Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Zaustavitev mleka po smrti otroka

Zaustavitev mleka po smrti otroka

Pozdravljeni, na vas se obračam v veliki stiski. Pred natančno enim tednom sem v 27. tednu nosečnosti rodila mrtvega dečka. V porodnišnici v Ljubljani mi takoj po porodu niso dali zdravil in to kljub temu, da so se mi dojke že prvo noč po porodu zelo povečale. Svetovali so mi samo hlajenje. V nedeljo (četrti dan po porodu) so bile bolečine tako hude, da sem obiskala dežurnega zdravnika, ki mi je predpisal Bromergon, ki ga sedaj pijem peti dan. Bolečine ne ponehajo, danes mi je mleko začelo teči iz dojk. Jaz se sicer držim navodil in dojk ne stiskam, pijem tudi žajbljev čaj. Vročine nimam. Kdaj lahko pričakujem olajšanje? Mi lahko svetujete še kaj? Žalost je že sicer neznosna, hude bolečine v dojkah in mleko pa so samo še dodaten opomin, da nimam koga dojiti. Hvala!

Pozdravljeni,
zelo mi je žal in sočustvujem z vašo veliko izgubo.

Običajno je res tako, da v situaciji, ko dojenje še sploh ni potekalo in je treba laktacijo ustaviti, ne svetujemo iztiskanja mleka, ampak mrzle obkladke, lahko tudi zmečkane zeljne vehe. Pomembno je redno pitje žajbljevega čaja, 3-4 skodelice na dan. Mleka niti ni toliko, treba pa je ustaviti naval krvi in limfe, ki ga čutite, iz česar potem nastaja mleko. Olajšanje bi moralo priti kmalu, domnevam, da že v drugem tednu, a vztrajajte s čajem. Dojki nežno masirajte, če vam pomaga, s prsti lahko potiskate napeto tkivo nazaj v globino, predvsem odleže, če pritiskamo okoli bradavičnega kolobarja. Masiramo zato, da razrahljamo grudasto tkivo in s tem si pomagamo, da ne pride do vnetja. Uživajte velike količine vitamina C v hrani ali kakorkoli je mogoče, tudi to zmanjša tveganje vnetja.

Poglejte prosim še ti povezavi. Ustavljanje laktacije:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1976952,1976952 (po splavu)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1976980,1976980 (otrok umrl)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovani,

se navezujem na to temo, saj imam podobno težavo. Otročku se je v 26. tednu ustavil srček, rodila sem mrtvo deklico. Od tega je 3 dni. Prsi imam že sicer velike kljub drobni postavi, zdaj pa so ogromne. Večina obeh dojk je rdeča, ob zunanji strani zgoraj imam zatrdline, čutim napetost, obupno boli, izceja se mleko…hladim, masiram pod toplim tušem, ob čemer mleko kaplja, pijem žajbljev čaj,… Že tako je težko, ves dan pa se ukvarjam samo še s tem (hlajenje, masaža,…) Ponoči se zbujam, jočem od vsega in tudi od tega. Bojim se zapletov (abscesi), novih zdravil po vseh, ki sem jih v teh dneh že prejela, stranskih učinkov… Samo želim si, da se neha, da bolečina v dojkah popusti, saj je že tako bolečina ob izgubi prevelika. Kaj še lahko naredim? Ginekologinja mi je predpisala AB za primer, da bi dobila vročino, vendar jaz vročine skoraj nikoli nimam (še pri pljučnici dobri dve leti nazaj je nisem imela) in bojim se, da ne bom znala prepoznati meje, ko bi bili AB potrebni. Lepo prosim za odgovor, ali še sploh lahko karkoli storim oz. kdaj je stanje kritično/zrelo za urgenco/zdravnika? Hvala.

New Report

Close