Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Zavrača levo dojko!

Zavrača levo dojko!

Podravljene!

Ponovno se obračam na vas s problemom.
Moja tri mesece stara deklica že nekaj dni zavrača levo dojko. Že kakšen mesec sem opažala, da je leva dojka manjša kot desna. Sedaj pa vedno, ko jo dam na levo nekajkrat potegne, potem pa vleče bradavico in zraven joče. Ko jo dam na desno pa lepo poje obrok. Sedaj je desna dojka že veliko večja od leve! Danes sem si začela po obroku s pumpico izbrizgavati mleko iz leve dojke, pa ga izbrizgam le 20 ml.
Težave pa se pojavljajo od prebolelega mastitisa na levi dojki- ali je mogoče kakšna povezava s tem, da ni dovolj mleka v levi dojki?
Kaj naj naredim? Rada bi še dojila kot do sedaj!

Hvala za odgovore, PA SREČNO V LETU 2005 VSEM!

lp,
Nenka

Moj starejši je tudi zavračal levo dojko – in tudi jaz sem imela mastitis na tej dojki. Mlajši pa je brez težav pil iz obeh in nobenega mastitisa ni bilo.
Za začetek bi vam svetovala, da opustite nedrček za dojenje, saj lahko kam pritiska (na mlekovode) in povzroča zastoje. Preglejte prehodnost noska. Včasih je ena nosnica slabše prehodna kot druga. Otrok z zamašenim nosom ne more sesati.
Potem, ko ste to izključili, pristavljajte lačnega najprej na to dojko. Pri meni se je obneslo; laktacija iz te dojke se je popravila in mastitis se ni ponovil.
Velikosti dojk so mi ostale različne. A menda imajo mnoge zenske take “težave” z asimetrijo, četudi nikoli niso dojile!

Lep pozdrav!
Lidija

Pozdravljena Lidija!

Danes sem si vzela urico, da sem prišla pogledat na forum. Najlepša hvala za odgovor.
V tem času sva problem že malo rešili. Začela je jesti tudi na levo dojko, vendar še vedno ni ravno zelo zadovoljna z njo. Še vedno jo najprej pristavim na levo, vendar le malo popije, potem greva na desno in nato še enkrat na levo. Upam, da bova tako nadaljevali in postopoma rešili problem.

Lp,
Nenka

Draga Nenka,
hvala za vaše vprašanje in dobre želje. Opravičujem se vam, ker ste morali tako dolgo čakati na moj odgovor.

Vaša deklica ima tri mesece in že nekaj dni zavrača levo dojko. Že kakšen mesec ste opažali, da je leva dojka manjša kot desna. Ko jo pristavite na levo nekajkrat potegne, potem pa vleče bradavico in zraven joče. Na desni strani se doji lepo. Menite, da so težave zaradi prebolelega vnetja dojke. Ali ste takrat, ko ste imeli vnetje na tej strani dojili manj ali sploh niste dojili?

Nenka, s podobno težavo se sreča veliko mamic. Vzrokov za odklanjanje je lahko več, preverite tudi, da morda deklica nima vnetja ušeska ali kakšne porodne poškodbe (izpah ključnice, rame, kolka), in se dojenju na tisti strani upira zato, ker jo morda boli. Poskusite kar največ počivati, poskrbite, da bo dojenje prijetno in nemoteno opravilo.

Veliko mater opaža, da je refleks izcejanja mleka na eni dojki hitrejši in obilnejši kot na drugi, kar lahko povzroči, da si dojenček izbere svojo priljubljeno dojko oz. stran. Mati, ki doji pogosteje samo na eni strani lahko opazi razliko v velikosti dojke in njeni zaželenosti pri dojenčku.

