Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Zavarovanje v tujini-Hrvaška!

Zavarovanje v tujini-Hrvaška!

Baje, da sedaj več ni potrebno potrdit obrazca za zdr. zav. v državi, kjer letuješ, ki ga dobiš pri nas za tujino, saj si lahko naročimo nakakšne euro zdr. kartice, ki so ravno za ta namen.

Zanima pa me naslednje: ali se je komu zgodila kdaj v prejšnjih letih, da ni npr. na Hrvaškem potrdil obrazca za zdr. zav. in se mu je kaj zgodilo, pa zaradi tega ni bil zavarovan in je moral vse plačat? Ali ste potem naknadno dobili ta denar nazaj v Sloveniji, ali pa tisto potrjevanje na Hrvaškem sploh ni bilo potrebno? Hvala vam za vaše odgovore.

LP

Euro zdravstvene kartice veljajo za drzave clanice EU. Za Hrvasko potrebujes se vedno konvencijsko potrdilo, ki ga moras ob prihodu potrditi. Oboje temelji na osnovnem zdravstvenem zavarovanju, zato je izdano za dolocen cas (3 mesece).

Mi smo ravno zaradi te obveznosti raje vzeli letni druzinski Coris.

(Izkusenj pa z nobenim – hvala Bogu 🙂 – nimamo. Ni bilo potrebno se nikoli uporabiti.

Tadeja

Hm, ravno včeraj pa sem slišala, da je tudi Hrvaška na seznamu( kot kandidatka za Evropsko članico), da več ni potrebno konvencijsko potrdilo, ampak da je ta kartica sedaj čisto v redu. Najbolje, da se pozanimam na ZSSS, ne? 🙂 LP

Letos velja EU kartica, ne rabiš potrdila. 100 % , preverjeno.

> Letos velja EU kartica, ne rabiš potrdila. 100 % , preverjeno.

No, na http://www.zzzs.si (se vedno) pise drugace in je posebej navedeno, da je za Hrvasko potrebno konvencijsko potrdilo.

Tadeja

Po 20.6. se lahko tudi na Hrvaško potuje z Euro kartico. 100% PREVERJENO

Slabo bereš ….

Od 20. junija na Hrvaško z evropsko zdravstveno kartico

S 1. junijem je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na podlagi evropske zakonodaje pričel izdajati evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, na podlagi katere osebe, ki so obvezno zdravstvene zavarovane v Sloveniji, uveljavljajo med začasnim bivanjem v drugih državah članicah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora zdravstvene storitve, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, upoštevajoč naravo storitev in pričakovano dolžino bivanja v drugi državi članici, in sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

Od 20. 6.dalje pa se bo na podlagi Sporazuma o socialnem zavarovanju med Slovenijo in Hrvaško ter Dogovora o uporabi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja na območju Hrvaške, ki sta ga sklenila ZZZS in Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, ki jo izdaja Zavod, uporablja tudi na Hrvaškem, je med drugim še zapisano na spletnih straneh ZZZS.

To pomeni, da slovenske zavarovane osebe od 20. junija dalje na Hrvaškem uveljavljajo pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči na podlagi evropske kartice, ki tako nadomešča dosedanje papirnato konvencijsko potrdilo SLO/HR 3. Tako zavarovanim osebam ne bo več potrebno na območni enoti Hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje predhodno zamenjati konvencijskega potrdila za bolniški list, temveč lahko uveljavljajo storitve neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, pri čemer morajo poleg evropske kartice zdravstvenega zavarovanja obvezno predložiti tudi spremni dopis z izpisom vidnih podatkov z evropske kartice. Navedeni dopis bo zavarovanim osebam poslal Zavod po pošti skupaj z naročenimi evropskimi karticami.

ZZZS svetuje, da si pred odhodom na Hrvaško zavarovanci navedeni dopis tudi fotokopirajo. Zavarovane osebe uveljavljajo pravico do nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči le pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže t.j. pri tistih izvajalcih, ki imajo sklenjeno pogodbo s Hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (v nadaljevanju: HZZO).

Zavod slovenskim zavarovanim osebam tudi svetuje, da skrbno shranijo medicinsko dokumentacijo (tudi recepte za zdravila…) in originalne račune, saj jim bo Zavod po vrnitvi v domovino na podlagi te dokumentacije v upravičenem primeru povrnil stroške nujnih zdravstvenih storitev, ki so jih morali na Hrvaškem poravnati, in sicer v višini, kot to prizna HZZO.

Po 20. juniju bodo na Hrvaškem še vedno veljavna konvencijska potrdila SLO/HR 3, ki jih je Zavod izdal zavarovanim osebam pred 20. junijem 2004 in njihova veljavnost še ni potekla.

Oseba, ki je obvezno zdravstveno zavarovana v Sloveniji, lahko z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja uveljavlja nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve le med začasnim bivanjem v drugih državah članicah EU in Evropskega gospodarskega prostora ter na Hrvaškem, medtem ko v Sloveniji uveljavlja pravice do zdravstvenih storitev in druge pravice iz zdravstvenega zavarovanja še naprej izključno na podlagi nacionalne, slovenske kartice zdravstvenega zavarovanja.

Se strinjam z Majo. Preverjeno.
LP
Sonja

> Slabo beres ….

Uh. Berem se kar dobro, vendar sem pred tem dopolnilom odsla na dopust, danes pa zzzs.si ni bil dostopen.

Hvala za opozorilo glede kartic in slabega branja. 🙂

Tadeja

V kolikem času pa dobiš te evro zdravstvene kartice? Jih je potrebno plačati?

Baje da so zastonj, dobiš pa jih v treh dneh, če jih naročiš preko interneta. LP

Ne najdem te spletne strani. Lahko pomagate?
Hvala! Irma

Mi smo bili v bolnici v Puli, ker je tamali staknil… nekaj in je bil 2 dni na infuziji.

Potrdilo je šel potrdit mož, ko sem bila jaz s tamalim v sprejemni – ja, potrjeno je fajn met prej, posebej če ne veš, kam moraš it. Mi smo imeli to srečo, da imamo tam sorodnike, ki imajo za sosedo pediatrinjo – ga je pregledala kar doma in poslala v bolnico, tam so nas pa dorektno notri vzeli.

Ker nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi – kaj te pa stane pol ure dopusta in greš papirje uredit. 99% zastonj pot, ampak…

Jaz sem naročila kartice preko interneta pa sem dobila iste papirje kot prejšna leta – potrdila

New Report

Close