ZAVRNITEV KRAJŠEGA DELOVNEGA ČASA _PRITOŽBA
Punce, sem z vami in držim pesti, da bo akcija uspela.
p.s. zraven bi še pristavila lonček o uri za dojenje, ki je padla v zakonsko luknjo, ministrstvo in akterji pa so isti.
A nove popravke Starševskega zakona se že da kje dobiti? Sprejeti so bili namreč prejšnji teden v državnem zboru, pa jih še nikjer ne dobim pisno.
A se mogoče spomniš (ali pa jih vprašaš) kateri zakon, pravilnik ali podobni predpis? To je izredno dragocena informacija. Jaz sem namreč obrnila vse zakone in predpise, ki bi bili lahko povezljivi z Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in ki bi lahko eventualno drugače predpisali pravico do krajšega delovnega časa za določene kategorije zavarovancev (KAR SEVEDA NE BI BILO USTAVNO) in nisem našla nič.
Centru za socilano delo sem konec oktobra že pisala in sicer ZAHTEVEK PO PISMENI OBRAZLOŽITVI IN PRITOŽBA
in to V ROKE DIREKTORJA
Rezultat:
poklicali so me po telefonu! (pismena obrazložitev?)
No, malo smo se pomenili in povedali so mi, da je težava na ZZZ, da oni so mi sicer že izdali pozitiven sklep ampak ko so me želeli zavarovati za 4 ure, pa jih je ZZZS zavrnil, ker imajo taka navodila z ministrstva.
In da naj pošljem moj sklep nazaj, ker ne velja. In da niti ne vejo kaj naj mi napišejo – potem smo se zmenili, da mi bodo napisali vsaj nekaj, da se lahko pritožim.
Do danes odgovra na papirju še ni…
Mislim, da moramo vse napisat pritožbo naravnost na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je za to pristojno. Tuleje njihova spletna stran z vsemi veljavnimi zakoni in pravilniki.
Ampak ker znamo na odgovor na pritožbo čakati pol leta (toliko baje traja so mi rekli na CSD) in ker je pri njih praksa taka, da potem, če ti ugodijo, ne moreš uveljavljati pravic za nazaj – bom sama počakala na javni odgovor novinarki. Seveda pa se zna kje v kakšnem predalu čudežno najti tudi kakšen pravilnik ki bi morda res lahko bil veljaven.
Ampak naj mi prosim, pojasnijo, kateri!
N.
V primeru kršitev pravic na delovnem mestu se lahko pokliče na neko brezplačno številko (najbrž je v Naši ženi), mogoče so oni vsaj pravno bolje seznanjeni s to stvarjo. Kaj pa sindikat (če je katera včlanjena)?
Potem je tu še pisarna varuha človekovih pravic – tam imajo kup pravnikov, ki svetujejo tudi v zvezi z upravnimi postopki. Če ni izdana pismena odločba, je to zagotovo kršitev, ker s tem človek ne more izkoristiti svoje pravice do pritožbe. Pa tudi skrivnostna Navodila ne morejo biti čisto v redu – kot bi šlo za velikega brata, ki komunicira samo po računalniku in tistim uradničkom na CSD in na Zavodu narekuje, kako naj delajo.
Ampak najbrž bo res moral Pop TV priti s kamero, da se bo komu zdelo vredno kaj povedati. Prav zanima me, koliko staršev sploh izkoristi to pravico in koliko staršev med tistimi, ki je niso izkoristili, tega niso naredili zaradi pritiska ali nezadovoljstva delodajalca.
Če same ne bomo povzdignile glasu (saj gre predvsem za matere), je v našem imenu zagotovo ne bo nihče drug.
Ta skrivnostna Navodila (ki nimajo podlago v nobenem zakonu, pravilniku ipd., ki bi se ga dalo najti in prebrati) so mi pa začela iti že pošteno na živce in me delati strahovito firbčno. Ker Pika+ pravi, da so ji na CSD kazali Uradni list iz leta 2001, bom danes za lahko noč pričela z Ur.l. 1/2001 in tako do ta zadnjega! Mislim, da pravne podlage sicer noter ne more biti, a si bom vsaj krajšala čas do srede, ko upam, da bodo novinarji bolj uspešni.
Plus, kdaj predvidoma pa bo oddaja na to temo na POP TV?
Glede pisnega odgovora CSD pa tole: ker bi oni zgleda zadevo odobrili, če se ne bi zataknilo pri ZZZS, naj kot obrazložitev skopirajo pisni odgovor, ki ga je CSD dobil od ZZZS (upam, da je njihovo komuniciranje uradno, torej – v pisni obliki).
Deja, hvala lepa za tvoj trud – vau, iti v posteljo z uradnimi listi – svaka cast!
Iskreno upam, da se bo vse skupaj obrestovalo in da se bo ta napakica popravila tako, da bodo lahko vse mame, ki jim to ustreza, delale 4 ure.
Sicer pa se bojim, da kar se tiče “korespondence” CSD in ZZZS to poteka natančno takole:
Referentka CSD spiše prijavo za (dodatne)4 ure na obrazcu M1 ali kaj podobnega in osebno nese pred okence na Miklošičevi, kjer druga referentka reče:
“ne, tele pa mi ne moremo zavarovati, ker ima zavarovalno osnovo XX in imamo navodila, da za te ne velja.”
