Najdi forum

star sem 25 let že 7 mesecov imam razne težave imel sem sum na angino pektoris, veliko raznih siptomov vse se je začelo z težkim dihanjem in občutkom tesnobe v prsih, nato me je tudi pogosto zbadalo v prsih. ekg v mirovanju je bil vedno ok, pod obremenitvijo so bile neke spremembe kardiologi pravijo da je to zaradi slabe telesne pripravljenosti.( je pa res da sem zadnje 2 leti opustil vse športne dejavnisti razen krajših sprehodov). Osebni zdravnik vse to pripisuje anksoznosti. Zdaj jemljem persen, redko kdaj pa tudi kakšen helex v manjših odmerkih. Načeloma se počutim kar dobro moti me edino zbadanje v vratu oz. grlu ki se mi pojavljla – zelo neprijeten občutek, me zanima če je to zaradi psihe ali mogoče kaj drugega ?

hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni Branko,

glede zdravniških izvidov vam težko karkoli svetujem, saj nisem zdravnik. Ampak, če sem prav razumel vaši izvidi ne nakazujejo, da je težko dihanje in tesnoba v prsih povezana z vaših telesnim zdravstvenim stanjem? Osebni zdravnik vam pravi, da gre za anksioznost. Če sem vas prav razumel vam zdaj Persen in Helex v manjših odmerkih pomagata do boljšega stanja? Ali to potem nakazuje, da je vaše stanje le povezano s psihosomatiko?

Tudi zbadanje v vratu je lahko del psihosomatike. Še posebej, če vam ne najdejo telesnega vzroka.

Glede na to, da ima anksioznost svoj vzrok in da ne gre pričakovati, da se bo stanje izboljšalo samo od sebe, razmislite ali ste pripravljeni poizkusiti s psihoterapijo. Če gre pri vas za psihosomatski vzrok – glede na napisano je kar nekaj verjetnosti za to – potem se vam somatizacija lahko še poslabša v primeru, da ne boste tega psihičnega pritiska nekako zmanjšali. Zdravila vam lahko lajšajo moteči simptom, vendar vam ga ne bodo pozdravili. Nek psihični pritisk očitno prihaja iz nezavednega in se vam kaže v obliki tesnobe ter zbadanja na telesu.

V psihoterapevtskem procesu se lahko samoraziskujete in ob pomoči psihoterapevta predelate konflikte ali travme ter se na ta način osvobodite notranje stiske.

Če imate še kakšno vprašanje ali komentar, ste dobrodošli, da ga zapišete.

Lep pozdrav in srečno,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Najprej najlepša hvala za vaš odovor, imam občutek da se mi to zbadanje pojavlja čisto neodvisno od mojega počutja, ponavadi takrat ko se dobro počutim tudi med počitkom, včasih je občutek čuden, kot da bi me zbodlo v prsih in v vratu na enkrat. Vzrokov zbadanja niti nismo iskali. Imel sem tudi 24 urni holter, tam so odklili kakšen prezgodnji utrip kaj drugega bolj nevarnega pa ne. Pritisk imam nizek tudi pulz v mirovanju okoli 60 vačsih tudi 55 udarcev na min. Drugače se ne poučitm depresivno težav z razpoloženjem nimam. Mogoče sem res malo preveč pozoren na vsa dogajanja v mojem telesu.
O psihoterapiji še nisem razmišljal, na začetku mojih težav sem bil pri psihiatru na pogovoru pa pravi da ne vidi kakšnih psiholoških težav.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni Branko,

tesnoba, somatizacija in anksiozni občutki so lahko odziv telesa, ko psihični konflikt ali travma nista ozaveščena. Ravno zato se zavemo samo simptoma, ki pa je odgovor na neozaveščeno in/ali nepredelano psihično vsebino.

Psihiater vam pravi, da ne vidi psiholoških težav, vaš osebni zdravnik pa pripisuje vaše težave anksioznosti. Če gre pri vas za psihični vzrok vaših težav, kaj lahko izgubite, če se odločite za pomoč s psihoterapijo?

Razmislite in predvsem poizkusite začutiti kaj bi bila za vas primerna pot.

Lep pozdrav in srečno,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close