Najdi forum

zavračanje dojke

Spoštovani, imam 2 meseca staro deklico. ROjena je bila s težo 3960g, v porodnišnici je padla na 3720g, 4. dan ob odpustu je tehtala 3850g. Prvi mesec je prišla do teže 4620g, drugi mesec pa na 5230g. Ker pediatrinja ni najbolj zadovoljna z napredkom sem se začela mleko iztiskati in jo hraniti po steklenički, da bi videla koliko sploh poje. Težava je namreč v tem, da ona, ko začne sesati, začne mleko kar brizgati in ker ne uspe tako hitro požirati se ji zaleti, začne jokati in se nalovi zraka. Potem pa noče več prijeti dojke. dojim jo tako le še ponoči oz. proti jutru (spi neprekinjeno od 22. ure pa do petih, šestih zjutraj), ker drugače sploh noče prijeti dojke oz. joka in se kar zvija, ko jo želim pristaviti. Kaj naj storim? Naj si brizgam mleko še naprej ali naj ji uvedem dodatek. Mleka je sicer zaenkrat še dovolj, vendar mi izstiskanje vzame precej časa in nekatere mamice potem obžalujejo da se se toliko ukvarjale z izstiskanjem mleka, namesto da bi se posvetile malemu bitjecu. Poleg tega je bila vedno bolj lena za sesanje. Vlekla je nekaj minut, potem pa se je le igrala, tako da sem prepričana, da tisti podrti kupčki so bili bolj od zraka. Kako bi jo po vašem mnenju lahko navadila nazaj na dojenje oz. kaj naj po vašem mnenju storim, da bo deklica bolj pridobivala na teži?
HVala za odgovor

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam zelo podobno težavo s svojo 2 mesečno deklico. Pred tremi tedni je začela med dojenjem jokati. Najprej malo in le tu in tam, zdaj pa joka, zavrača dojko in se noče prisesati že skoraj vsak obrok, razen ponoči in zjutraj. Včasih sumim krče, drugič se mi zdi, da ji ustrezajo dojke le dokler intenzivno teče, ko pa se je treba malo potrudit, joka. Zanimivo je tudi to, da imam opazno raje levo dojko in se prav krega, če jo pristavim k desni. Posledično imam v tej veliko manj za ponuditi.
Poskusila sem z dodatkom v kritičnih situacijah (navadno samo en obrok zvečer po matranju z dojenjem, še to le 3x do sedaj), pa ni najbolj navdušena. Pravzaprav ne popije niti 20 ml. Pred 14 dnevi sem jo začela tehtati in je imela 3950g (porodna teža je bila 2970), danes je imela 4200g.
So boljši in slabši dnevi. Kakšen dan joka le zvečer, včasih pa prav vsak obrok.
Kaj bi lahko bilo krivo za to in ali se vam zdi, da dovolj napreduje in da se mi ni treba preveč obremenjevati s tem?

Mogoče za informacijo še to: pri prvem otroku sem imela iste težave, le da nisem imela izkušenj in sem se preveč pustila vplivat od pediatrinje, sester, tudi sorodnic glede dojenja. Vsi so bili “pametni”, kako bi naj dojila, kolikokrat, na koliko časa…Nisem dovolj poslušala svojega fantka in bila sem zelo nervozna. Tako je po 14 dnevih tako shujšal, da sva morala začeti s stekleničko in dodatkom, še vedno pa sem si večino načrpala. Dojiti se sploh ni več hotel. To sem počela 4 mesece, kar mi je pobralo ogromno energije in se mi je včasih zdelo, da ne počnem nič drugega, kot le črpam…Ni mi žal, saj je bilo najboljše za mojega otroka, vendar pa zdaj ravnam drugače in dojim takrat, ko si pikica želi in če jo muči, se dojiva tudi po 2 uri, večkrat po malem, s pavzami, previjanji, pogovarjanjem, masiranjem, tako da se mi zdi, da nama kar uspeva zadovoljivo napredovati.