Kako otroka “prisiliti”, da se bo dojil tudi na nezaželjeni strani? S potrpežljivostjo in veliko mero prilagodljivosti se dojenček lahko kaj hitro “priuči”, da se doji na obeh straneh. Obstajata dva načina. Prvi je, da mati lahko najprej začne dojiti na priljubljeni strani (da ni prepira) in s tem se sproži izcejalni refleks na drugi strani. Izcejalni refleks ni nujno viden s curljanjem mleka (kot takoj po porodu) ampak ga začutimo kot rahlo ščemenje. Takrat zamenjamo stran in damo otroka na nepriljubljeno dojko, kjer bo mleko zaradi spodbude prej in hitreje steklo. Drugi način je ta, da mati otroku vedno najprej ponudi nepriljubljeno stran in šele nato zamenja položaj.

Nekaterim otrokom lahko določeni položaji pri dojenju ne ustrezajo in zato lahko tudi odklanjajo eno stran. V tem primeru poskusite dojenčico podojiti v t.i. “položaju zibelke”. V bistvu jo imate obrnjeno isto kot na priljubljeno dojko, le da jo preselite tistih 15 cm levo oz. desno. Malce trpi mamičin hrbet ampak z blazinami se da krasno podložiti in vztrajati vsaj nekaj minutk. Nekateri dojenčki se kregajo glede strani dojenja kadar so budni in se drugače čisto lepo dojijo ko so zaspani ali ponoči, v polsnu. V tem primeru je priporočljivo, da se mamica in dojenček dojita nekaj dni stran od možnih atrakcij (TV,starejši otroci, zanimiva pisana zavesa), v zatemnjeni mirni sobi, z veliko zibanja, cartanja v naročju, skupnim plesom … Če dojka vseeno postane trda in boleča, bo potrebno nekaj mleka iztisniti. Le toliko, da čutite olajšanje….

Poznam kar nekaj mam, ki zaradi različnih vzrokov uspešno dojijo samo in izključno iz ene dojke. V tem primeru sta velikosti dojk še posebej različni, vendar se stanje po zaključenem dojenju popravi in izenači.

Kadar imata mamica in otrok težave pri dojenju, naj mamica poskusi tudi:
– otroku ponudi dojke namesto dude – med dojenji
– izbere čas za podoj, ko otrok ni prehudo lačen ali preveč zaspan
– najde prijeten, topel, miren in varen kotiček, stran od motenj in hrupa okolice
– otroka veliko crklja, mu nudi veliko kontakta kožo na kožo
– poskuša z dojenjem, ko otrok spi
– doji v kadi, napolnjeni s toplo vodo, kjer sta oba sproščena v toplem okolju
– mati naj poskrbi, da je čas dojenja poseben čas bližine in pozornosti, namenjene izključno otroku
– mati naj otroku vedno najprej ponudi dojke, šele nato stekleničko. Ko postane dremav in blizu sitosti, naj mu spet
ponudi dojke.

Čas in prostor za poskušanje ponovnega dojenja:
– ko dojenček ni preveč lačen ali zaspan
– ko je dojenček spi in je spočit
– med hojo, z lahnim zibanjem
– v kadi, napolnjeni s toplo vodo
– v tihi, mračni sobi, brez zunanjega hrupa
– med zibanjem v gugalnem stolu
– z prijetno in ne preglasno glasbo v ozadju

Povečanje dotikanja:
– ponudite otroku veliko kontakta koža na kožo
– posvetite več časa za cartanje in zibanje otroka
– uporabljajte sling ali kakšen drug nosilec za otroka, tako da je z vami v nenehnem bližnjem kontaktu
– plešite skupaj nežno in počasi
– kopajte se skupaj
– spite skupaj

Na prsih:
– Prepričajte se, da je otrok pristavljen pravilno.
– Iztisnite malo mleka na prsno bradavico in areolo, da spodbudite dojenčka k pristavitvi.
– Pogovarjajte se z otrokom med dojenjem. Dojenček morda ne bo razumel besed, ki mu jih govorite toda čutil in slišal bo ton vašega glasu, ki ga bo pomiril. Če se dobro doji, mu čestitajte in mu povejte, kako veseli ste, da vama gre dobro.
– Naj vam bo dojenje kar najbolj prijetno opravilo, tako da bo dojenček asociiral dojenje s prijetnimi občutji. Če dojenček začne sitnariti ga poskusite prej pomiriti, preden mu spet ponudite prsi. Če še vedno odklanja prsi, mu dajte nekaj svojega iztisnjenega ali adaptiranega mleka po žlički ali s kapalko in poskusite s podojem malce kasneje.
– Bodite potrpežljivi. Za dojenčka in za mater je sprememba v prehranjevanju lahko zelo stresna.

