Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami zaznavanje in vključevanje glasbe

zaznavanje in vključevanje glasbe

Živjo!

Sem absolventka na Filozofski fakulteti na Oddelku za muzikologijo in pišem diplomsko nalogo o zaznavanju in vključevanju glasbe v vsakodnevno življenje gluhih in naglušnih.

Prebirala sem vaše izkušnje in mnenja o poslušanju glasbe, sedaj pa me zanima, na kakšen način zaznavate glasbo (poleg samega zvoka) – vibracije (si pomagate z baloni?), ali več pozornosti namenite besedilu, vam več pomeni, če izvajalca tudi vidite, itd.?
Poleg tega me zanima, ali glasbo dejansko vključujete v svoje življenje? Se z njo srečujete tudi pedagoško – npr. glasbena šola, pevski zbori, itd.? Kakšne so vaše možnosti v Sloveniji (kakšne v tujini) za obiskovanje prireditev in ostalih javnih dogodkov, ki vključujejo tudi glasbo? Koncerti, opera …?

Sama se učim tudi znakovnega jezika in nameravam v kratkem oditi na društvo ter izvesti anketo, a bi mi pri njeni sestavi močno pomagale vaše izkušnje, mnenja, znanje …
Vesela bi bila tudi, če bi bil kdo izmed vas pripravljen izpolniti anketo!

Hvala za pomoč!
Nina

Lepo pozdravljam to idejo, in jo podpiram.
Informacij je precej, neposredno se jih dobi od gluhih sami in med pedagogi v zavodih za gluhe in naglušne. Glasba je bila vedno del življenja gluhih, čeprav je ne slišijo.
Predlagam, da malo pobrskaš po spletni strani Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, kjer je spletna televizija gluhih. Tam boš našla nekaj informacij, prav tako predlagam, da pridobiš informacije tudi od upokojenih učiteljev, ki so imeli pevski zbor gluhih v mariborski šoli, v Ljubljani je tudi pevski zbor v znakovnem jeziku. Poleg tega je zelo znana svetovna umetnica, glasbenica, ki je dve leti prej obiskala Ljubljano, tudi gluha…

Skratka, to bo odličen prispevek h kulturi gluhih.

mag. Petra Rezar

Jaz glasbo slišim če je izredno glasna (se pravi na max), sicer me pogosto moti če je na običajni jakosti, saj se mi zdi, da okoli sebe slišim samo hreščanje in cviljenje. Poslušam glasbo, ki sem jo nekdaj, ker se spomnim melodije. Vsekakor želim vedno prebrati besedilo in sem neizmerno srečna, če je vse podnaslovljeno. Sicer so mi blizu vibracije. uporabim slušne pripomočke, vendar nikoli ni glasba tista čista, kot je bila nekoč davno, ko sem slišala.
Sicer pa tako, opera me spravi ob pamet, saj teksta ne razumem čisto nič, koncerti so ok, ker je dovolj glasnosti, če gre za klasike, za koncerte, kjer ni dodatnih motečih elementov. Uživam v poslušanju bobnov, gongov ker jih najbolje čutim in so mi glasovi nekako topli.
Kar veliko se sedaj pojavlja indukcijska zanka v dvoranah, vendar vsekakor ni tistega občutka, da glasbo slišiš. Vedno se pojavi /vsaj meni kup motečih elementov.

Hvala za napotke, izkušnje, predloge …

Bila bi vesela, če bi bil kdo pripravljen izpolniti anketo, ki jo lahko najdete na spodnjem naslovu, saj je odziv zaenkrat zeeelo slab. Hvala!

http://www.1ka.si/a/5220

Hvala vsem posameznikom, ki ste rešili ankete, saj je zame vsaka izpolnjena anketa zelo dragocena!
Nekdo je napisal, da je sodeloval v “pevskem zboru” oz. nastopal v slovenskem znakovnem jeziku na prireditvah … zanima me, če bi bil kdo pripravljen povedati kaj več o tem, me napotiti do “zborovodje”, itd.?

Hvala!

Bi mi znal kdo (in bil pripravljen) odgovoriti na eno samo vprašanje: zakaj je odziv na mojo raziskavo – tako številčno kot tudi vsebinsko – kljub velikim prizadevanjem tako katastrofalen? Večina društev se ni odzvala, vprašalnik je rešila peščica posameznikov, odgovori so neustrezni in pomanjkljivi … Kaj se skriva v ozadju? Je raziskovanje glasbe pri osebah z okvaro sluha za njih ponižujoče? Prepričana sem, da je v ozadju psihološki dejavnik, ki je vplival na tako slabe rezultate …

Lepo pozdravljeni,
odziv je čisto normalen med gluhimi, kadar gre za reševanje anket preko spleta. Najboljše je iti direktno v društvo s papirji in med člane, ter se jim predstaviti, in z vašo pomočjo/spodbudo bodo radi rešili vprašalnik. Res pa je, da terja tudi več časa.

Srečno!

mag. Petra Rezar

New Report

Close