Zavarovanje stanovanja
Po slabi izkušnji po izlivu vode iz radiatorja lani jeseni, sem se odločila , da zavarujem stanovanje. Pri meni sta bila že dva zavarovalniška agenta in jasno vsak vleče vodo na svoj mlin.
Zanima me namreč, kakšno zavarovanje skleniti . Živim v bloku in celotna hiša je že zavarovana pri eni od zavarovalnic.Agenti me hočejo prepričat, da moram stanovanje zavarovati kot etažno lastnino, se pravi tudi zidove in napeljavo. Upravljavec naše hiše pa pravi, da je to že zavarovano preko police za hišo.
Ali imate kakšne nasvet zame oz. kakšne pogodbe ste sklenili za zavarovanje stanovanja v bloku ?
Predlagam ti, da preveriš pri upravniku stavbe/bloka točno, kaj vse je zavarovano v skupnem zavarovanju stavbe. Ko boš to natančno vedela, se odločaj dalje.
Jaz imam zavarovano svoje stanovanje v bloku posebej in sicer za več primerov (če boš sklepala tako zavarovanje, se točno pozanimaj, kaj vsebuje – npr. protipotresno, protipožarno, protivlomno, je zavarovana stanovanjska oprema itd.)
Še posebej pomembno je zavarovanje proti izlivu vode, ki je žal kar pogost pojav in ga je treba skleniti posebej. Moraš se zavedati tudi, da je stanovanje zavarovano za t.i. gradbeno vrednost, kar pomeni, da če npr. blok pogori ali se podere zaradi potresa, dobiš vrnjeno gradbeno vrednost stanovanja, ki je precej nižja od tržne.
Sicer pa zavarovanja stanovanj niti niso tako zelo draga v primerjavi z zavarovanji avtomobilov. Mene pride zavarovanje vsega zgoraj nastetega za dvosobno stanovanje svojih 20.000 SIT na leto.
Pa še to: če že imaš zavarovan npr. avto in če zavaruješ stanovanje pri isti zavarovalnici, vzemi ” paketno zavarovanje “, boš imela nekaj popusta.
Paket zavarovanja, ki mi ga ponujajo, vsebuje vse, kar si naštel(tudi izliv vode),
le za potres bi bilo potrebno doplačati.Vse skupaj bi zneslo za mojih 60 kvadratov
cca . 20000 SIT na leto, kar pa dejansko ni veliko glede na premijo za zavarovanje avtomobila.Je pa res, da je možnost, da se zabiješ, dosti večja, kot pa recimo požar ali vlom.
Hvala za nasvet.
Saj ravno zato je avtomobilsko zavarovanje toliko drazje, ker je verjetnost, da se kaj zgodi, pri avtu bistveno vecja. Po drugi strani pa je nepremicnina bistveno vec vredna (v denarju, pa tudi sicer, ker v njej prebivamo), tako da se meni recimo 20.000 SIT na leto za zavarovanje necesa, kar me je stalo recimo kakih 10 – 18 milijonov SIT (pac odvisno, kje v SLO ta nepremicnina je, koliko je stara, itd.) res ne zdi prav veliko.