Možno je tudi, da je po sredi lahko tudi kakšna anatomska nepravilnost v zgradbi dojke, toda taki primeri so res zelo, zelo, zelo redki. Včasih je možno, da so mlečni grozdi ali vodi lahko že razvojno zakrneli (takrat ženske včasih, ne pa nujno, opažajo veliko razliko v velikostih dojk) ali pa so zaradi kakšnega kirurškega posega v preteklosti prerezani. Sicer kirurgi pazijo, da mlečnih vodov ne prerežejo, tudi če gre za kirurško povečavo ali pomanjšavo dojk, biopsije, rezanje abcesov,…

Tudi dojenje iz ene same dojke je popolnoma možno, osebno poznam veliko mamic, ki so dojile samo iz ene dojke ali pa mamice, ki so dojile dvojčke in celo trojčke (tako nekako bi lahko rekli ena dojka na enega in manj…). Torej tudi z eno samo dojko je možno polno dojiti, je pa seveda težje. Razlika v velikosti dojk se povrne po končanem dojenju na enako stanje kakor pred nosečnostjo.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Pozdravljeni,

tudi sama se soočam s to težavo, in sicer moja mesec in pol stara dojenčica je začela zavračati levo dojko. Naj opišem, kako to izgleda. V porodnisnici se je lepo dojila kljub prirasceni podjezicni vezi, ki so jo zadnji dan prirezali. Vednar menim, da je to povzrocilo, da se je slabse pristavljala in nastala mi je razpoka na desni bradavici. Dojenje je na zacetku bilo zelo bolece na desni dojki, saj sem tam imela, kot sem zapisala, razpokano bradavico in mastitis. Vendar se je to vse kmalu uredilo in je dojenje lepo steklo. Potem pa so se zacele tezave na levi dojki. Dojencica je zacela s sesanjem, nekaj minut sesala potem pa se je odstavila in zacela mocno jokati. Iz dojke mi je dobesedno na vse strani spricalo mleko, zato sem pocakala, da se malo umiri, dojko zavila v tetra plenicko, da se je mleko umirilo in potem dojencico zopet pristavila. Vcasih se potem lepo pristavi in sesa in potem zopet odstavi in zacne jokati. Kdaj pa zacne jokati ze, ko jo dam poleg dojke in sploh ne poizkusi s sesanjem. Opazam, da imam na tej dojki mocan izcejalni refleks, a vidim, da se potem umiri, kljub temu pa dojencica ne zeli sesati. Potem jo med dojenjem veckrat umirim in ji ponudim dojko, da jo vseeno izprazni in nekaj poje, a to traja dolgo casa in vmes joce, zato jo ves cas mirim in sele ko se umiri jo pristavim. Tudi kupcke podirava vmes, saj ima tezave s tihim refluksom. Dojim v pol lezecem polozaju, dojencico pa drzim cim bolj pokonci zaradi refluksa. V tem polozaju sesa dudo, ce ji jo ponudim, a takoj ko ji ponudim dojko zacne jokati. Ne vem vec kaj naj storim. Poizkusila sem jo dojiti ze med hojo, spreminjala sem polozaje itd. Tudi pred podojem sem si nekoliko izpraznila dojko, da bi cim manj “spricalo” mleko, a tudi to ni pomagalo. Je pa zanimivo to, da se ponoci na levo dojko doji brez tezav. Na desno pa se lepo doji ponoci in podnevi. Sicer pa s tezo lepo napreduje in se super razvija.

Pa se to, dudo ima vsak dan vendar vcasih preden zaspi in jo potem sama izpljune, ali kdaj po hranjenju ali med previjanjem, ce pride razrdrazena ker je lacna ji jo ponudim, da se umiri. Steklenicke ne uporabljam.

Vesela bom vsakega nasveta, saj sem ze precej obupana.

New Report

Close