Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Zbadanje v prsnem košu

Zbadanje v prsnem košu

Pozdravljeni,

Že dolgo časa imam GERB in sem se načeloma že navadil na tiščanje v prsnem košu. Me pa zadnje čase moti nekaj drugega. Namreč v decembru sem prebolel angino. Z antibiotiki sem začel šele peti dan, saj drugih simptomov kot boleče grlo nisem imel. Po preboleli angini, se mi je čez čas začelo pojavljati preskakovanje srca oz. vsake toliko se je srce pač odločilo, da si bo vzelo udarec pavze. To se je pogosteje dogajalo cca. 2 do 3 mesece, potem pa je to postopoma skoraj nehalo oz. se pojavi samo še občasno.

Zdaj pa se mi je začelo pojavljati zbadanje v prsnem košu. Locirano je nekje pri žlički in se malo seli po prnem košu. Sploh, če želim vdihniti. Takrat je najbolje, če se pokrčim v počepu in počasi poskušam globje zadihati. Traja od par sekund, do nekaj minut.

Naj povem, da sem imel pred leti dokaj podobno težavo (samo ne s tako intenziteto zbadanja), zato sem bil napoten na EKG, slikanje pljuč in pa krvne preiskave. Vsi izvidi so bili bp, samo raven kalija je bila prenizka. Rečeno je bilo, da bi lahko do zbadanja prišlo zaradi prenizke ravni kalija in sicer, da če imaš premalo kalija, da skozi urin izločaš večko količino magnezija in kalcija, kar lahko privede do krčev oz. zbadanje po telesu. Takrat sem potem začel jesti več stvari, ki vsebujejo kalij (banane) in zadeva se je začela postopoma izboljševati.

Sumim, da se je zadeva začela ponavljati ampak glede na to, da sem imel pred kratkim še težave s srčnim utripom, me vseeno zanima, kaj porečete Vi, glede na prebrano.

Naj še omenim, da sem star 36 let, imam dva otroka, katera mi ne načeloma ne povzročata pretiranih skrbi, sem pa vseeno precej živčne narave in me kakšne težave v službi lahko hitro spravijo pod stres.

Se opravičujem za dolg tekst, ampak želel sem opisati čim več stvari, da bi lahko na podlagi tega podali kakšno mnenje.

 

V naprej se Vam lepo zahvaljujem za vprašanje in Vas lepo pozdravljam!

Matej

Spoštovani

Glede na opis težav, ne verfjamem, da gre za težave zaradi srca. “Špikanje” ni značilno za srčne bolečine, še posebej, ker so srčne bolečine neodvisne od počožaja telesa, dihanja ipd. Ko gre za bolečine, ki izvirajo iz srca potem so te bolečine povsem neodvisne od prej navedenih sprememb položaja telesa, načina dihanja ipd.

Neredni srčni utripi, ki jim rečemo ekstrasistole, so dokaj pogost pojav. Bolezeni (v vašem primeru kovid), stres ipd. lahko vplivajo na pogostost teh ekstra utripov. Kot sami omenjate, elektrolitski imbalans t.j. premalo ali preveč določenih elementov (kalij, magnezij itd.) lahko prav tako povzročijo neregularne srčne utripe.

Poskušajte živeti čim manj stresno življenje in uživajte zdravo hrano  z veliko vitaminov in drugih hranilnih snovi ter čim manj maščob.

LP

Pozdravljeni,

Že nekaj časa me boli leva roka,začne se v rami ali pa pod pazduho,včasih se tudi razširi na lopatico ali proti zapestju. Enkrat me je celo zbudilo ponoči,taka zbadajoca bolecina pod pazduho. Ob tem sicer ne čutim nekega pritiska v prsih,tudi krvni pritisk in pulz je v mejah normale. Osebna zdravnica pravi,da ni povezano s srcem,me je pa poslala slikati vratno hrbtenico.

Vseeno me skrbi,da bi bilo kaj narobe s srcem.  Stara sem 36 let,imam pa bolj sedeče in zelo stresno delo. Na dosedanjih EKG niso nikoli nic posebnega ugotovili(zadnji je bil novembra lani).

Zanima me,ce bi vseeno morala opraviti se kaksno preiskavo srca?

Hvala

Spoštovana,

Strinjam sem z vašo osebno zdravnico, kajti vse kaže, da imate bolečine mišično skeletnega in ne srčnega izvora.

Mogoče bo slikanje hrbtenice pokazalo vzrok bolečin.