Potem gre referentka s CSD nazaj in telefonira (meni) in mi pove, da ne bo šlo. In da ne ve po katerem pravilniku, ker me pač CSD noče zavarovati.
Vsaj tako sem razbrala iz tel. pogovora.
N:
Jaz imam pa eno – sicer res minimalno in samo delno – a vseeno pojasnilo s strani CSD! Vsaj v zvezi z s.p.-ji so poskušali nekaj razložiti. Kot vidite, so se odgovoru glede ostalih izognili in tako še vedno ostaja zavito v temo glede lastnikov/solastnikov, direktorjev in samozaposlenih.
objavljeno na:
Datum: 03.11.2003 Vprašanje postavil-a: Deja
Vprašanje:Dobila sem informacijo, da lastniki/solastniki firm, direktorji, s.p.-ji in samozaposleni ne morejo koristiti pravico do dela s krajšim delovnim časom do 3. leta otrokove starosti oz., da jim Center za socialno delo ne krije prispevkov za polno delovno dobo (od minimalne plače). Ali je to res in po katerem zakonu in pravilniku?
Odgovor:K vlogi morate priložiti pogodbo o zaposlitvi, ki jo pa kot samostojni podjetnik ne morete, saj je ne morete skleniti sami s seboj. Ker nimate pogodbe o zaposlitvi je sklep, ki ga priložite ničen, saj ni izdan na pravni podlagi (pogodbi o zaposlitvi). Vlagatelj, kot samostojni podjetnik ni zavarovan na podlagi, ki je temelj za uveljavljanje pravic iz 119.člena ZSDP.
Datum odgovora: 10.11.2003 Odgovarjal-a: Enota za starševsko varstvo in družinske prejemke
Vsaka čast vašim naporom – vas spremljam, ker me ta tema vsak dan bolj zanima, sem pa v isti situaciji kot nata6a, čeprav se postopkov še nisem lotila.
Se ga bom pa že zaradi radovednosti takoj, ko mi bo uspelo najti čas za uradniške mline. In bom poročala.
Tale tazadnji (in edini pisni) odgovor se mi pa zdi višek našega birokratskega sistema. Ni tapravega papirja??? KAJ PA VSEBINA PRAVICE, A TO NE ŠTEJE?
Sicer sem ekonomistka, ampak na faxu so nam pri pravu kako 5.uro pravniki razlagali, da je zakone treba razumet z vsebinskega vidika, torej kar je imel v mislih zakonodajalec…no ja, mogoče sem pa samo jaz bila naivna:(((
V imenu vseh nas, ki čakamo na končni obračun, hvala za vaš trud!
Maxi
Karmen, sprememba katerega zakona te zanima? Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih? Si tega mislila? A je bil podan predlog? Vse zakone in ostale predpise, predloge zakonov, zapise sej državnega zbora itd. si lahko prebereš na
Objavljen je tudi že Uradni list 107/2003 z dne 6.11.2003 in sicer na
, ampak nisem zasledila, da bi bila bila sprejeta kakšna sprememba.
Hja, ampak v mojem primeru obstaja pogodba o zaposlitvi, ker me zaposluje mož kot direktor in to pogodbo sem tudi predložila CSD. Sem solastnice te, iste firme ampak pogodba o zaposlitvi je in to veljavna in sem jo tudi predložila pa so me ravno tako zavrnili čeprav (spet poudarjam ) nisem zaposlena na vodstvenem mestu.
Lp, P
Deja,
pa saj se hecajo!
Vse bolj se mi zdi, da imamo v rokah zelo zelo zelo vročo temo!
In da so ga tu res polomili!
Ni vrag, da bomo zmagale!
Nadaljujmo s tem dopisovanjem, zdi se mi vsak dan bolj zanimivo!
Še posebej, če pogledaš uradni odgovor CSDja deji in npr. moj ali primer Plus.
Počakajmo še do četrtka, čakam še en odgovor, potem pa najbolje če naredimo širšo medijsko akcijo!
Nataša
Kaj pa tolmačenje zakona? V nekaterih primerih državni zbor prosi vrhovno sodišče (ali ne vem koga že) za tolmačenje zakona, če je ta dvoumen.
Tudi če si s. p., si zaposlen (ali pa si nemara brezposeln ali nezaposlen?), plačuješ prispevke (tako kot zaposleni), dobivaš plačo, imaš pravico do dopusta, itd…
Ista razlaga (da torej ni pogodbe o zaposlitvi) torej najbrž velja tudi za sam. kult. ustvarjalce. Meni se to res zdi višek. Povrh vsega pa država menda spodbuja zasebne male podjetnike. A res? Staršev med njimi s takšnimi razlagami zagotovo ne podpira.
artep,
meni se zdi zakon popolnoma jasen in nedvoumen:
“Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas.”
Dejstvo. Ali mama ali oče / tisti ki želi /ima to pravico. Ne glede na poklic!
Lahko pa bi ZAVRNJENE ODLOČBE (ki jih nimamo v pisni obliki) dale v presojo USTAVNEMU SODIŠČU.
Zaradi kršenja načela enakopravnosti, ki je zapisano med poglavitnimi dejstvi v ustavi, ane?
Pa še to, zanimame kdo je podpisan pod ta skrivnostna navodila?
Kdo je močnejši od zakona?
N.