Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija zavihani prsti

zavihani prsti

Pozdravljeni!

Doma imam fantka starega tri meseca, rojenega v 36 tednu. Zelo lepo napreduje je precej živahen a priden fant.
Že v porodnišnici so opazili, da ima moj malček na obeh nogicah oba mala prsta zavihana navzgor, tako da se naslanjata na četrti prst, če pa jih raztegnem, stojita v zraku, skratka nista v liniji ostalih prstov, nista pa tudi zaraščena s četrtim prstom, vendar se preprosto ne poležeta nazaj da bi samostojno stala temveč počivata na četrtem prstku. V sporočilu je priložena tudi slika. Že v bolnici je prišel ortoped do naju nam povedal da sicer že dolgo ni kaj tega videl, a da se bodo prsti zagotovo sami polegli nazaj do 4. mesca starosti. Do takrat je rekel naj malčku masiram prstke s potegom navzdol (od narta s pritiskom navzdol). To redno počneva, po priporočilu fizioterapevta otroku tudi nastavim kinestetski trak ki ga zavijem okoli prsta in zalepim na podplat da mu vleče prstek navzdol. Naslednji mesec imava pri ortopedu ta kontrolni pregled, vendar so najini prstki še vedno v “zraku”.

Zanima me če morda veste kakšne so možne nadaljne oblike zdravljenja v zvezi s tem in/ali lahko ima moj otrok težave kasneje pri hoji in ravnotežju v primeru da ostane stanje takšno kot je?

Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovana,
v razliko od ortopeda pediatri v porodnišnici kar pogosto vidimo takšno deformacijo, a se zaradi nje ne zdravniki ne sestre in ne mame pretirano ne vznemirjamo. Večinoma se postopoma popravlja – z ali brez masaže, z ali brez kinezio trakov, še najboljši zdravnik je čas in aktivno gibanje, ko se otrok prične plaziti in shodi.
Večinoma gre za genetsko – torej dedno pogojeno deformacijo, ki jo je imel tudi kakšen vaš daljni prednik – in ki je estetsko lahko moteča, če ostane do odrasle dobe, v ničemer pa ne moti ravnotežja ali načina gibanja, hoje.
Skratka – zaenkrat je najboljše samo opazovanje, agresivni postopki bi bili bolj v škodo kot v korist.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepsa hvala za odgovor.

New Report

Close