Zažet želodček pri otročku
Lepo pozdravljeni dr. Kornhauser Cerar!
Mene pa samo zanima, kako poteka vse pri otročku, ki se rodi z rahlo zažetim-zožanim želodčkom. Ali je nujno potrebna operacija, ali v kakšnih primerih ni…. Me zanima v zvezi s tem po vaših izkušnjah, ko srečujete take otročke, kako je potekalo pri njih. In kako pogost pojav je to in zaradi česa sploh to pride? Zanima me vse v zvezi s tem, lepo prosim….ker nikjer nisem nič posebnega izvedela 🙁
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Ana
Draga Ana,
pojem, ki ga opisujete (zažet – zožen želodček), je zelo širok. Obsega tako normalne variacije (ko enkrat vidijo zožitev začetnega dela črevesja ali pa zelo majhen želodec) kot resne prirojene napake. Ki so lahko dedno pogojene ali slučajne, za večino ne najdemo vzroka. Zato je težko pisati kar na počez…
Po pravilu se v primeru, ko je postavljen sum na zaporo v prebavilih že pred rojstvom, svetuje porod v Ljubljani. Po rojstvu se dojenčka opazuje – in če bruha ali ima velik napet trebušček, se naredi preiskave kot so rentgensko slikanje in ultrazvočni pregled. Če gre res za zaporo, je nujna operacija. Tudi tu gre za velik razpon različnih posegov z različno agresivnostjo in prognozo.
Verjetno je to, da še ni jasno, za kakšno težavo gre pri vašem bodočem otročku in ali bo ta sploh pomembna po rojstvu, tudi razlog, da vam nihče ne more natančneje povedati, kaj se bo dogajalo po rojstvu in ali bo res potreben kakšen poseg. Tudi jaz nisem nič boljša v dajanju pojasnil – prej slabša, saj ste mi napisali veliko premalo podatkov za kakšno vsaj malo otipljivo razlago. Vaš ginekolog bo tu lahko bistveno boljši in verodostojnejši – zato ga(jo) čim več sprašujte!
Pozdrav,