potrebujejo več tako toplega okolja kot v prvih mesecih, kar starši pogosto pozabljajo. In jih oblačijo in pokrivajo enako kot prej – ko gre dojenček spat, je prvo uro ali dve še znosno, potem pa se začne premetavati, iskati “hladnejši” konec posteljice in nazadnje z jokom doseže, da ga/jo vzamete iz postelje. In se ob tem ohladi. Seveda je povsem možno tudi, da ima Zoja zelo aktivno obdobje tim. REM spanja – ko sanja in “predeluje” dogodke minulega dne. Lahko še prebavlja konkretno obilno količino težje prebavljive večerje (včasih dela otrokom v njeni starosti težave prav mleko, saj se jim že zmanjšuje aktivnost encima laktaze, zato sodelujejo pri razgradnji mlečnega sladkorja bakterije, a predvsem z vretjem, kar dojenčke napenja).
Zaskrbljujoče bi bilo, če bi bila Zoja tudi sicer drugačna – čez dan manj živahna, občasno odsotna, če bi imela spremenjen apetit ali če bi začela nazadovati v svojem govornem ali motoričnem razvoju. Vse to pa bi zlahka opazili tako vi kot vaša izbrana pediatrinja.
Če bo skrb vseeno prevelika, je pravi naslov za posvet nevrolog na Pediatrični kliniki, zlasti tisti, ki se ukvarjajo s spanjem (kot je npr. dr. Barbara Gnidovec).
Pozdrav in čim bolj prespane noči vam želim,
Pozdravljeni,
pišem kar na to temo, ker imam z otrokom težave s hranjenjem. Do cca 4 meseca je bil dojen brez problema, nato pa je začel čez noč zavračati dojenje, sedaj je star 6 mesecev in sem ga več kot dva meseca dojila praktično samo v spanju, ponudila sem mu tudi steklenično vendar jo ravno tako zavrača. V spanju lepo sesa, čez dan ga pač nekajkrat uspavam in podojim.
Sedaj pa sem prebrala, da so težave s hranjenjem lahko tudi nevrološke narave in seveda sem se čisto prestrašila. Kaj menite vi?
Moram povedati, da na teži napreduje 8600g, 72cm, motorično se lepo razvija- se že plazi in obrača, je zelo živahen in radoveden. GH sprejema po žlici brez težav, vse kar je do sedaj poizkusil je jedel, težave imamo samo z dojenjem oz pitjem stekleničke, kot da enostavno ne bi hotel sesati oz. jesti mleka.
Bili smo na ph meteriji, ki je bila b.p. Takrat možnosti nevroloških motenj ni omenil nihče.
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovana,
po opisu vaših težav sem prepričana, da težave niso “nevrološke” in da vaš dojenček le odrašča, zato išče nove okuse in nove oblike hrane. Otroci, ki imajo kakšne težave v delovanju živčevja, se ne razvijajo tako, kot vaše dete, njihove prehrambene težave so le kamenček v mozaiku vsakdanjih težav.
Ohranite torej dojenje za nočno “crkljajoče se” hranjenje, sicer pa postopno preidite na gosto hrano – če imate veliko mleka, ga izčrpajte in z njim pripravite otroku mlečno kašico, lahko ga uporabite tudi za zabelo pri krompirju in zelenjavi. Je za vašega fantka zanesljivo boljše kot kravje…
Lep pozdrav,
Hvala za pomirjujoč odgovor, gosto hrano že uvajam to pa brez problema je, samo nisem si mislila, da lahko otrok čez noč popolnoma zavrne dojenje, ko bi takrat sprejel stekleničko bi mu jo z veseljem dala. Tak način hranjenja tudi meni ni niti približno všeč. Samo goste hrane za obrok zaenkrat še premalo poje in drugače ne gre.
Hvala.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni,
dodala bi mojo izkušnjo z zbujanjem ponoči. Naš sinko se je pri 7 mesecih začel zbujati na dve uri. Se začel dvigati, jokati ali pa se smejati. Čim sem se jaz ali partner premaknila, je bil pokonci. Lačen ni bil, čeprav ga je samo pitje potolažilo. Zato sva se odločila, da ga dava v njegovo sobico. In je začel lepo spati. Zgleda, da ima rahel spanec in sva ga motila, saj zdaj lepo spi celo noč (razen ko so zobi v igri). Upam, da bo tako tudi naprej.LP