LP

Hvala za odgovor. Me pa zanima glede na to,da je to vendarle leva roka in vsi opozarjajo na povezavo leva roka-srce,kako lahko veš,da je bolečina v povezavi s srcem,oz.da ni v povezavi s srcem. Mene skrbi ravno to,da se pojavi pa neha boleti,pa ne cez dva dni spet,itd..Včasih se malo razširi tudi so levega roba dojke. Ne opažam da bi takrat kaj posebno teskega dvigovala ali pa deugace fizično obremenjevala roko. Bolečina se pojavi brez posebnega vzroka.

 

Hvala tudi za ta odgovor ze vnaprej.

 

Spoštovana

Glede na to, da je EKG brez posebnosti, lahko izključimo infarkt. Prav tako glede na naravo bolečin, ki se ne pojavlja ob naporu, lahko izključimo nezadostno prekrvavitev srčne mišice t.j. angino pectoris, ki je značilna srčna bolečina. Torej, ostane le sum na mišično skeletne bolečine.

LP

 

Pozdravljeni mene pa zanima sledeče imam ko vstanem takoj tahikardije pospešeno bitje srca ..znano anevrizmo interatriskega septuma in LAD most..na uz dilatiran desni prekat oz atrij..sedaj pa imam ko stojim prekoce bolečine v levi roki in kratko sapo ter tiscoco v bolečino v prsnici..bil na ekg kri vse ok ..razen negativni t vali v v1 in d3 ..

Pozdravljeni,

Rtg vratne hrbtenice je pokazal zacetne spremembe na vratni hrbtenici,verjetno tudi posledica sedečega dela. Zdravnica mi je izdala delovni nalog za fizioterapijo. Vseeno me se vedno skrbi,saj boleca roka vztraja,vcasih se mi zdi da se bolecina rahlo razsiri v dojko in pod lopatico. Zato razmisljam o samoplačniškem pregledu pri kardiologu, zanima me kaj bolje pokaže,ce kaj ni v resu, UZ srca ali je zgolj EKG dovolj. Vem da sem rahlo panicna,ampak me zeli skrbi,da ni kaj hudo narobe.

 

Hvala za odgovor

Odgovor na objavo uporabnika
Ales 78, 02.05.2023 ob 14:19

Pozdravljeni mene pa zanima sledeče imam ko vstanem takoj tahikardije pospešeno bitje srca ..znano anevrizmo interatriskega septuma in LAD most..na uz dilatiran desni prekat oz atrij..sedaj pa imam ko stojim prekoce bolečine v levi roki in kratko sapo ter tiscoco v bolečino v prsnici..bil na ekg kri vse ok ..razen negativni t vali v v1 in d3 ..

Spoštovani

Dilatirane srčne votline ne morem komentirati brez konkretnih dimenzij srčnih votlin. Verjetno gre za nepomembne razširitve nekaterih srčnih votlin (desni prekat, atrij). Tiščoča bolečina v prsih je verjetno zaradi mišičnega mostu LAD, ko ena od glavnih koronarnih arterij delno poteka skozi srčno mišico. Odvisno od globine in dolžine poteka skozi mišico, so prisotni ali ne simptomi, ki jih navajate.

LP

Odgovor na objavo uporabnika
Barby508, 14.05.2023 ob 18:29

Pozdravljeni,

Rtg vratne hrbtenice je pokazal zacetne spremembe na vratni hrbtenici,verjetno tudi posledica sedečega dela. Zdravnica mi je izdala delovni nalog za fizioterapijo. Vseeno me se vedno skrbi,saj boleca roka vztraja,vcasih se mi zdi da se bolecina rahlo razsiri v dojko in pod lopatico. Zato razmisljam o samoplačniškem pregledu pri kardiologu, zanima me kaj bolje pokaže,ce kaj ni v resu, UZ srca ali je zgolj EKG dovolj. Vem da sem rahlo panicna,ampak me zeli skrbi,da ni kaj hudo narobe.

 

Hvala za odgovor

Spoštovana

EKG pokaže električno prevodnost srčne mišice. Motnje prevodnosti so različne. V prineri infarkta je del srčne misice nepovratno poškodovan in se spremeni prevodnost tega dela srca. Prav tako če je slabsa prekrvavitev srčne misice, je to možno ugotoviti z EKG.

Ultrazvok srca pokaže v realnem času velikost srčnih votlin in sten ter krčljivost srčne mišice. Prav tako pokaže kako učinkovito srce črpa kri in delovanje vseh 4 srčnih zaklopk. Verjamem da je pri vas stanje ok, če pa želite seveda lahko opravite samoplačnisko tudi ultrazvok srca. Takrat se naredi tudi EKG srca. Izbira je vaša.