Hvala za odgovor, mnenje in vsem mamicam želim obilo sreče pri hranjenju malčkov!

S

Naša deklica nima krčev, saj je nikdar ne zvija, ampak je prav doborvoljen dojenček. Ko se pogovarjamoo z njo se smeje na vsa usta in spušča glasove, kot bi se hotela pogovarjati. Pokakana je 1-3x na dan (obilno), prav tako so plenice polulane. Je pa velika zaspanka. Danes je naprimer vsala šele ob dvanajstih (spala je od 22. zvečer), vmes je jedla le ob 6. zjutraj, potem pa je z veseljem popila cel obrok (120 mililitrov). Če ne bo šlo drugače, si bom mleko pač brizgala, vendar je bolj praktično, če bi se lahko dojile, zato prosim za nasvet, kako ponovno vzpostaviti dojenje.

Pozdravljenim, katy25!

vaša deklica je stara 2m. Prvi mesec je napredovala zelo dobro (900g), drugi mesec pa dobrih 600g. Dojite zdaj ponoči in zgodaj zjutraj, ko sprejme dojko, sicer pa mleko iztiskate in jo hranite po steklenički, saj se na dojki čez dan krega. vsak dan je vsaj enkrat obilno pokana, pleničke so polulane.

Najprej glede teže. Dojenčki dobivajo na teži v poskokih, en mesec je lahko več, drugi manj, spodnja meja v prvih treh mesecih je VSAJ 450g na mesec. Povprečno pridobivanje je okoli 600-700g na mesec. Pomembno je, da deklica približno sledi krivuljam, kjer je bila ob porodu. Preverite lahko tudi rast, obseg glvice, če imate podatke: http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, 2000, s foruma Pediatrija). Morda bo zanimiva tudi tale povezava: http://med.over.net/forum5/read.php?94,5015389,5067943#REPLY (minimum, različne zahteve)

Črpalka nikoli ni merilo, koliko mleka se tvori pri mamici. Preskok na črpanje v takih situacijah, ko mamico slrbi za težo, prej odsvetujemo kot pa, da bi ga priporočali – črpalka namreč običajno načrpamanj mleka. Bolje je poskušati s spremenjeno tehniko dojenja, morda hitreje/večkrat dojki menjavati vsak podoj, morda skrajšati razmak med dojenjem oz. povečati število podojev, zato da bo otrok laže in hitreje prišel do več mleka. Če čakamo, da se mleko “nateka”, se ga tvori manj in tvori se počasneje.

Steklenička deluje zlo drugače od dojenja in otrok jo lahko odklanja ali pa popije vse in vrč, kot zmore, potem pa denimo tudi včasih poliva. Problem nasvetov, da s stekleničko lahko vidimo, koliko otrok poje, je že v osnoi ta, da dojenje jemlje kot obrok. Dojenčki nimajo obrokov, ko se dojijo, temveč so podoji običajno razporejeni v skupkih/grozdih (to ni združljivo z logiko obroka) in tudi lahko so podoji zelo neenaki, saj otrok vedno ne vzame enako količino mleka. Dojenje tudi ni le hranjenje. Dojenje po sistemu obrokov je eden največjih problemov in ovir, da se zatakne in prezgodaj konča. Večinoma se namreč materino mleko prebavi že v uri, uri in pol. Knjižice, v katerih piše, da bi moral dojen otrok imeti npr. 5, 6, 8… podojev in po Xml, so lepa teorija, ki s prakso nima nobene zveze, to dela veliko zmedo. Mnogi 1-2m dojenčki se dojijo npr. 10-12-krat, nekateri 15-krat, drugi večkrat, redki 8-krat in manj, vendar ti podoji niso nujno vsi dolgi, izdatni, ampak tudi kratki.

