Najdi forum

Spoštovani,

že kot otrok sem imel probleme z nepravilnim ugrizom. Problem imam s spodnjo čeljustjo, ki je pred zgornjo (za kakšne 0.5 cm). Drugi problem je v tem, da imam zobe zelo skupaj, tako da se spodnji zobje malo obrnjeni.

Zobozdravnica me je že v otroštvu poslal k ortodontu, kjer sem imel terapijo z zobnim aparatom (nosil sem ga tako čez dan, kot ponoči). Aparat sem nosil nekje 8 let (do 1999). Po letu 1999 mi je bilo rečeno, da lahko počasi ukinem nošenje aparata.
Leta 2004 me zobozdravnica pošlje nazaj k ortodontu, ker se je stanje slabšala. Ortodont je takrat vzel moj odtis, verbalno mi povedal, da bi bilo mogoče dobro skrajšati spodnjo čeljust.Nisem bil poslan na nikakršno koli terapijo ali na kakršno koli kirurgijo.

Od takrat naprej me ni nikoli ne zobozdravnik ne ortodont (ki ga nisem več obiskal, ker nisem bil naročen) poslal na kakršen koli pregled.

Prejšnji mesec sem šel k zobozdravniku na pregled, kjer me je sprejela druga zobozdravnica (prejšnja je šla v pokoj). Zdravnica mi je predlagala, da nujno rabim ortodonta, vendar pri starosti 25 let nisem več opravičen do njega.
Mi je pa rekla, da bi lahko zahteval reklamacijo.

Ta teden sem poklical ortodonta, seveda pa me zaradi moje starosti noče več sprejeti.
Skratka lahko kakor koli ukrepam oz. kakšne so moje možnosti, glede na to, da ni moja krivda, da nisem bil naročen na kontrole?

Jaz sem ne moram vedeti, kdaj potrebujem kontrolo, ter kdaj moram iti k ortodontu, ker le nisem zobozdravnik.

Lep pozdrav, Miha

hvala za odogovor!

Spoštovani!
Pravila glede ortodontskega zdravljenja na račun ZZZS so zelo jasno in natančno določena in so bila tudi v tem forumu že večkrat napisana (“nejasnosti glede aparata”). Do kakšnega nesporazuma je prišlo v vašem primeru, težko komentiram, predvidevam pa, da bi vam v ordinaciji, kjer ste bili obravnavani, na podlagi dokumentacije lahko bolj natančno odgovorili. Ortodonti so namreč dolžni spoštovati pravila ZZZS in delovati v njihovih okvirjih. Srečno!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close