LP

Pozdravljeni..sedaj se bil ma pregledu scintigrafijo je pokazalo neenakomerno kopičenje ostalo bp cikloergometrija nisem zmogel zaradi utrujenosti..lahko bi šlo za mikrovaskularna ap oz vazospasticno ..cta koronarke so brez posebnosti razen LAD mosticek in anevrizma si se boci za konkavno..če vzamem olicard tiscanje preneha mi pa zbilje tako tlak da sem omoticen cel dan in ne morem funkcionirati kaj predlagate ..troponin in ekgji so bp ogromno sem jih neredili

Pozabil sem omeniti da takoj ko vstanem mi poskici pulz na 120 in bolečina v levi rami vsakodnevno …nastavljen holter kjer opisujejo 150 napadov sinusnih tahikardij v 24 h …ali je smiselno velikokrat delati troponin in hoditi na ekg..ker pravijo da bolečina ni od srca…jaz pa pravim da je

Spoštovani

Ni smiselno delati nepotrebne preiskave, smiselno pa je vpeljati zdravila za obvladovanje tahikardij, ki sicer same po sebi niso nic hudega vendar sčasoma lahko pripeljejo tudi do poškodbe srčne mišice.

LP

Ja se strinjam da je nepotrebno vendar vsakodnevne bolečine tiscanje v prsnici in leva roka..mora nekje biti vzrok tem težavam.. jemljem concor in procolaran..Kako sploh potem ugotovijo ali imam bolezen srca..posumili so na mikrovaskularna oz vazospasticno..Kako to dokazati..mel sem že 3x kolo vse bo razen neg t val v d3 iz srca bp scinti razmeroma bp..cta koronarke so brez posebnosti razen LAD mosticek.. kje tiči razlog ker vsakodnevno zbadanje in delanje ekgjev ne pelje nikamor hvala kaj predlagate..so pa bolečine tudi v mirovanju..ko vzamem nitronigual popusti

Spoštovani

LAD mostiček bi lahko bil vir težav, saj lahko pride do vazospazmov t.j. krčenja arterije na tem delu poteka LAD. Seveda je možna tudi mikrovaskularna angina pektoris vendar je  težko dokazati, da res gre za ta primer angine pectoris. Zdravila, ki jim pravimo zaviralci kalcijevih kanalčkov so zdravila predvsem za zdravljenje povišanega krvnega tlaka vendar včasih pomagajo tudi, ko gre za spontane vazospazme koronark.

LP

Kakšno preiskavo mi se predlagate da opravim ..naprimer na postelji vozim kolo z nogama in me začne boleti v prsih tiščat in leva rama ter roka

Pri uporabi olicarda 40 mi pritisk tako zbije..ali mi svetujeste za ta lad mosticek preductal mr 35

Se to mi povejte ko grem na ekg ko me tišči bi se videlo na ekg kaj..ta vazospazem..oz kakšna sprememba ..Moram povedati da ko vzamem preductal mr 35 mi bolečina popusti po 15 min ..in v levi roki in v prsih..

Pozdravljen i nisem se dobil vašega odgovora

Spoštovani Ales 78

“Pozdravljeni mene pa zanima sledeče imam ko vstanem takoj tahikardije pospešeno bitje srca ..znano anevrizmo interatriskega septuma in LAD most..na uz dilatiran desni prekat oz atrij..sedaj pa imam ko stojim prekoce bolečine v levi roki in kratko sapo ter tiscoco v bolečino v prsnici..bil na ekg kri vse ok ..razen negativni t vali v v1 in d3 ..”

 

Na veliko vaših vprašanj sem že odgovoril. Večina se jih ponavlja. Redno jemljite zdravila, če pa bi se težave še naprej nadaljevale bi lahko prišla v poštev tudi kirurška odstranitev LAD mostu. To se lahko naredi vendar le izjemoma. Torej, nadaljujte z jemanjem zdravil:

Zaviralci adrenergičnih receptorjev beta (beta blokatorji): zdravila, ki upočasnijo srčni utrip in pomagajo zmanjšati količino sile, s katero srce stiska

Zaviralci kalcijevih kanalčkov: zdravila, ki pomagajo sprostiti in razširiti krvne žile

Statini: znižujejo raven holesterola v krvi, kar pomaga preprečevati nastajanje oblog v arterijah

Aspirin: Aspirin lahko pomaga preprečiti nastanek krvnih strdkov ali zamašitev arterij.

Srečno!

New Report

Close