Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Zavrniti OGTT test v nosečnosti?

Zavrniti OGTT test v nosečnosti?

Pozdravljeni,

sem v 27. tednu nosečnosti in napotena na OGTT test (ker se sedaj testira vse nosečnice), vendar sem močno v dvomih ali je to potrebno.

To je moja druga nosečnost in v prvi nosečnosti nisem bila na testu, vse je bilo ok.

Glukoza na tešče po prvem pregledu v začetu nosečnosti je bila 4,3.

Test se mi zdi velik šok za telo in sem zelo proti. Zavedam se posledic nosečniške sladkorne, vendar se sprašujem zakaj bi telo in otroka šokirala, če ni nikakršnih znakov, da bi bilo z menoj kaj narobe??

Nosečnost poteka normalno, počutim se super, glukoza ni bila povišana. Simptomov sladkorne nimam.

Kakšno je vaše mnenje?

Hvala in lep pozdrav,

Pozdravljeni,

glede na smernice je OGTT potreben. Zdravniki zagovarjamo smernice, tudi jaz.

V kolikor imate normalno toleranco za glukozo, bo vaš organizem in organizem otroka (ker boste že vaš hormonski sistem zreguliral krvni sladkor) test prenesel enako, kot če bi popili kozarec sladkega čaja ali soka, da ne govorim o drugih pijačah, ki jih pogosto kupujemo. V kolikor pa je toleranca za glukozo motena, pa bo test pokazal, da morate do konca nosečnosti večjo skrb posvetiti zdravi prehrani, za normalen razvoj otroka.

Pri tem pa se morate zavedati, da je zdravnik svetovalec in dela po svojih najboljših močeh in znanju. Vsaka oseba pa ima pravico, da sama odloča o vseh zdravljenjih, diagnostičnih in drugih posegih v telo.

Jaz vam svetujem da greste na test. Za lažje pitje sladke tekočine si lahko vanjo iztisnete limono. Odločitev pa je seveda vaša.

Lep pozdrav

Karmen Janša

Ok, torej lahko mirno zavrnem test, če so bili do zdaj testi normalni, otrok ni prevelik, teže nisem pridobila in zaužijem zeloooo malo sladkorjev? Sladkor v čisti obliki pride do mene le redko, morda v enem tednu z dvema kepicama sladoleda in kakšnim koščkom peciva. Ne sladkam ne čaja, kave, pijem samo vodo. Spiti 50g sladkorja bi mi pomenilo velik šok, če je to zame šok je šok tudi za še nerojenega otroka, ki verjetno tudi ne more predelati takšne doze sladkorja kar tako in zato se mi zdi ta test preinvaziven v vseh pogledih.
Ali obstaja še kakšna druga možnost diagnostike?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close