Če je razmak velik, sta dojki prenapeti, izcejanje močno in otrok težko sledi valu mleka, ki ga dobesedno zalije. Poskusite, ali bi deklica dojko raje sprejela tedaj, ko bo:
– umirjena in še ne zelo lačna, torej uro, dve po prejšnjem dojenju ali hranjenju po steklenički
– tudi čez dan za uspavanje, ko ste jo že delno umirili in uspavali
– dobre volje in razpoložena, vaši dojki pa ne prepolni, torej, da jo ne bo zalivalo

Možno je, da ima deklica nekaj sesalne zmede ali pač stavka, se krega nad tem, da jo zaliva. Priporočam, da pogledate podobne primere spodaj. Vsekakor iščite različne trenutke za dojenje, ko bosta obe umirjeni. Lahko poskusite tudi drugačen položaj. Silite ne, eksperimentirajte potrpežljivo in poskušajte dekico nežno prepričati v dojenje.

Kreganje na dojki, zavračanje dojenja, nemirno dojenje – izkušnje:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1933&t=1933 (6t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1984748,1984765#msg-1984765 (1m in 1,5m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986835 (1,5m, popolnoma zavrača od rojstva)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4324944 (4m, dojenje samo v spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5111687 (kako preprečiti zaletavanje mleka)
Doječa stavka – zavračanje dojenja v prvem letu:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977609,1977609#msg-1977609 (mlajši dojenček)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4265569,4274199#msg-4274199 (kako postopoma nazaj na dojko)

Opažate morda, da je deklica ponevi napeta, jo je težko pestovati, s težavo zdrži v položaju zibelke pri dojenju, se upira, krivi nazaj? Ima morda nekoliko povišan mišični tonus? Tudi to je lahko vzrok težav.

Če bo še naprej dobro napredovala in polnila pleničke kot zdaj, je vaša tvorba mleka primerna in dodatka deklica ne rabi. Lahko si postavite morda kratkoročne cilje, npr. en teden poskušati izboljšati dojenje, npr. da ukinete črpanje vsaj postopoma. Naslednji teden pa se glede na učinek odločate napre, ali poskušate še ali pa črpanja zamenjate s prilagojenim mlekom, če bo za vas vse skupaj prenaporno. Ni pravila, nekatere mamice so s črpanjem zadovoljne in vztrajajo brez stresa, druge to preveč utruja in so srečne, ko prenehajo.

“Poleg tega je bila vedno bolj lena za sesanje. Vlekla je nekaj minut, potem pa se je le igrala”
***Kolikočasa je aktivno sesala? Možno je, da je sledila toku mleka. Ni neobičajno, če otrok učinkovito sesa in nato tempo umiri. Malce ga še spodbujamo, če ocenimo, da bi bilo to dobro, nato pa ponudimo drugo dojko, če bo želel posesati še to razpoložljivo mleko.

Težko je reči, kdaj bo otrok pripravljen. Nekateri so hitro spet za stvar, drugi se kregajo in zahtevajo stekleničko. Razplet je odvisen tako od iznajdljivosti in potrpežljivosti mamice kot seveda tudi od otroka, ki je aktiven v tem dogajanju.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Lep pozdrav tudi vam, smami!

Starost vaše deklice je enaka, 2m, vendar težave morda nekoliko drugačne. Tri tedne se krega in dojko zavrača. Sumite kolike, pogosto se spoloh ne prisesa in že prej joka, težave imata predvsem na desni dojki.

Tudi pri vas bom začela s težo, ker to je vendarle najpomembnejše, kajne. V mesecu in pol je dobila lepo, okoli kilogram (okoli 160g na teden, če sem prav ocenila; če boste računali, vzemite najnižjo težo, ne porodne). Zadnja 2t ste natehtali 250g oz. 125g na teden (minimum je 110-115g na teden), kar kaže, da so težave verjetno nekoliko vplivale, ni pa teža kritična. Če imate tehtnico, se boste morda bolje počutili ob tehtanju – preverite težo vsak teden in v istem delu dneva. Dnevna nihanja niso kaj dosti zanesljiva.

Za zdaj deklica pričakovano sledi svoji krivulji teže, preverite tudi, kako raste… http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, 2000, s foruma Pediatrija).

Prebavne težave in kolike bi vsekakor lahko vplivale na to kreganje na dojki. Lahko morda še dopolnite:
– kako pogosto se deklica doji
– kakšne barve, konsistence je njeno blato
– ima morda kaj težav s kožo
– imate v družini alergije

Ste že poskusili z dieto brez kravjega mleka in izdelkov iz njega? Mnogi otroci so v tej starosti preobčutljivi na kravje mleko in se vidno umirijo, ko je mamica vsaj 2-3 tedne na taki dieti. Priporočamo tudi omejitev rafiniranega sladkorja vseh vrst, kave, pravega čaja, čokolade, saj delujejo stimulativno in je lahko otrok nervozen ali ima tudi zato težave s prebavo, napenjanjem… Včasih je problem nezrelosti črevesja otroka prisoten kljub tovrstnim ukrepom in je dojenje zelo naporno, dokler težav otrok dobesedno ne preraste.

Ker sta omenili, da ima težave v določenih položajih (kolike so lahko močnejše ali pa otroku položaj ne ustreza zaradi drugih vzrokov) in da se ponoči in zjutraj, torej ko je zaspana in umirjena ali med spanjem, lepo doji, sem pomislila tudi na morebitne težave z ekstenzijskim vzorcem. Se krivi nazaj, je napeta, jo težko pestujete, ali v pokončnem položaju intenzivno opleta z glavico in se izteguje? Morda jo to ovira pri dojenju. Če sumite, da je to možno, toplo priporočam branje teh povezav. Notri so tudi napotki, kako dojiti v takem primeru, da bo otrok umirjen.
Ekstenzijski vzorec – otrok je napet, se odriva, krivi nazaj, upira:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4187704,4481382#REPLY (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1590779 (forum Pediatrija)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,5027042 (Zloženka o handlingu, IVZ)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,515970,515970#msg-515970 (izkušnje mamic)

Če boste morali dohranjevati, lahko dohranjujete v tem kriznem času, ki običajno v nekaj tednih mine, tudi po brizgi, kapalki, žlički, majhnem lončku in se izognete sesalni zmedi in temu, da otrok zahteva stekleničko. To je zanesljiv način, da se otrok vrne oz. umiri na dojki, ko spet zmore.

Čestitke za vztrajnost, res vam v prvo ni bilo lahko, verjamem, da je črpanje lahko zelo naporno, še bolj pa zaskrbljenost ob tem, ali otrok dovolj napreduje. Povsem pravilno ste ravnali, da niste tvegali, če je fantek že izgubljal na teži. Vzrokov za to, da se majhen dojenček slabo doji je lahko zelo veliko in jih je včasih zelo težko prepoznati. Zdaj imate za sabo že veliko izkušnjo, ki vam gotovo pomaga v napornih urah.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovana ga. Mojca!

Najlepša hvala, da ste si vzeli čas in tako obširno in natančno odgovorili na moje vprašanje!!
Verjetno lahko govorim v imenu vseh, ki jim na tem forumu odgovarjate, če rečem, da sem Vam zelo hvaležna, da v trenutkih negotovosti in včasih obupa dajete prijazne, pozitivne in vzpodbudne nasvete in s tem pomagate rešiti marsikatero stisko nas mamic.

Na tem svetu je malo ljudi, ki bi nesebično tako ali drugače še bili pripravljeni pomagati drugim, za to RES še enkrat HVALA za razdajanje, Vaš čas in trud!

Lep pozdrav!

Smami

Hvala za prijaznost, sem zelo vesela, da vam informacije koristijo!

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close